aia
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Eurocontrol: Η Ελλάδα ηγείται της ανοδικής αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένη αεροπορική κίνηση καταγράφεται στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί, όπως μαρτυρά ο αριθμός των καταγεγραμμένων πτήσεων, σύμφωνα με την τελευταία ολοκληρωμένη αξιολόγηση του Eurocontrol, για την εναέρια κυκλοφορία στη γηραιά ήπειρο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση στην αεροπορική κίνηση καταγράφεται στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με το Eurocontrol, η εναέρια κυκλοφορία στη γηραιά ήπειρο παρουσιάζει άνοδο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σε ποσοστό 16%, συνεχίζοντας τις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται από τις αρχές Ιουνίου, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 19.826 πτήσεων, στις 18 Ιουνίου. Ενώ την Τετάρτη 23 Ιουνίου ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 18.094, φτάνοντας στα επίπεδα του 51% του 2019. Ωστόσο, παρά την καταγεγραμμένη αύξηση, η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη παραμένει μειωμένη κατά 49%, σε σύγκριση με το 2019.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην αεροπορική κίνηση καταγράφηκε στο Μαρόκο, εξαιτίας, κυρίως, της επιστροφής υπηκόων της χώρας. Η Ελλάδα (41%) καθοδηγεί την ανοδική αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη, ενώ αξιόλογη κίνηση καταγράφηκε, επίσης, στην Τουρκία (26%), την Ισπανία (26%), την Ιταλία (26%) και ακολουθούν η Γερμανία (15%) και η Γαλλία (15%).

Υψηλή αύξηση καταγράφεται για εγχώριες ροές και ροές μεταξύ των κρατών της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης, με αξιοσημείωτες αυξήσεις να σημειώνονται στις ροές μεταξύ Ευρώπης και Μαρόκου, καθώς και Ρωσίας – Τουρκίας.

Η Ryanair είναι οι πιο πολυσύχναστη αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη, με 1.332 πτήσεις ημερησίως, αριθμός αυξημένος κατά 32%. Πρόκειται, κυρίως, για εγχώριες τουριστικές ροές και τουριστικές ροές που προκύπτουν από πτήσεις που συνδέουν το Ην. Βασίλειο με την Ισπανία και πτήσεις από και προς το Μαρόκο. Ακολουθεί η Air France με αύξηση 23%, που προκύπτει από εγχώριες τουριστικές ροές και τουριστικές ροές μεταξύ Γαλλίας-Μαρόκου και από και προς τα κράτη της Μεσογείου. Στην τρίτη θέση συναντάται η Turkish Airlines με αύξηση 13%, που προκύπτει από εσωτερικές πτήσεις και πτήσεις από και προς τη Ρωσία.

Εκτός από τη Ryanair, στη δεκάδα με τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρίες στην Ευρώπη συναντώνται, μεταξύ άλλων, η Vueling και η Wizz Air.

Όσον αφορά τα κορυφαία ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αυτά είναι, το αεροδρόμιο IGA της Κωνσταντινούπολης, το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, της Φρανκφούρτης, το αεροδρόμιο Charles-De -Gaulle, στο Παρίσι, το Barajas της Μαδρίτης, το Sabiha Gokcen της Κωνσταντινούπολης, το Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, της Πάλμα Ντε Μαγιόρκα και το Heathrow στο Λονδίνο.

Το cargo και οι πτήσεις Business είναι τα μόνα τμήματα, που εμφανίζουν άνοδο, σε σχέση με το 2019, κατά 10% και 3%, αντίστοιχα. Ισχυρή ανάπτυξη καταγράφεται στις business jet πτήσεις στη Ρωσία, την Ελλάδα, στα Βαλκάνια και σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης. Από την άλλη, οι πτήσεις charter μειώθηκαν κατά 29%, από τα μέσα Μαρτίου, ενώ οι παραδοσιακές αυξήθηκαν ελαφρώς και έφτασαν στο -57%, έναντι του 2019.

Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους είναι το τμήμα της αεροπορίας που έχει επηρεαστεί πιο πολύ, εντούτοις εμφανίζεται μια σημαντική ανάκαμψη από τον Ιούνιο, φτάνοντας στο -60%, έναντι του 2019.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *