Photo by Ashley K Bowen on Pexels

Η Ε.Ε. παρουσίασε το σχέδιο μετάβασης του Τουρισμού την επόμενη 10ετία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το σχέδιό της για τη μετάβαση του Τουρισμού την επόμενη δεκαετία παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια των Ημερών Βιομηχανίας της ΕΕ (EU Industry Days).

Η μεταβατική οδός (Transition Pathway for Tourism) είναι ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε από κοινού με φορείς του τουριστικού οικοσυστήματος, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις βασικές δράσεις, στόχους και προϋποθέσεις για την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων και της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας του κλάδου.

Η Επιτροπή προσκάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμετάσχουν στην εφαρμογή του Transition Pathway, καλώντας την τουριστική κοινότητα να εφαρμόσει μέτρα σε είκοσι επτά τομείς, συμπεριλαμβανομένων:

-Να επενδύσουν στην κυκλικότητα για τη μείωση της ενέργειας, των αποβλήτων, των υδάτων και της ρύπανσης, και ταυτόχρονα για την καλύτερη κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για βιώσιμο τουρισμό.

-Να ενισχύσουν τις πρακτικές ανταλλαγής δεδομένων για να επιτρέψουν νέες καινοτόμες τουριστικές υπηρεσίες και να βελτιώσουν τη βιώσιμη διαχείριση των προορισμών.

-Να επενδύσουν σε δεξιότητες για να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και ελκυστικές σταδιοδρομίες στο οικοσύστημα.

Στην έναρξη αυτής της εκδήλωσης για τον τουρισμό, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, είπε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα το αποτέλεσμα μηνών συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων. Δουλεύοντας χέρι-χέρι, καταλήξαμε σε ένα κοινό όραμα για τον τουρισμό της ΕΕ και συμφωνήσαμε τους τρόπους για να το επιτύχουμε. Αυτό το μονοπάτι θα καθορίσει την ατζέντα για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, για την επόμενη δεκαετία. Σήμερα θα ήθελα να καλέσω όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στη διαδικασία συν-εφαρμογής”.

Η ενεργός συμμετοχή όλων των παραγόντων του κλάδου θα είναι το “κλειδί” για την επιτυχία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ξεκινά σήμερα μια διαδικτυακή έρευνα, καλώντας την τουριστική κοινότητα της ΕΕ να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις ατομικές και συλλογικές της δεσμεύσεις και να εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία, για την υλοποίηση της μετάβασης. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να καθοδηγήσει, να υποστηρίξει και να παρακολουθήσει την πρόοδο της μετάβασης.

Το ιστορικό

Η ανάπτυξη του Transition Pathway for Tourism ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, με μια διαβούλευση των ενδιαφερομένων σχετικά με σενάρια για τη μετάβαση του οικοσυστήματος. Πραγματοποιήθηκαν πολλά εργαστήρια και συναντήσεις ενδιαφερομένων για περαιτέρω ανταλλαγή ιδεών και επεξεργασία των προτάσεων.

Αυτό το Transition Pathway είναι το πρώτο που παρέχεται ως μέρος μιας ευρύτερης δράσης που ανακοινώθηκε στην Ενημέρωση για τη βιομηχανική στρατηγική, που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου 2021, όπου η Επιτροπή ζήτησε από τα βιομηχανικά οικοσυστήματα να επιταχύνουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ξεκίνησε την αρχή της από κοινού δημιουργίας μονοπατιών μετάβασης με τους ενδιαφερόμενους, ως ουσιαστικό εργαλείο συνεργασίας για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των βιομηχανικών οικοσυστημάτων. Επί του παρόντος, η Επιτροπή εργάζεται για τη συνδημιουργία οδών για την κινητικότητα, τις κατασκευές, τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας και τα οικοσυστήματα εγγύτητας και κοινωνικής οικονομίας.

Το Transition Pathway for Tourism ανταποκρίνεται στα αιτήματα που περιγράφονται παραπάνω και ανοίγει το δρόμο για μια μακροπρόθεσμη μετάβαση και μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα για το τουριστικό οικοσύστημα, προς το 2030 και μετά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *