ksd copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από σήμερα ανοιχτά σύνορα. Σχεδόν.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ιταλία είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών. Οι κάτοικοι του Μονάχου έχουν το προνόμιο να την επισκέπτονται ακόμη και για Σαββατοκύριακο, καθώς δεν απέχει πάνω από δύο-δυόμιση ώρες με το αυτοκίνητο από τη βαυαρική πρωτεύουσα.

Μεσολαβεί όμως η Αυστρία, η οποία μέχρι πρότινος δίσταζε να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ιταλία, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της ιταλικής κυβέρνησης. Τελικά τα σύνορα δεν θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, αλλά μία μέρα αργότερα- εκτός απροόπτου. Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη, σε ταξιδιωτική οδηγία του, καλεί τους Αυστριακούς να αποφεύγουν την περιοχή της Λομβαρδίας, στην οποία είχαν εκδηλωθεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού και κατά προτίμηση να μην ταξιδεύουν καθόλου στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, αλλά να περάσουν τις διακοπές τους στην πατρίδα τους.

Μέχρι σήμερα λοιπόν τα σύνορα Αυστρίας-Ιταλίας παρέμεναν κλειστά. Για τους Γερμανούς ταξιδιώτες που θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους από την Ιταλία μέσω Αυστρίας είχε βρεθεί η εξής συμβιβαστική λύση: θα μπορούν μεν να διασχίσουν την Αυστρία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα κάνουν στάση, ούτε για λίγα λεπτά, ούτε καν για μία …στιγμή ανάγκης. Στο Τιρόλο οι τοπικές αρχές διενεργούν ελέγχους σε αυτοκίνητα με γερμανικές πινακίδες που έχουν σταθμεύσει σε βενζινάδικα ή δημόσιες τουαλέτες και οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο έως 1.450 ευρώ.

Αυστηροί περιορισμοί προς Βορράν

Σε μία μάλλον αιφνιδιαστική εξέλιξη η Φινλανδία αποφάσισε να παρατείνει το “απαγορευτικό εισόδου” για ταξιδιώτες από την ΕΕ μέχρι τις 14 Ιουλίου, επιτρέποντας ωστόσο εξαιρέσεις από έξι χώρες: Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία. Κατόπιν αυτού το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παρατείνει την ταξιδιωτική οδηγία για τη Φινλανδία, στη βάση της αμοιβαιότητας. Κλειστά παραμένουν τα σύνορα της Νορβηγίας, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Η Δανία ανοίγει τα σύνορά της από τις 15 Ιουνίου για επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, οι οποίοι όμως θα πρέπει ήδη να έχουν κάνει κράτηση για τουλάχιστον έξι διανυκτερεύσεις. Απαγόρευση διανυκτέρευσης ισχύει ωστόσο για την Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της χώρας. Για άλλες ευρωπαϊκές χώρες η απαγόρευση εισόδου στη Δανία ισχύει και μετά τις 15 Ιουνίου. Πιο ανεκτική στάση τηρεί η Σουηδία. Πάντως σε πολλά κρατίδια της Γερμανίας όλοι οι νεοαφιχθέντες από τη Σουηδία περνούν ακόμη από υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων. Καραντίνα προβλέπεται, ακόμη και μετά τις 15 Ιουνίου, για όλες τις αφίξεις στη Μ. Βρετανία, αλλά κσι στην Ιρλανδία. Την Κυριακή πάντως ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί η σχετική ρύθμιση.

Είσοδος στην Ολλανδία μόνο με …κράτηση

Για όσους δεν αντέχουν τη ζέστη και τον συνωστισμό στις παραλίες μία εναλλακτική λύση είναι οι διακοπές στην Ολλανδία, κατά προτίμηση σε κάμπινγκ ή ιδιωτικές κατοικίες. Τα σύνορα ποτέ δεν είχαν κλείσει ερμητικά, παρόλα αυτά παραμένουν σε ισχύ κάποιοι περιορισμοί, ακόμη και μετά τις 15 Ιουνίου. Ο πιο σημαντικός: Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν κάνει κράτησή πριν από την είσοδό τους στη χώρα. Επίσης, μέχρι τις 30 Ιουνίου εστιατόρια και καφετέριες δεν επιτρέπεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 30 πελάτες ταυτόχρονα. Από την 1η Ιουλίου το όριο ανεβαίνει στα 100 άτομα. Αν μη τι άλλο μία διευκόλυνση για τους φίλους της κατασκήνωσης: από τις 15 Ιουνίου αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι κοινόχρηστα ντους και τουαλέτες σε όλα τα κάμπινγκ.

Περιορισμούς στην εστίαση επικρατούν και στο γειτονικό Βέλγιο, το οποίο όμως, κατά τα άλλα, στις 15 Ιουνίου ανοίγει τα σύνορά του για τα ταξιδιώτες από 30 χώρες της ζώνης Σένγκεν. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία. Ωστόσο, όσοι θεωρούν όνειρο ζωής μία επίσκεψη στα φημισμένα μουσεία των Παρισίων, μπορεί να βρεθούν προ εκπληξεως: το Musee d’ Orsay παραμένει κλειστό μέχρι τις 23 Ιουνίου, το Κέντρο Πομπιντού μέχρι την 1η Ιουλίου, ενώ το περίφημο Μουσείο του Λούβρου δεν πρόκειται να ανοίξει πριν τις 6 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, tagesschau.de)

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *