Photo by Dilek Durgun on Unsplash
Photo by Dilek Durgun on Unsplash

Τουρκικός Τουρισμός: Ελπίδες για ανάκαμψη μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου | Μειωμένα τα μεγέθη μετά τους σεισμούς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός στην Τουρκία δεν έχει ακόμη ανακτήσει τη δυναμική του και δεν έχει ανακάμψει πλήρως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, που χαρακτηρίστηκαν ως η χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 50.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Οι διανυκτερεύσεις -δύο ή περισσότερες- στην Κωνσταντινούπολη ήταν μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με το 2019, δύο εβδομάδες πριν από τον σεισμό, αλλά τώρα είναι μειωμένες κατά 31%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρία ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys.

Η πτώση των νέων κρατήσεων σημαίνει λιγότερα έσοδα για τους επαγγελματίες του ταξιδιωτικού κλάδου και την οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Olivier Ponti, αντιπρόεδρο της ForwardKeys για τον τομέα των πληροφοριών.

“Μετά από μήνες εξαιρετικών επιδόσεων, όταν η χώρα ηγείτο της ταξιδιωτικής ανάκαμψης στην Ευρώπη (μετά την πανδημία Covid-19), ο διεθνής τουρισμός προς την Τουρκ;iα κάνει σαφώς βουτιά”, δήλωσε o κ. Ponti στο Reuters.

Πριν από τους σεισμούς, οι αξιωματούχοι ήλπιζαν σε μια ισχυρή χρονιά με βάση την αύξηση των τουριστών πέρυσι, καθώς η πανδημία υποχώρησε. Οι ξένοι επισκέπτες που έφτασαν στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 80% σε ετήσια βάση, σε 44,56 εκατομμύρια το 2022. Αυτό υπολείπεται ελαφρώς από το ρεκόρ των 45,06 εκατομμυρίων ταξιδιωτών του 2019.

“Η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά όσον αφορά τις κρατήσεις, αλλά μετά τον σεισμό παρουσίασε ύφεση. Τώρα οι κρατήσεις έχουν ανακάμψει, αλλά δεν έχουν φτάσει τον προηγούμενο ρυθμό τους”, δήλωσε ο Kadir Uğur, πρόεδρος του ταξιδιωτικού πράκτορα Bentour Reisen με έδρα τη Γερμανία και την Ελβετία, ο οποίος ειδικεύεται στα ταξίδια στην Τουρκία.

“Οι άνθρωποι κυριεύονται από φόβο όταν λες ότι ακούγεται ότι επίκειται μία άλλη μεγάλη καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη”, πρόσθεσε.

Ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου 10% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας, ενώ το 2022 περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν στον τομέα της διαμονής και της εστίασης -περίπου το 5% της συνολικής απασχόλησης.

Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του επικεντρώνονται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -48,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι- για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Ο αντίκτυπος των εκλογών στον Τουρισμό

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία οδεύει προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται ως η πιο κρίσιμη ψηφοφορία στη μακραίωνη ιστορία της χώρας.

“Οι κρατήσεις ανέκαμψαν τον Απρίλιο, αλλά οι κρατήσεις για τον Μάιο -ειδικά για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου- είναι χαμηλές λόγω των επερχόμενων εκλογών”, είπε ο Ali Kırlı, επικεφαλής της τουριστικής επιτροπής της Μαρμαρίδας.

Μια πιθανή επιστροφή στα αναμενόμενα προσεισμικά ταξιδιωτικά νούμερα, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών αναμένεται, σύμφωνα με επικεφαλής του κλάδου, ιδίως καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ταξίδια στην Τουρκία το καλοκαίρι.

Δεδομένου ότι το επίκεντρο των σεισμών ήταν στη νοτιοανατολική πόλη Καχραμανμαράς, μακριά από τα παράλια, αφήνοντας ανεπηρέαστα τα παραθαλάσσια θέρετρα, αυξάνει τις ελπίδες για τουριστική ανάκαμψη, λόγω και της αύξησης των Ρώσων τουριστών.

Σύμφωνα με στοιχεία από την περιφέρεια της Αττάλειας, οι αφίξεις αλλοδαπών στη δημοφιλή, παραθεριστική περιοχή αυξήθηκαν κατά 54% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση, σημειώνοντας ρεκόρ. Οι Ρώσοι κατέλαβαν την πρώτη θέση, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς και τους Βρετανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες οι Ρώσοι μπορούν ακόμη να πετάξουν μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία πέρυσι.

Με βάση αυτά τα ευοίωνα στοιχεία του Μαρτίου, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει να δημιουργήσει φέτος έσοδα 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό. Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Mehmet Nuri Ersoy, δήλωσε ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη αυτού του προ του σεισμού στόχου, παρά τις επιπτώσεις.

Και οι ελπίδες παραμένουν υψηλές ότι οι… ορεξάτοι για ταξίδια Βρετανοί, που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές στο εξωτερικό, θα εξακολουθήσουν να συρρέουν μαζικά στην Τουρκία αυτό το καλοκαίρι. Άλλωστε, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ο πληθωρισμός στις ευρωπαϊκές αγορές, ιδίως στη Βρετανία, καθιστούν την Τουρκία ελκυστική για τους Ευρωπαίους.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *