money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC: 3 εκατ. θέσεις εργασίας στη Βρετανία κινδυνεύουν λόγω των εκτεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σχεδόν 3 εκατ. θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Βρετανία εάν τα περιοριστικά μέτρα, όπως η καραντίνα, συνεχίζουν να ισχύουν αναφέρει σχετική έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο κατά το οποίο οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα αρθούν μετά το καλοκαίρι θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος και 2.9 εκατ. θέσεις εργασίας θα απειληθούν, αριθμός ο οποίος αποτελεί αύξηση κατά 142% σε σύγκριση με την τελευταία πρόβλεψη του WTTC η οποία κινούταν στις 1.2 εκατ. θέσεις εργασίας.

wttcΗ έρευνα δείχνει ότι εάν τα μέτρα αρθούν νωρίτερα, θα σωθούν 1.7 θέσεις εργασίας. Ο αντίκτυπος της εκτεταμένης εφαρμογής των ταξιδιωτικών περιορισμών θα μειώσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά 186 δισεκατ. δολάρια σηματοδοτώντας μία μείωση της τάξης του 73% σε σύγκριση με το 2019. Ταυτόχρονα οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 73% και τα εσωτερικά ταξίδια κατά 71%.

Η Πρόεδρος και CEO του WTTC, Gloria Guevara, επιβεβαίωσε τα παραπάνω και αναφέρει:

“Οι κίνδυνοι της ανάκαμψης του κλάδου θα ενισχυθούν περαιτέρω από  τους αυστηρούς περιορισμούς καθώς προσπαθεί να αναδυθεί ύστερα από μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία του, και δεν είναι μόνο οι αεροπορικές εταιρίες που θα φέρουν το βάρος του κόστους, αλλά το ταξιδιωτικό οικοσύστημα στο σύνολό του.

Τα ξενοδοχεία, οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα υποφέρουν από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των εκτεταμένων περιορισμών καθώς εκατομμύρια ταξιδιωτικών επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοί τους θα οδηγηθούν στην καταστροφή”.

Η έρευνα του WTTC παρουσιάζει 3 πιθανά αποτελέσματα

  1. Απαισιόδοξο Σενάριο: Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από το Σεπτέμβριο για τα ταξίδια κοντινών αποστάσεων, από τον Οκτώβριο για τα ταξίδια μεσαίων αποστάσεων και από το Νοέμβρη για τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων. Θα απειληθούν στη Βρετανία 2.9 εκατ. θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 186 δισεκατ. δολάρια και οι αφίξεις θα μειωθούν κατά 73%
  2. Βασικό Σενάριο: Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από τον Ιούλιο για τα ταξίδια κοντινών αποστάσεων, από τον Αύγουστο για τα ταξίδια μεσαίων αποστάσεων και από το Σεπτέμβριο για τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων. Θα απειληθούν στη Βρετανία 1.9 εκατ. θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 126 δισεκατ. δολάρια και οι αφίξεις θα μειωθούν κατά 57%
  3. Αισιόδοξο Σενάριο: Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από τον Ιούνιο για τα ταξίδια κοντινών αποστάσεων, από τον Ιούλιο για τα ταξίδια μεσαίων αποστάσεων και από τον Αύγουστο για τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων. Θα απειληθούν στη Βρετανία 1.6 εκατ. θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 106 δισεκατ. δολάρια και αφίξεις θα μειωθούν κατά 49%.

Το αισιόδοξο σενάριο θα έχει και αυτό αντίκτυπο για τον κλάδο, αλλά θα αποφευχθεί ο εκτεταμένος αντίκτυπος των άλλων σεναρίων. Το σενάριο αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν ακολουθηθεί το σχέδιο 4 σημείων του WTTC από τη βρετανική κυβέρνηση:

  • Άμεση αντικατάσταση της 14ημερης καραντίνας με “εναέριες γέφυρες” καθώς και η άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής απαγόρευσης από το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία δεν επιτρέπει την ασφαλιστική προστασία των ταξιδιωτών
  • Η υιοθέτηση πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφαλείας, όπως η πρωτοβουλία Safe Travels” για τη διαβεβαίωση των ταξιδιωτών ως προς την ασφάλεια της πραγματοποίησης ταξιδιών.
  • Η εφαρμογή ενός γρήγορου τεστ και μίας στρατηγικής ιχνηλάτισης με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού ενώ ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεύει υπεύθυνα.
  • Μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με στόχο να διασφαλιστεί μία σταθερή και παγκόσμια προσέγγιση ως προς την κρίση.

Η ανάλυση του WTTC καταγράφει ότι ο ταξιδιωτικός και τουριστικός κλάδος συνεισφέρει στο 9% του ΑΕΠ της Βρετανίας και υποστηρίζει το 11% των θέσεων εργασίας.

Η Βρετανία αποτελεί την 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και την 3η μεγαλύτερη στην Ευρώπη όσον αφορά το τουριστικό και ταξιδιωτικό ΑΕΠ, και ένας υγιής κλάδος είναι σημαντικός για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *