european_parliament

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: “Πράσινο φως” για ταξιδιώτες εκτός ΕΕ με “διαβατήρια εμβολίων” | ΗΠΑ και Βρετανία οι πρώτες | Να μπουν Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τη χρήση “διαβατηρίου εμβολίων” αναμένεται να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη, ενώ θα υπάρξει μια διευρυμένη “πράσινη λίστα”, από χώρες εκτός ΕΕ, με βάση την οποία θα επιτρέπονται ταξίδια διακοπών από τις χώρες αυτές σε χώρες της ΕΕ.

Προϋπόθεση θα αποτελεί τα ποσοστά μόλυνσης Covid να είναι κάτω από 100 περιπτώσεις ανά 100.000 του πληθυσμού, έναντι 25 περιπτώσεων που είναι σήμερα και αφορά σε πρώτη φάση χώρες όπως η ΗΠΑ και η Βρετανία.

Η κίνηση αυτή της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έχει σχεδιαστεί προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση των ταξιδιών για καλοκαιρινές διακοπές, σε ολόκληρη την ήπειρο, συμφωνώντας σε μια ενιαία θέση και γραμμή.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε χώρες εκτός ΕΕ, με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, πρόκειται να συζητηθεί αύριο (Τετάρτη) από τους πρεσβευτές της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα εκδοθεί επισήμως σε συμβούλιο υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, την Πέμπτη, στην περίπτωση που συμφωνηθεί.

Η “πράσινη λίστα” περιορίζεται προς το παρόν σε επτά από τις χώρες με τον χαμηλότερο κίνδυνο, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη, όμως το Ηνωμένο Βασίλειο, με 44 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα και οι ΗΠΑ, με 35 ανά 100.000, αναμένεται τώρα να προστεθούν.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να συστήσουν ψηφιακές πύλες, που θα επιτρέπουν στους Βρετανούς ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή NHS ως “διαβατήριο εμβολίου”, καθώς η Ε.Ε. αναπτύσσει ένα παρόμοιο πράσινο πιστοποιητικό. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid ή απόδειξη ανοσίας.

Το καθεστώς της Ε.Ε. θα επέτρεπε στα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν ομοιόμορφες προϋποθέσεις εισόδου, “προωθώντας” πλήρως εμβολιασμένους παραθεριστές από χώρες χαμηλού κινδύνου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, προς την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Όμως, θα δημιουργούσε ένα σύστημα αποδοχής ταξιδιωτών με βάση την κατάσταση εμβολιασμού τους, τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη ανταποδώσει και αντίθετα απαιτεί την παρουσίαση αρνητικού τεστ ή την επιβολή καραντίνας για τους παραθεριστές που επιστρέφουν στη χώρα.

Αντιδράσεις για το “άνοιγμα” του τουρισμού έφεραν την εξέλιξη

Η εξέλιξη αυτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Sean Doyle, και ο ομόλογός του στο Heathrow, John Holland-Kaye, προειδοποίησαν ότι ο περιορισμένος “πράσινος κατάλογος” του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο του συστήματος φωτεινού σηματοδότη για το άνοιγμα των ταξιδιών των Βρετανών στο εξωτερικό, σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η  επανεκκίνηση των ταξιδιών σε όλη την Ευρώπη, παρά την επιτυχία του εμβολιασμού.

ksd PRIMAGEL Ευρωπαϊκή Επιτροπή
adv

Τα “αφεντικά” της αεροπορικής βιομηχανίας δήλωσαν ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Μάλτα σημείωσαν τεράστια πρόοδο στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης και στην αύξηση των επιπέδων εμβολιασμού, καλώντας του ιθύνοντες να συμπεριλάβουν τις εν λόγω χώρες στην “πράσινη λίστα” της βρετανικής κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Holland-Kaye, είπε: «Καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να συμβάλλει ώστε οι πολίτες να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, δημοσιεύοντας μια λίστα χωρών που αναμένεται να προστεθούν στην “πράσινη λίστα” για το καλοκαίρι, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα σχετικά με υψηλές τιμές και περιορισμένες επιλογές για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής”.

Πρόσθεσε δε: “Στην Ευρώπη, πολλές χώρες παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά μόλυνσης, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού τους. Η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Γαλλία και η Γερμανία σημειώνουν τεράστια πρόοδο. Περιμένουμε να προστεθούν στην “πράσινη λίστα” σύντομα,. και σίγουρα εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό καθίσταται πλέον επείγον. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι αεροπορικές εταιρίες βασίζονται στα κέρδη που θα καταγράψουν το καλοκαίρι. Και, δυστυχώς εάν δεν υπάρξει αύξηση στα ταξίδια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πολλές από αυτές δεν θα υφίστανται τον επόμενο χρόνο”.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, είπε: “Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ και την Ισλανδία, χαρακτηρίζονται ως “πορτοκαλί”, απαιτώντας από τους Βρετανούς ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα ή να παρουσιάζουν PCR τεστ κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία. Ωστόσο, πολλοί παραθεριστές αψήφησαν τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε “πορτοκαλί” χώρες, με την άρση της απαγόρευσης των ταξιδιών στο εξωτερικό”.

H πρόταση των δύο παραγόντων, ήρθε σε συνέχεια της προειδοποίησης του γραμματέα υγείας, Matt Hancock, ο οποίος επανέλαβε ότι οι Βρετανοί παραθεριστές πρέπει να αποφεύγουν “πορτοκαλί” κράτη, εκτός εάν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι”.

Παίρνοντας θέση, το ”αφεντικό” της Β.Α. είπε ότι “εκπλήσσεται από την υπερβολική προειδοποίηση του Hancock”, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet, Johan Lundgren είπε πως “τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούσαν ήδη από τώρα να τοποθετηθούν στην “πράσινη λίστα””.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BA πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει επίσης στους Βρετανούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα εμβολιασμού NHS, αποδεικνύοντας τον εμβολιασμό τους, γεγονός που τους εξασφαλίζει την είσοδο από χώρες της “πράσινης λίστας”. Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο η ίδια διαδικασία να αφορά και σε τα άτομα που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί ήδη ένα ψηφιακό, πράσινο πιστοποιητικό, και το προσφέρει ουσιαστικά σε επιβάτες εκτός Ε.Ε.. Επομένως, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμβαδίσει με αυτό”, κατέληξε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *