tui

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Sebastian Ebel: 16.000 πελάτες της TUI κάνουν διακοπές στη Ρόδο | Κανονικά οι διακοπές στο σμαραγδένιο νησί | Αλλάζει η τάση στις κρατήσεις διακοπών | Μετατόπιση της ζήτησης εκτός υψηλής περιόδου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνολικά 16.000 παραθεριστές, πελάτες της TUI κάνουν αυτή τη στιγμή διακοπές στη Ρόδο, με το ένα τρίτο από αυτούς να είναι Γερμανοί. Αυτό σημειώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική BILD ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Sebastian Ebel, διευκρινίζοντας πως ακόμη και κατά τη διάρκεια που οι πυρκαγιές μαίνονταν στο νότιο τμήμα του νησιού, στα τρία τέταρτα οι τουριστικές δραστηριότητες συνεχίζονταν κανονικά.

Ο επικεφαλής της TUI βρέθηκε στη Ρόδο, την περασμένη Τρίτη, για να αποκτήσει ο ίδιος εικόνα της κατάστασης όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές και τις απομακρύνσεις των παραθεριστών από τα ξενοδοχεία που επλήγησαν.

“Δεν θέλω να υποβαθμίσω τίποτα, αλλά στο βόρειο τμήμα του νησιού δεν υπήρχαν δασικές πυρκαγιές και δεν υπήρχαν περιορισμοί. Παρ’ όλα αυτά, ήταν σωστό να εκκενωθούν οι πληγείσες περιοχές, στο νότιο τμήμα του νησιού, προληπτικά, και να φύγουν αεροπορικώς οι επισκέπτες, για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, αλλά και για να ανακουφιστεί το νησί”, δήλωσε ο κ. Ebel.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης των πελατών της TUI στη Ρόδο, ο κ. Ebel είπε πως για το 80% των πελατών η εταιρία γνώρισε πού βρίσκονταν και πώς να τους προσεγγίσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για το υπόλοιπο 20%. Αυτό είναι κάτι που η εταιρία θέλει να βελτιώσει κι έτσι του χρόνου θα προσφέρει προαιρετική διαδικτυακή παρακολούθηση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων για τους πελάτες της, την οποία θα μπορούν να ενεργοποιήσουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε ερώτηση της BILD εάν θα πρέπει κάποιος να συνεχίσει να κάνει διακοπές στη Ρόδο, ενώ οι ντόπιοι δίνουν μάχη με τη φωτιά για να σώσουν τα υπάρχοντά τους, ο ίδιος απάντησε: “Θα κάναμε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στους κατοίκους της Ρόδου αν δεν ερχόταν πλέον κανένας τουρίστας μετά τις δασικές πυρκαγιές”.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της οικονομικής παραγωγής της Ρόδου. Χωρίς τα χρήματα από τον τουρισμό, οι ζημιές δεν θα μπορέσουν να αποκατασταθούν και τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

“Παρεμπιπτόντως, δεν έχουν όλοι οι παραθεριστές το δικαίωμα να αναχωρούν αμέσως σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών”, πρόσθεσε το “αφεντικό” της TUI, θίγοντας ένα φλέγον ζήτημα.

Σε αντίθεση με τους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, οι πλατφόρμες ξενοδοχείων ή οι διαδικτυακοί πράκτορες δεν έχουν σχεδόν καμία υποχρέωση να φροντίζουν τους παραθεριστές σε περίπτωση κρίσης ή να οργανώνουν την απομάκρυνσή τους από τα ξενοδοχεία τους και την αναζήτηση για τη διαμονή τους νέων καταλυμάτων.

Ο κ. Ebel, ζητά να υπάρξει νομική ρύθμιση για το θέμα αυτό, λέγοντας: “Μια ενιαία ρύθμιση της ΕΕ θα ήταν απαραίτητη για την προστασία των παραθεριστών. Το 50 έως 60% των ταξιδιωτών δεν διαθέτουν επί του παρόντος αυτή την προστασία. Την περασμένη εβδομάδα μεταφέραμε εκατοντάδες μεμονωμένους παραθεριστές στην πατρίδα τους δωρεάν κατά τη διάρκεια  ειδικών πτήσεων”.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 45 βαθμών Κελσίου και οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Κροατία, τη Σικελία και την Κύπρο φαίνεται να επιδρούν στα σχέδια των Γερμανών για καλοκαιρινές διακοπές, με τον κ. Ebel να “βλέπει” μια νέα στάση στις κρατήσεις.

Όπως είπε στην BILD, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει μια μετατόπιση της ζήτησης από την κύρια περίοδο διακοπών, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προς την πρώιμη και την όψιμη περίοδο. Θα υπάρξουν περισσότερες κρατήσεις από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο και στη συνέχεια το φθινόπωρο, άρα συνολικά μια μεγαλύτερη σεζόν. Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει οικολογικό και οικονομικό νόημα για τις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον Ebel, οι τουριστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο παραμένουν ελκυστικοί λόγω του κλίματος. Αλλά η TUI εστιάζει επίσης όλο και περισσότερο σε νέους προορισμούς διακοπών, όπως τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου, η Ζανζιβάρη ή οι ακτές της Πολωνίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η εκτίμηση της TUI για τις ζημιές στη Ρόδο
► Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ζημιές σε τρία από τα συνολικά 75 εκκενωμένα ξενοδοχεία στην πληγείσα περιοχή.

► Τα ξενοδοχεία της TUI είναι σχεδόν άθικτα, οι απαραίτητες επισκευές θα ολοκληρωθούν σε λίγες ημέρες.

► 8.000 επισκέπτες της TUI αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους. Περίπου οι μισοί από αυτούς φιλοξενήθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία και καταλύματα στη Ρόδο, οι άλλοι μισοί μεταφέρθηκαν στην πατρίδα τους με κανονικές πτήσεις ή με έκτακτα δρομολόγια.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Sebastian Ebel: 16.000 πελάτες της TUI κάνουν διακοπές στη Ρόδο | Κανονικά οι διακοπές στο σμαραγδένιο νησί | Αλλάζει η τάση στις κρατήσεις διακοπών | Μετατόπιση της ζήτησης εκτός υψηλής περιόδου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *