money tourism copyright
Σαντορίνη | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Επιφυλακτικοί για ταξίδια στην Ευρώπη, Αμερικάνοι, Ρώσοι, Βραζιλιάνοι, Ιάπωνες και Κινέζοι | Τα ποσοστά για Ελλάδα | ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιφυλακτικοί για ταξίδια στην Ευρώπη αυτό το Καλοκαίρι παραμένουν οι ταξιδιώτες από προορισμούς μεγάλων αποστάσεων. Γιατί μπορεί η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών να ενισχύει τις ελπίδες τους να ταξιδέψουν το Καλοκαίρι του 2021, ωστόσο, τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν φαίνεται να είναι ακόμη η προτιμώμενη επιλογή τους. Ωστόσο, για τους πιο… τολμηρούς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αναδεικνύονται στους πιο δημοφιλείς μήνες. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα του τελευταίου Βαρόμετρου για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων (Long-Haul Travel Barometer-LHTB), το δεύτερο μισό του 2021, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

Η έρευνα αυτή αφορά βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις πέντε υπερπόντιων αγορών και, συγκεκριμένα, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. H Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στις αξιολογήσεις των ερωτηθέντων σε όλες αυτές τις αγορές, μέσα στο top-10 και συγκεκριμένα:

  • στην 7η θέση στη Βραζιλία, με ποσοστό 17%
  • στην 8η θέση στην Κίνα, με ποσοστό 18%
  • στην 8η θέση στις ΗΠΑ, με ποσοστό 11%
  • στην 2η θέση στην Ρωσία, με ποσοστό 19%, με πρώτη την Τουρκία με 23%
  • στην  9η θέση στην Ιαπωνία, με ποσοστό 7%

etcΚαθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της σε περισσότερες χώρες και εμβολιασμένους παραθεριστές φέτος το Καλοκαίρι, οι συντονισμένοι κανόνες για τα διεθνή ταξίδια είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών να επισκεφθούν την περιοχή.

Σύμφωνα με το τελευταίο LHTB, ακόμη και μετά από ένα χρόνο αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση του COVID-19, οι ταξιδιώτες από υπερπόντιες αγορές εξακολουθούν να ελπίζουν να ταξιδέψουν, παραμένουν, ωστόσο, ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στο πλαίσιο αυτό, δεν δείχνουν την προτίμησή τους στην Ευρώπη, εξαιτίας της απουσίας εναρμονισμένων κανόνων για τα ταξίδια σε όλη την περιοχή. Έτσι, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, η ενότητα και η συνοχή στα μέτρα ασφάλειας θα έχουν καθοριστική σημασία για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

money tourism copyright photo ETC
money tourism copyright photo

Το LHTB της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) και η Eurail B.V. προβλέπουν τις βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις πέντε υπερπόντιων αγορών και, συγκεκριμένα, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η πρόθεση για ταξίδια μετριέται σε δείκτη που αντικατοπτρίζει το κυρίαρχο συναίσθημα που εκφράζεται από μια αγορά, είτε θετικό, είτε αρνητικό. Οι τιμές άνω των 100 δείχνουν μια θετική εξέλιξη, ενώ οι τιμές κάτω από 100 υποδεικνύουν αρνητικές τάσεις απέναντι στο ταξίδι, σε μια δεδομένη περίοδο.

Ο δείκτης συναισθημάτων για ταξίδια στο εξωτερικό από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία παραμένει θετικός, ωστόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, μόνο 2 στους 5 από τους ερωτηθέντες, από αυτές τις αγορές, είναι αισιόδοξοι αναφορικά με την επίσκεψή τους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021. Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τη γηραιά ήπειρο.

Μιλώντας μετά τη δημοσίευση του LHTB, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ETC, Eduardo Santander δήλωσε: «Με το προγραμματισμένο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων τους επόμενους μήνες, είναι επιτακτική ανάγκη να κοινοποιούνται σαφή και συνεκτικά μηνύματα στους διεθνείς ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ευρώπη. Η επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού το καλοκαίρι του 2021 είναι πλέον μια ρεαλιστική δυνατότητα. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι η έλλειψη σαφήνειας, σε συνδυασμό με μια διαχωρισμένη και μη συντονισμένη προσέγγιση, σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες διστάζουν να θεωρήσουν την Ευρώπη ως προορισμό της επιλογής τους, αυτή τη στιγμή. Βεβαίως, με τις εξελισσόμενες εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τα τέλη του καλοκαιριού και την προσεχή φθινοπωρινή σεζόν. Η σωστή επένδυση στην προώθηση των ταξιδιών και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του τουρισμού θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάσωση αυτού του καλοκαιριού κι έπειτα”.

Ο Αύγουστος θεωρείται ως η πιο ασφαλής επιλογή για ταξίδια στην Ευρώπη

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021 παραμένουν αβέβαιοι για το ακριβές χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού τους, λόγω των υφιστάμενων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και των κατακερματισμένων διαδικασιών, σε διάφορους προορισμούς. Με βάση τα ευρήματα του LHTB, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο επιθυμητοί μήνες για διακοπές στην Ευρώπη, με το 31% των Βραζιλιάνων, το 26% των Αμερικάνων, το 25% των Κινέζων και το 22% των Ρώσων να ελπίζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη τον Αύγουστο.

Αμερικάνοι, Ρώσοι και Βραζιλιάνοι πιο αισιόδοξοι για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αυτό το Καλοκαίρι

Για τους ερωτηθέντες από το ETC στις ΗΠΑ, καταγράφηκε θετική τιμή 110 μονάδων όσον αφορά τον δείκτη που μετράει την πρόθεση για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, σημειώνοντας, ωστόσο, μείωση κατά 17 μονάδες από τις αρχές του έτους.

etcΩστόσο, όταν ρωτήθηκαν για ταξίδια στην Ευρώπη, το αποτέλεσμα του δείκτη έπεσε στην αρνητική κλίμακα των 97 μονάδων, υποδηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι θα μπορέσουν να επισκεφθούν και να μετακινηθούν ελεύθερα στην περιοχή, εφέτος το καλοκαίρι.

etcΑντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη ρωσική αγορά, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφει ο δείκτης που αφορά στα ταξίδια στο εξωτερικό (119 βαθμοί) και χαμηλότερες για τα ταξίδια στην Ευρώπη (93 βαθμοί). Είναι ενδιαφέρον ότι οι Ρώσοι φαίνεται να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τον COVID-19 όταν ταξιδεύουν, ωστόσο, είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με το κόστος που σχετίζεται με τα ταξίδια, υποδηλώνοντας ότι η προσιτή τιμή θα είναι κορυφαία προτεραιότητα για τα  μελλοντικά ταξίδια.

ksd PRIMAGEL ETC
adv

Οι Βραζιλιάνοι από την πλευρά τους, επέδειξαν αισιοδοξία για τα ταξίδια στο εξωτερικό (126 βαθμοί) μεταξύ Μαΐου-Αυγούστου 2021, ωστόσο, το κλίμα για τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερο από τις 100 μονάδες. Είναι απίθανο να υπάρξει άμεση βελτίωση σε αυτό το συναίσθημα, δεδομένου ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών εισάγει απαγορεύσεις εισόδου στους Βραζιλιάνους, εξαιτίας μιας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού COVID-19.etc

Κινέζοι και Ιάπωνες απρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό

Τα αποτελέσματα του ETC, από την κινεζική αγορά αποκαλύπτουν την επιθυμία να ξαναρχίσουν τα υπερπόντια ταξίδια, ενώ το 53% των ερωτηθέντων ενθουσιάζονται για ταξίδια στο εξωτερικό. Η κατανόησή τους σχετικά με τους τρέχοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι μόνο το 26% ήταν πεπεισμένο ότι θα ταξιδέψουν στην περιοχή.

etΗ εξέλιξη της ταξιδιωτικής ζήτησης από την Κίνα είναι δύσκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή και θα εξαρτηθεί από την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά του COVID-19, την επανάληψη της αεροπορικής δραστηριότητας μεταξύ των περιοχών και τις ταξιδιωτικές οδηγίες-συμβουλές της κινεζικής κυβέρνησης.

et
ETC

Από όλες τις αγορές που αναλύθηκαν, η βαθμολογία του δείκτη συναισθημάτων για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι η ασθενέστερη στην Ιαπωνία (75 βαθμοί), όπου λιγότεροι από 1 στους 5 ερωτηθέντες σκέφτονται να ταξιδέψουν σε προορισμό εκτός Ανατολικής Ασίας, μεταξύ Μαΐου-Αυγούστου. Αναφορικά με τον λόγο αυτής της απόφασης, το 44% των Ιαπώνων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι απλώς δεν έχουν σχέδια να επισκεφθούν υπερπόντιους προορισμούς τους επόμενους μήνες, σηματοδοτώντας ότι το ταξίδι δεν αποτελεί προτεραιότητα γι’ αυτούς αυτήν τη στιγμή, ενώ ένα 43% αναγνώρισε τις ανησυχίες σχετικά με τον COVID -19.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *