official photo
Official photo

Βρετανία: Η επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση της άρσης των περιορισμών για τον Covid |Έρχεται το τέλος της καραντίνας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την άρση των περιορισμών κατά του Covid, στη Βρετανία, και το τέλος της καραντίνας για ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα, έπειτα από την επίσκεψή τους σε “πορτοκαλί” προορισμούς, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, δείχνοντας τον δρόμο προς την ελευθερία, έπειτα από 16 μήνες με την επιβολή μέτρων και περιορισμών, στην καθημερινότητα των Βρετανών, όπως δημοσίευσε πρώτο το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η βρετανική, τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία υποδέχθηκε τις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, με ανυπομονησία και περίσσια χαρά.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο γραμματέας μεταφορών, Grant Shapps, θα παράσχει μια περαιτέρω ενημέρωση, αργότερα αυτήν την εβδομάδα -αναμένεται να είναι την Πέμπτη- σχετικά με την άρση της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους, που εισέρχονται στο Ην. Βασίλειο από μια χώρα ή προορισμό, που εντάσσεται στην “πορτοκαλί” λίστα της βρετανικής κυβέρνησης. Βεβαίως, εξακολουθεί να ισχύει η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ, ενώ, όπως είπε ο ίδιος, θα διατηρηθούν οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα.

Το τέλος των μέτρων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην Downing Street, χθες το βράδυ, ανακοίνωσε την κατάργηση των περιορισμών στο Ην. Βασίλειο και την ενίσχυση του “τοίχους των εμβολιασμών”, μειώνοντας το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων, από τι 12 εβδομάδες στις 8, για κάτω των 40 ετών, έτσι ώστε όλοι οι άνω των 18 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Βρετανός πρωθυπουργό, θα αλλάξει ο τρόπος που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση για τον έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, απομακρύνοντας τους νομικούς περιορισμούς και επιτρέποντας στους ανθρώπους να λαμβάνουν τις δικές τους ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ιού.

CovidΟ ίδιος ανακοίνωσε την άρση του αριθμητικού περιορισμού των ανθρώπων που συναντώνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών κέντρων, την αύξηση του ορίου των επισκεπτών στα κέντρα φροντίδας και του αριθμού των ατόμων που παρακολουθούν συναυλίες, θέατρο και αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς, επίσης, την άρση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης και την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προσώπου. Ωστόσο,  πρότεινε η μάσκα να χρησιμοποιείται σε χώρους με συνωστισμό και κλειστούς χώρους, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ διευκρίνισε ότι, ο ίδιος θα συνεχίσει να την φοράει σε πολυσύχναστα μέρη, ως ένδειξη ευγένειας.

Επίσης, ανακοίνωσε την κατάργηση της εξ’ αποστάσεως εργασίας και την επιστροφή των εργαζόμενων στα γραφεία τους, σε δύο εβδομάδες, αλλά και την επιστροφή στον αθλητισμό, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων.

Σύμφωνα με τον Boris Johnson, δεν θα απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού Covid ως προϋπόθεση για την είσοδο σε οποιοδήποτε χώρο ή εκδήλωση, παρόλο που οι επιχειρήσεις και οι εκδηλώσεις μπορούν σίγουρα να κάνουν χρήση της πιστοποίησης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως, όσοι είναι θετικοί στον ιό θα πρέπει να αυτο-απομονώνονται.

“Έπειτα από 16 μήνες οι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή τελειώνουν”, είπε χαρακτηριστικά ο Boris Johnson. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε, το τελικό στάδιο της άρσης των περιορισμών θα υλοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 19 Ιουλίου, κάτι που να επιβεβαιωθεί στις 12 Ιουλίου, μετά από έλεγχο των πιο πρόσφατων δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό.

Βεβαίως, ο ίδιος προειδοποίησε ότι, τα περιστατικά Covid αναμένεται να αυξηθούν σε 50.000 την ημέρα, αργότερα αυτόν τον μήνα, και είπε πως “πρέπει να συμφιλιωθούμε, δυστυχώς, με περισσότερους θανάτους από τον Covid”.

“Αν δεν προχωρήσουμε τώρα, όταν έχουμε κάνει σαφώς τόσα πολλά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, πότε θα προχωρήσουμε;”, διερωτήθηκε με νόημα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η τουριστική βιομηχανία χαιρετίζει τις ανακοινώσεις Johnson

Η τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία στο Ην. Βασίλειο αντέδρασε γενικά θετικά μετά τις ανακοινώσεις του Boris Johnson, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην Downing Street, και τη διαβεβαίωση ότι, η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον ταξιδιωτικό κλάδο για να σταματήσει η καραντίνα, για πλήρως εμβολιασμένες αφίξεις, από μια “πορτοκαλί” χώρα.

money tourism copyright photo Covid
© money tourism copyright photo

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Partnership, Julia Lo Bue-Said, χαρακτήρισε την κίνηση ως “παιχνίδι αλλαγής”, αλλά προειδοποίησε ότι οι ταξιδιωτικές συμβουλές του Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αλλάξουν, αλλιώς πρόκειται απλά για λόγια. Η ίδια, μεταξύ άλλων, είπε: “Η ανάγκη για εξατομικευμένη, οικονομική υποστήριξη για έναν τομέα που λειτουργεί υπό το βάρος τεράστιων περιορισμών, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα για έναν κλάδο αποδεκατισμένο και ανίκανο να πορευθεί τον δρόμο της ανάκαμψης, ανεξάρτητα από το τι επιτρέπεται και τι όχι, αυτό το καλοκαίρι”.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Travel Network Group, Gary Lewis, είπε ότι, χαιρετίζει την είδηση πως υπάρχουν σχέδια για πλήρως εμβολιασμένους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου , να εισέρχονται στη χώρα, έπειτα από επίσκεψή τους σε κάποιον ‘πορτοκαλί’ προορισμό, χωρίς την υποχρέωση καραντίνας. “Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για διεθνή ταξίδια, σε πολλούς Βρετανούς. Αυτή είναι μια εξαιρετικά θετική, λογική ανακοίνωση, με σημαντικές δυνατότητες για την εξερχόμενη, ταξιδιωτική βιομηχανία. Το εμβόλιο διαχώρισε τη σχέση μεταξύ των αυξανόμενων ποσοστών λοιμώξεων και της νοσηλείας και των θανάτων, και αυτή είναι η εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε, για να προχωρήσουμε και να ‘αγκαλιάσουμε’ ξανά τις ελευθερίες μας. Τώρα, ο γραμματέας μεταφορών πρέπει να δώσει τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ώστε να ‘ξεκλειδώσει’ η ζήτηση που θα φέρουν αυτές οι ελευθερίες”, είπε ο Lewis.

“Ελπίζουμε τώρα ότι, η κυβέρνησή μας θα συνεργαστεί με ηγεσίες, σε όλο τον κόσμο, για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να ταξιδέψουν σε ‘πράσινες’ και ‘πορτοκαλί’ χώρες, χωρίς μέτρα καραντίνας, κατά την άφιξή τους. Επίσης, χρειάζεται να διασφαλιστεί η διάθεση προσιτών τεστ Covid”, πρόσθεσε ο Lewis.

Από την πλευρά του ο ταξιδιωτικός συντάκτης του Which?, Rory Boland, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε λεπτομερείς ανακοινώσεις σχετικά με την κατάργηση της καραντίνας το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα είπε: “Εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει την υποχρέωση καραντίνας για ταξιδιώτες πλήρως εμβολιασμένους έναντι του Covid , αργότερα αυτό το καλοκαίρι, θα πρέπει να αναφέρει τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό, το συντομότερο δυνατό. Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν πόσο καιρό μετά τον δεύτερο εμβολιασμό τους θα ισχύουν οι νέοι κανόνες και, με εκατοντάδες, χιλιάδες, σχολικές, καλοκαιρινές διακοπές, τις επόμενες εβδομάδες, τι θα ισχύσει για τα μη εμβολιασμένα παιδιά”.

“Οι ταξιδιώτες αντιλαμβάνονται ότι, η κράτηση και η μετάβαση στο εξωτερικό ενέχουν κίνδυνο, αλλά απαιτούν σαφή και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι. Είναι σημαντικό να πούμε ότι άλλες χώρες εφαρμόζουν και θα συνεχίσουν να εισάγουν και να αλλάζουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πολλές λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης εδώ. Είναι σημαντικό όποιος θέλει να κάνει κράτηση για διακοπές να αναζητήσει έναν καλό πάροχο διακοπών πακέτων, με μια ευέλικτη πολιτική κρατήσεων”, συμπλήρωσε ο Boland.

Το “ξεκλείδωμα” των διεθνών ταξιδιών, μετά τις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, χαιρέτισε και η ανώτερη αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, Virginia Messina. Η ίδια είπε: “Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο ‘κλειδώματος’ και αυστηρών περιορισμών, αυτό είναι υπέροχο νέο και χαιρετίζουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού να επιτρέψει σε όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις να αποφύγουν την καραντίνα, μετά την επιστροφή τους από μια χώρα που ανήκει στην ‘πορτοκαλί’ ζώνη. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα αφήσει πίσω εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και θα διασφαλίσει ότι, υπάρχει ένα σχέδιο για την πραγματοποίηση διεθνών ταξιδιών για αυτούς τους ανθρώπους, όσο το δυνατόν λιγότερο αγχώδη και όσο το δυνατόν πιο προσιτά οικονομικά”.

“Η επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών θα προσφέρει μια πολύ απαραίτητη σανίδα σωτηρίας στις επιχειρήσεις, καλοκαιρινές διακοπές στους Βρετανούς και την απαραίτητη ενίσχυση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις τεράστιες θυσίες που έχουν κάνει πολλοί, τους τελευταίους 18 μήνες, και την τεράστια ταλαιπωρία, που έχουν υποστεί, επομένως ελπίζουμε ότι το κοινό θα παραμείνει σε εγρήγορση”, κατέληξε η Virginia Messina.

Tagged

1 σχόλιο στο “Βρετανία: Η επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση της άρσης των περιορισμών για τον Covid |Έρχεται το τέλος της καραντίνας

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *