wttc

WTTC: Σε κίνδυνο 195 εκ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο να χαθούν 195 εκατ. θέσεις εργασίας, παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από αυτές, 3 εκατ. θέσεις  εργασίας είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το “χειρότερο σενάριο” του WTTC, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από 2 μήνες,  φαίνεται να αποτελεί πλέον πραγματικότητα, καθώς συνεχίζουν να εφαρμόζονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί και μέτρα καραντίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Συμβούλιο επισημαίνει πως μερικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις έχουν καταργηθεί, αλλά αρκετές συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ είναι πιθανή και η εφαρμογή νέων περιορισμών με στόχο να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Επιπλέον, τονίζεται πως επικρατεί ένα παζλ όσον αφορά τους περιορισμούς, την καραντίνα, την εξέταση και την ιχνηλάτιση, το οποίο προκαλεί σύγχυση και αποθαρρύνει τον κόσμο από τα ταξίδια ακόμα και κατά την υψηλή θερινή περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες για τον κλάδο.

Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε στη Βρετανία με την απομάκρυνση της Ισπανίας από τη “λευκή λίστα” και την ταξιδιωτική σύσταση για όλη τη χώρα παρά το γεγονός ότι αρκετά μέρη της Ισπανίας, όπως η Ανδαλουσία, τα Κανάρια και οι Βαλεαρίδες μεταξύ άλλων, καταγράφουν λιγότερα κρούσματα της πανδημίας από τη Βρετανία.

Το WTTC υπολογίζει πως οι απώλειες του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου στη Βρετανία ανέρχονται στα 186 δισεκατ. δολάρια όσον αφορά το εγχώριο ΑΕΠ, ενώ η συρρίκνωση σε ετήσια βάση κινείται στο 73%.

Η Πρόεδρος και CEO του WTTC, Gloria Guevara, επισημαίνει πως οι χειρότεροι φόβοι για τον κλάδο γίνονται δυστυχώς πραγματικότητα τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη Βρετανία, στην οποία και τίθενται σε κίνδυνο 3 εκατ. θέσεις εργασίας.

money tourism photo
© money tourism copyright photo

Ως κύριο λόγο για την κατάσταση αυτή παρουσιάζει την αδυναμία συντονισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά τονίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία και αντικατάσταση των ανεδαφικών καραντίνων με γρήγορα τεστ, παγκόσμια standards ιχνηλάτισης και τη χρήση μάσκας προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση.

Ως κύρια προτεραιότητα τίθεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά υπάρχουν στοιχεία από άλλες χώρες που αποδεικνύουν πως σε καραντίνα πρέπει να τίθενται μόνο όσοι είναι θετικοί στον ιό. 

Έτσι θα προστατευτεί η δημόσια υγεία και θα σωθούν ζωές,  ενώ θα είναι δυνατή ταυτόχρονα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίων ατόμων που εξαρτώνται από τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού.

Το WTTC έχει προτείνει ένα σχέδιο 4 σημείων προς τις κυβερνήσεις με στόχο την αποφυγή του “χειρότερου σεναρίου”. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την κατάργηση και την απομάκρυνση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και των καραντίνων με “εναέριους διάδρομους”, την υιοθέτηση των πρωτοκόλλων Safe Travels, την εφαρμογή ενός γρήγορου τεστ και μίας ταχείας στρατηγικής ιχνηλάτισης,  ενώ ταυτόχρονα θα ενθαρρύνεται ο κόσμος να ταξιδέψει και θα υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με στόχο μία κοινή και παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *