@gnto photo G. Skoulas
@gnto photo G. Skoulas

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Εκτίθεται η χώρα από την αναξιοπιστία του ΕΟΤ | Γ. Χατζημάρκος: «Η προχειρότητα του ΕΟΤ υπονομεύει την αξιοπιστία του προορισμού που κερδήθηκε με μεγάλο αγώνα» | Αλλάζουν στο “παρά 1” την εγκύκλιο, άγνωστο πότε θα εκδοθεί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

– Έντονη διαμαρτυρία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την καθυστέρηση έγκρισης των προγραμμάτων τουριστικής προβολής των Περιφερειών από τον ΕΟΤ

Ένα ακόμη μεγάλο δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στον πολύπαθο Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), υπό την διοίκηση Δημήτρη Φραγκάκη, είναι η αποκάλυψη της απόφασης για αλλαγές στην εγκύκλιο που ρυθμίζει τα προγράμματα τουριστικής προβολής των Περιφερειών κυριολεκτικά στο “παρά ένα” -αν όχι στο και πέντε-, η οποία δημιουργεί μείζονα προβλήματα αξιοπιστίας των Περιφερειών και της χώρας εν γένει σε συνεργάτες στο εξωτερικό. Και όλα αυτά την στιγμή που οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, -αν όχι όλες, πάντως σίγουρα αυτές που κάνουν σοβαρή δουλειά στον Τουρισμό- έχουν εγκρίνει μέσω των αρμοδίων οργάνων τα προγράμματα τουριστικής προβολής του 2023 και ανέμεναν την τυπική έγκριση από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ. Ωστόσο οι υπηρεσίες του ΕΟΤ, ζητούν …κατανόηση για την καθυστέρηση!

Μετά τις αυθημερόν χορηγίες πολύ μεγάλων ποσών σε λαϊκούς τραγουδιστές, δημοσιογράφους, την δημοπρασία του visitgreece.comτην είσοδο σε “ξένα χωράφια”, την μη πληρωμή των δεδουλευμένων μήνες τώρα στους εργαζόμενους του ΕΟΤ στην Ρωσία, αλλά και την σιωπή των εργαζόμενων, οι υπηρεσίες του ΕΟΤ, ΟΤΑΝ ΟΧΛΗΘΗΚΑΝ από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 16 Δεκεμβρίου για την έγκριση του προγράμματος τουριστικής προβολής του 2023, το οποίο προβλέπει δαπάνες εντός του Ιανουαρίου για συμφωνίες που έχουν συναφθεί μήνες τώρα, απάντησαν ότι …   πρόκειται να εκδοθεί νέα εγκύκλιος που θα παρέχει πληροφορίες για την κατάρτιση και υποβολή και ταυτόχρονα ζήτησαν την κατανόηση «καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».

Μάλιστα, κατόπιν και γραπτής ενημέρωσης, που ζήτησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, πριν από λίγο απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και την πρόεδρο του ΕΟΤ  Άντζελα Γκερέκου, να παρέμβουν για να θεραπεύσουν την εν λόγω αστοχία του ΕΟΤ.

Ερωτήματα

Ερωτά δε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης στην επιστολή:

-Έως ότου παραχθεί η νέα εγκύκλιος, δεν παραμένει σε ισχύ η υφιστάμενη;

-Γιατί οι υπηρεσίες του ΕΟΤ δεν προέβησαν σε έγκαιρο προγραμματισμό, ώστε η νέα εγκύκλιος να διανεμηθεί στις Περιφέρειες, προτού αυτές ξεκινήσουν την κατάρτιση του προγράμματός τους, αντί να ενημερωνόμαστε κατόπιν δικής μας ερώτησης λίγες μέρες πριν την εκπνοή της υποβολής;

-Πώς σκοπεύει να καλύψει ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού την καθυστέρηση και το κενό που δημιουργείται στο πρόγραμμα προβολής των Περιφερειών, δεδομένου μάλιστα ότι μετά τη σύμφωνη γνώμη από τον ΕΟΤ, οφείλουμε να λάβουμε τη σύμφωνη γνώμη και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης;

Υπογραμμίζεται ότι διαμαρτυρίες υπάρχουν και από άλλες μεγάλες Περιφέρειες, που έχουν αποστείλει προς έγκριση τα προγράμματα τουριστικής προβολής, ενώ η ΠΝΑΙ ενέκρινε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του 2023 την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η διαδικασία

Ως γνωστόν κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα έτη, οι περιφέρειες της χώρας καταρτίζουν και υποβάλλουν, στο τέλος κάθε έτους, τα προγράμματα τουριστικής προβολής τους για το επόμενο έτος στον ΕΟΤ, ώστε να λάβουν τη σύμφωνη γνώμη του προ της έναρξης εφαρμογής τους.

Φέτος ωστόσο, οι υπηρεσίες του ΕΟΤ αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση αποφάνθηκαν, κατόπιν της αποστολής του προγράμματος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  ότι πρόκειται να εκδοθεί νέα εγκύκλιος που θα παρέχει πληροφορίες για την κατάρτιση και υποβολή και ταυτόχρονα ζητούν την κατανόηση «καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».

Η εξέλιξη αυτή από την πλευρά του ΕΟΤ προκάλεσε τη διαμαρτυρία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, καθώς αναγκάζει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας σε παύση και θέτει σε αμφιβολία την ετοιμότητα της να υλοποιήσει δράσεις προβολής και να προχωρήσει σε συμφωνίες με συνεργάτες, κυρίως του εξωτερικού, ειδικά σε μια χρονιά που δοκιμάζονται οι οικονομικές αντοχές των πολιτών χωρών, από τις οποίες οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αντλούν επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του: «Ο εν λόγω χειρισμός του ΕΟΤ υποδηλώνει προχειρότητα που δεν αρμόζει στον πρωταθλητισμό, που τουλάχιστον εμείς ως Περιφέρεια έχουμε επιτύχει, δεν ταιριάζει στο σύγχρονο brand name «Ελλάδα» και τη φήμη που έχει χτίσει η χώρα. Η αξιοπιστία μας, που σημειωτέον κερδήθηκε με μεγάλο αγώνα, επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023 να εφαρμόσουμε το σχέδιο, που χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου από Ίδιους Πόρους, και στηρίζει το αδιαμφισβήτητο θεμέλιο της οικονομίας των νησιών μας.»

Για τους λόγους αυτούς, o Γιώργος Χατζημάρκος με την επιστολή του ζητά από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και την Πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, να παρέμβουν για να θεραπεύσουν την εν λόγω αστοχία του ΕΟΤ.

Η επιστολή

Η επιστολή του Γιώργου Χατζημάρκου, έχει ως εξής:

Ρόδος, 17 Δεκεμβρίου 2022 Αρ. Πρωτ. : 11095

Προς:

Αξιότιμο Υπουργό Τουρισμού K. Βασίλη Κικίλια

Κοιν.:

-Αξιότιμο Υπουργό Επικρατείας Αρμόδιο για τον Συντονισμό των Κυβερνητικών Πολιτικών K. Ακη Σκέρτσο

-Αξιότιμη Πρόεδρο τοι) E.O.T.

  1. Αντζελα Γκερέκου

Αξιότιμε K. Υπουργέ,

Μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών, o ελληνικός τουρισμός κατάφερε, το 2022, να δώσει μια ισχυρή στήριξη στην ελληνική οικονομία. H ξΠΙΤΙ)Χία τοι) στηρίχθηκε στη βάση ενός αξιόπιστου σχεδίου και μιας συστηματικής προετοιμασίας, που έχουν τη δική σας σφραγίδα και μας επέτρεψαν να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία παρόν αλλά να σχεδιάζουμε το μέλλον.

Στον αντίποδα αυτής της προσέγγισης, αιφνιδιαστική υπήρξε σήμερα η απάντηση του EOT στην ετησίως καθιερωμένη αποστολή του προγράμματος τουριστικής προβολής των Περιφερειών για την παροχή της σύμφωνης γνώμης εκ μέρους του Οργανισμού, διαδικασία που εκτελείται ανελλιπώς κάθε έτος από το 2012, κατά το τελευταίο πάντα τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αυτήν, διαφοροποίησης της διαδικασίας έγκρισης των ετησίων προγραμμάτων των Περιφερειών, πριν να το πρόγραμμά σας από το Διοικητικό Συμβούλιο του EOT και ακολούθως να λάβετε τη σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας μας, θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η έκδοση της εγκυκλίου, η οποία θα περιλαμβάνει πληροφορίες που θα αφορούν τη διαδικασία παραχώρησης της σύμφωνης γνώμης αλλά και λεπτομέρειες για την κατάρτιση των προγραμμάτων τουριστικής προβολής ενώ ταυτόχρονα ζητείται και η κατανόηση μας «καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα»

Μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του δηλαδή ο Ε.Ο.Τ. ενημερώνει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στις 16 Δεκεμβρίου, ότι θα ακολουθήσει νέα εγκύκιΙ0ς για την κατάρτιση του προγράμματος, όταν, με βάση την ισχύουσα εγκύκλιο οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να το  το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημαίνει ότι η κατάρτιση έχει ξεκινήσε1 ακόμα νωρίτερα-και ότι, έως ότου δημοσιεύσουν τη νέα εγκύκλιο, η εκ μέρους μας τουριστική προβολή της Περιφέρειας μας, βρίσκεται σε παύση.

Γεννώνται ωστόσο εύλογα ερωτήματα από τον παραπάνω χειρισμό με βάση και το νομικό μας πλαίσιο:

Έως ότου παραχθεί η νέα εγκύκλιος, δεν παραμένει σε ισχύ η υφιστάμενη;

Γιατί οι υπηρεσίες του ΕΟΤ δεν προέβησαν σε έγκαιρο προγραμματισμό, ώστε η νέα εγκύκλιος να διανεμηθεί στις Περιφέρειες, προτού αυτές ξεκινήσουν την κατάρτιση του προγράμματός τους, αντί να ενημερωνόμαστε κατόπιν δικής μας ερώτησης λίγες μέρες πριν την εκπνοή της υποβολής;

Πώς σκοπεύει να καλύψει ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού την καθυστέρηση και το κενό που δημιουργείται στο πρόγραμμα προβολής των Περιφερειών, δεδομένου μάλιστα ότι μετά τη σύμφωνη γνώμη από τον ΕΟΤ, οφείλουμε να λάβουμε τη σύμφωνη γνώμη και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης;

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Ελλάδα ως προορισμός βρίσκεται σήμερα στην κορυφή και αυτό επετεύχθη με σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, με συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς του κλάδου και κυρίως με τον κόπο των ανθρώπων και εργαζόμενων στον Τουρισμό. Σαφώς, στην επιτυχία του ανωτέρω σχεδίου, προσέφερε και η σκληρή δουλειά εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης.

O εν λόγω χειρισμός τοι) F,OT υποδηλώνει προχειρότητα που δεν αρμόζει στον πρωταθλητισμό, που τουλάχιστον εμείς ως Περιφέρεια έχουμε επιτύχει, δεν ταιριάζει στο σύγχρονο brand name «Ελλάδα» και τη φήμη που έχει χτίσει η χώρα.

Η αξιοπιστία μας, που κερδήθηκε με μεγάλο αγώνα, επιβάλει να είμαστε έτοιμοι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023 να εφαρμόσουμε το σχέδιο που, σημειωτέον, χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου από Ίδιους Πόρους, και στηρίζει το αδιαμφισβήτητο θεμέλιο της οικονομίας των νησιών μας.

Με τη βεβαιότητα ότι θα παρέμβετε για την θεραπεία της ανωτέρω αστοχίας, παραμένω στη διάθεσή σας για μια πιο λεπτομερή ενημέρωση σχετικά”.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Εκτίθεται η χώρα από την αναξιοπιστία του ΕΟΤ | Γ. Χατζημάρκος: «Η προχειρότητα του ΕΟΤ υπονομεύει την αξιοπιστία του προορισμού που κερδήθηκε με μεγάλο αγώνα» | Αλλάζουν στο “παρά 1” την εγκύκλιο, άγνωστο πότε θα εκδοθεί

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *