Photo by cottonbro on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Επιβραδύνεται η ανάκαμψη των ξενοδοχειακών κρατήσεων | Πως διαμορφώνονται οι τιμές

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Επιβράδυνση κατέγραψε η ανάκαμψη των ξενοδοχειακών κρατήσεων στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της HotelHub.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του πρόσφατου δείκτη της εταιρίας για την ξενοδοχειακή αγορά, οι κρατήσεις από τις ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με τις “σταθερές” αυξήσεις που παρατηρήθηκαν κατά τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Την ίδια στιγμή, οι κρατήσεις μειώθηκαν επίσης από την αγορά των ΗΠΑ.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022, οι διεθνείς κρατήσεις ξενοδοχείων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη ήταν μόλις 1% χαμηλότερες από ό,τι το 2019, αλλά η διαφορά αυτή διευρύνθηκε σε 3,5% μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) συνέχισαν να αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τις τιμές να μειώνονται σε βασικές ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης ADR στο Λονδίνο έπεσε από 276 δολάρια σε 265 δολάρια τον Οκτώβριο, αλλά αυξήθηκε ξανά στα 272 δολάρια τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα, στο Παρίσι αυξήθηκε κατά 5% τον Οκτώβριο, αλλά υποχώρησε ξανά κατά 13% στο τέλος του έτους, ενώ στη Ρώμη κατέγραψε συνολική πτώση 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά το 4ο τρίμηνο του 2022, έναντι του τρίτου τριμήνου.

Στα προ-πανδημικά επίπεδα ο χρόνος διεκπεραίωσης των κρατήσεων

Ένα μέγεθος που επέστρεψε στα προ-πανδημικά επίπεδα ήταν ο χρόνος διεκπεραίωσης των κρατήσεων, ο οποίος διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 14-15 ημέρες στα τέλη του 2022, επέστρεψε, δηλαδή, στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Οι χρόνοι διεκπεραίωσης είχαν υποχωρήσει σε μόλις 10-11 ημέρες το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όταν η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού προκάλεσε νέα ανησυχία στον κόσμο.

Μια άλλη τάση που εντοπίστηκε από το HotelHub είναι το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο κρατήσεων που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακών εργαλείων κρατήσεων (OBTs), το οποίο έφτασε στο 65% των συναλλαγών στην Ευρώπη κατά το τέταρτο τρίμηνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Οι προοπτικές

Σε δηλώσεις του για τα ευρήματα της HotelHub ο εμπορικός διευθυντής της εταιρίας, Eric Meierhans, είπε: “Το γεγονός ότι ο όγκος των διεθνών ξενοδοχειακών κρατήσεων, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ευρώπη έχει υποχωρήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι η ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών στην μετά-Covid εποχή έχει επηρεαστεί από τόσες πολλές παράλληλες γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις”.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός, πρόσθεσε, η κρίση του κόστους ζωής, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος -για να μην αναφέρουμε την κλιματική αλλαγή- έχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των επαγγελματικών ταξιδιών και τις αποφάσεις σχετικά με τον σκοπό και την εγκυρότητα ενός επαγγελματικού ταξιδιού, ιδίως ενός διεθνούς ταξιδιού.

Ο Meierhans αναμένει αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω του αντίκτυπου του υψηλού πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων δαπανών για το προσωπικό και τους λογαριασμούς ενέργειας που καλούνται να διαχειριστούν τα ξενοδοχεία.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ: Επιβραδύνεται η ανάκαμψη των ξενοδοχειακών κρατήσεων | Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *