Η Δράμα προβάλλει τον γαστρονομικό της πλούτο | Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας και η παρουσίαση μενού από τη “Γη του Διονύσου”

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μία νέα, φιλόδοξη προσπάθεια ξεκίνησε στη Δράμα, τη Γη του Διονύσου, για την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής της “ταυτότητας” της περιοχής, με “μπροστάρη” την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας.

Η Δράμας είναι μια γη εύφορη, “προικισμένη” από το χέρι του Δημιουργού. Ένας τόπος με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον και ξεχωριστή γαστρονομική “ταυτότητα”, η οποία, ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει καλά κρυμμένη. Κι αυτό ακριβώς, την ανάδειξη από την αφάνεια και την προώθηση και προβολή του ιδιαίτερου γαστρονομικού “χαρακτήρα” της Δράμας και της πληθώρας των τοπικών προϊόντων -από κρασιά και μανιτάρια, μέχρι μαύρο χοίρο, πατάτα, ελαιόλαδο, καρύδια, μέλι και πολλά ακόμη- που προσφέρει απλόχερα η περιοχή, επιχειρεί η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, με επικεφαλής έναν δραστήριο άνθρωπο, με πολλές και ξεχωριστές ιδέες, που αγαπάει και “παλεύει” για τον τόπο του, τον Άγγελο Καλλία.

Η Ένωση ξενοδόχων Δράμας ως επικεφαλής εταίρος του σχήματος, του προγράμματος LEADER, με τίτλο “Συνεργασία φορέων με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και του αγροτουρισμού της περιοχής παρέμβασης”, σε συνεργασία με τους εταίρους του σχήματος, την LAPTI IKE, τους κληρονόμους Παπαδόπουλου και την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας, διοργάνωσε την παρουσίαση μενού από τη Γη του Διονύσου και το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας – Έκθεση τοπικών προϊόντων με τίτλο “Γη του Διονύσου”.

Η παρουσίαση του μενού πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΚΟΥΡΟΣ, με την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, οι οποίοι δοκίμασαν εξαιρετικές παρασκευές από τοπικά προϊόντα. Βασικά στοιχεία στο μενού, που επιμελήθηκε ο chef Jonathan Harnett, ήταν τα προϊόντα παραγωγών της περιοχής, που συμμετείχαν στην διαδικασία της γαστρονομικής ανάδειξης. Παράδειγμα αυτών είναι τα αλλαντικά “Βόρειος Ελλάς”, τα τυροκομικά “Πελέχρας Τυροκομικά Προσοτσάνης” και “Μενοίκιο”, το ελαιόλαδο “Μαλέας”, τα φρούτα και λαχανικά “Οικογένειας Δεληγιάννη”, τα ζυμαρικά “Καλοαγροίτισσα”, τα μανιτάρια Σιδηρόνερου “Sidironero Mushrooms Land”, οι Πατάτες Κάτω Νευροκοπίου, τα καρύδια “Δραμινή Σοδηά”, τα κρέατα “DRY AGER Κρεοπωλείο Αμαραντίδη” και “Μήλιου”, τα μύρτιλα “Grandpas Blueberry”, τα μυρωδικά “SEVI Exceptional Botanic”, ο χαλβάς “Ελευθερίου”, τα σιροπιαστά “Σίμος” με μέλι Δράμας, τα αρτοσκευάσματα “Φούρνος του Λεωνίδα” και πολλά ακόμα προϊόντα της Δράμας, επιλεγμένα από τον σεφ και με την άριστη συνεργασία των παραγωγών της περιοχής.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, παρευρέθηκε ο βουλευτής της Δράμας της Νέας Δημοκρατία, κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Νοτοπούλου, η εκπρόσωπος του ΕΟΑΝ κα. Μήτσου, διαδικτυακά παρευρέθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, οι δήμαρχοι του Νομού Δράμας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής εταιρίας Δράμας, κ. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Γκαγκάνης, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, κ. Μιχαηλίδης, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, οι εταίροι του σχήματος, κ.κ. Παπαδόπουλος και Πελέχρας, δημοσιογράφοι από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων του Νομού Δράμας.

Σκοπός του φεστιβάλ ήταν να γνωρίσει ο κόσμος τα τοπικά προϊόντα και τις δυνατότητες που έχει ο τόπος να εξελιχθεί και να καθιερωθεί ως γαστρονομικός προορισμός. “Για τον λόγο αυτό συσπειρώσαμε όσους περισσότερους παραγωγούς του Νομού της Δράμας μπορέσαμε, σε μια έκθεση, με παράλληλες μαγειρικές δράσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες, που συνέδεαν την ιστορία της Δράμας με τη μυθολογία, την τοπική παραγωγή με τη γαστρονομία και τις παραδόσεις με τις σύγχρονες συνήθειες των κατοίκων της περιοχής”, εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κι από τους “εμπνευστές” του όλου εγχειρήματος, κ. Άγγελος Καλλίας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Το Φεστιβάλ και η εκδήλωση στηρίχθηκαν από τον ΕΟΑΝ, τον ΕΟΤ, το Επιμελητήριο Δράμας, τον Δήμο Παρανεστίου, τις εταιρίες Γουντσίδης, Wonderplant, Πορεία, Πανηλεκτρική, τον Φούρνο του Λεωνίδα, τη Φυτοδιακόσμηση, το Monkooloor και τον Βαράνο, ενώ δράσεις του τριημέρου χρηματοδοτήθηκαν και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LEADER.

Χορηγός επικοινωνίας του τριημέρου ήταν το Star Βορείου Ελλάδος, ενώ στην προετοιμασία του μενού συνέβαλε το τμήμα μαγειρικής του ΔΙΕΚ Δράμας.

“Το δημιουργικό τριήμερο υπήρξε αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας και μελέτης, σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, όπως την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας και το ΚΕΠΑΑΜ και αποτελεί την “κορυφή του παγόβουνου” γαστρονομικής προώθησης και ανάδειξης που ακολουθεί για το επόμενο έτος”, σημειώνει ο κ. Καλλίας. Και προσθέτει, με τη χαρά και την αισιοδοξία να αποτυπώνονται στα λεγόμενά του: “Είναι ιδιαίτερη τιμή μας, που η προσπάθειά μας αγκαλιάστηκε τόσο θερμά από τη Δραμινή κοινωνία και είδαμε τόσους συμπολίτες μας να ανταποκρίνονται στο νέο αυτό εγχείρημα. Είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να παραμένουμε δημιουργικοί και να αναδεικνύουμε τους θησαυρούς του τόπου μας, πέρα από τα σύνορα του Νομού μας, μέσα από ταξίδια γεύσεων”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *