money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Επιπλέον 4 περίπου εκατ. λίρες για τον εκσυγχρονισμό του εναέριου χώρου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τη δέσμευση ποσού επιπλέον 3,7 εκατομμυρίων λιρών για να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου, για πρώτη φορά, από τη δεκαετία του 1950, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Η νέα χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 9,2 εκατομμύρια £, μετά από μια αρχική επένδυση τον Μάρτιο του 2021, παρέχεται σε μια χρονική περίοδο που ο κλάδος ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Τα κεφάλαια θα επενδυθούν προκειμένου να υποστηρίξουν τα αεροδρόμια να αναπτύξουν νέες, πιο αποτελεσματικές διαδρομές πτήσεων, που χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως η πλοήγηση βάσει αποδόσεων, η οποία θα επιτρέπει στα αεροσκάφη να πετούν σε πιο ακριβείς διαδρομές.

Στόχος είναι να βοηθηθεί η αεροπορική βιομηχανία να αναγεννηθεί από την πανδημία Covid-19 και να δημιουργηθεί ένας ανθεκτικός, αποτελεσματικός εναέριος χώρος,  κατάλληλος για το μέλλον.

Ο εναέριος χώρος της Βρετανίας αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο διαδρομών πτήσης που έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα από τότε που σχεδιάστηκαν, πριν από 70 χρόνια, παρά την αύξηση της ζήτησης. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένες καθυστερήσεις πτήσεων, θόρυβο και ρύπανση. Χωρίς τις απαραίτητες ενέργειες, από τη συμφόρηση του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου οι επιβάτες θα μπορούσαν να βιώνουν καθυστερήσεις έως και 30 λεπτά σε μία στις τρεις πτήσεις, μέχρι το 2030.

Ο επανασχεδιασμός του εναέριου χώρου θα επιτρέψει στα αεροσκάφη να πετούν σε περισσότερες απευθείας, ακριβείς διαδρομές, με ταχύτερες αναβάσεις και μειωμένη ανάγκη για στάσεις αναμονής, μειώνοντας κατά προσέγγιση 600.000 τόνους CO2 ετησίως, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις.

Ο εκσυγχρονισμός του εναέριου χώρου θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση έως και 36% των εκπομπών CO2 έως το 2050, παράλληλα με τη μετάβαση σε αεροσκάφη καλύτερης κατηγορίας και πιο αποτελεσματικές αεροπορικές μεταφορές, όπως ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βρετανίας.

Ο υπουργός Αεροπορίας, Robert Courts, ανακοίνωσε την ενίσχυση της χρηματοδότησης από το London City, ένα από τα αεροδρόμια που έλαβε μερίδιο από την αρχική χρηματοδότηση πέρυσι.

Ο Courts δήλωσε: “Με τον επανασχεδιασμό των ουρανών μας, δημιουργούμε έναν σύγχρονο εναέριο χώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατάλληλο για τις μελλοντικές γενιές, που κάνει τα ταξίδια πιο γρήγορα, πιο ήσυχα και πιο πράσινα. Αυτή η χρηματοδότηση των 3,7 εκατομμυρίων λιρών θα υποστηρίξει τη βιομηχανία στην αναβάθμιση του εναέριου χώρου μας, επιτρέποντας στον τομέα των αερομεταφορών να συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενώ εμείς τον κάνουμε πιο πράσινο, μειώνουμε τις εκπομπές άνθρακα και υλοποιούμε τα φιλόδοξα σχέδιά μας να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν”.

Ο Mark Swan, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής για την αλλαγή του εναέριου χώρου (ACOG), πρόσθεσε: “Η ανακοίνωση της σημερινής χρηματοδότησης δίνει τη δυνατότητα στη βιομηχανία να προχωρήσει με σιγουριά στο επόμενο στάδιο του εκσυγχρονισμού του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό το πρόγραμμα είναι ένα κρίσιμο εθνικό έργο υποδομής για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα προσφέρει οφέλη σε ολόκληρη τη χώρα – από την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις διαδρομές που πετούν τα αεροσκάφη, μέχρι την υποστήριξη της βιομηχανίας για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων της”.

“Με τον εναέριο χώρο να μην έχει εκσυγχρονιστεί από τη δεκαετία του 1950, το πρόγραμμα αυτό έχει, ήδη, έχει καθυστερήσει πολύ. Η σημερινή πρόσθετη χρηματοδότηση διατηρεί τη δυναμική του προγράμματος μετά την επανενεργοποίησή του και προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την κυβέρνηση, την ΥΠΑ και τους χορηγούς για την αλλαγή του εναέριου χώρου, προκειμένου να υλοποιήσουμε τον εκσυγχρονισμό του εναέριου χώρου της χώρας”, κατέληξε ο Swan.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *