Στις αρχές του Μαρτίου 2016, το Forwardkeys δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τις τάσεις στη γερμανική εξερχόμενη ταξιδιωτική αγορά και τις κρατήσεις που έχουν γίνει για το επόμενο έτος.
Τα στοιχεία δείχνουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες τάσεις και για τις τέσσερις βασικές περιοχές – Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ασία. Ενώ μερικές από τις περιοχές συνεχίζουν να υποφέρουν, όπως αναμενόταν, άλλες δείχνουν σημάδια ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια 2015-2016, υπήρξε μια αύξηση 1,4% στον γερμανικό εξερχόμενο τουρισμό, σε όλες τις διεθνείς αφίξεις. Η πρόβλεψη ωστόσο για το επόμενο έτος , είναι ότι θα μειωθεί στο -7,8%.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, προβλέπονται μειώσεις σε όλες τις περιοχές, αν και οι περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και του ασιατικού Ειρηνικού, θα εξακολουθούν να παραμένουν με θετικό πρόσημo.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αμερική, η οποία εξακολουθεί να αγκομαχά, λόγω της ανόδου του δολαρίου και της συνεχής ανησυχίας σχετικά με την επιδημία του ιού Ζίκα.
Η δημοτικότητα της Ευρώπης είναι επίσης πιθανό να μειωθεί στους Γερμανούς ταξιδιώτες, λόγω των συνεχών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Στην πραγματικότητα, η αύξηση 0,7% που είδε η Ευρώπη την περίοδο 2015-2016, αναμένεται να πέσει στο -15,1 το 2016.
Οι προορισμοί του Ασιατικού Ειρηνικού από την άλλη πλευρά, είναι σαφώς από τα πιο περιζήτητα τουριστικά hotspots, όσον αφορά τη γερμανική εξερχόμενη ταξιδιωτική αγορά. Η περιοχή αυτή είδε μια εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των επιβατών την περίοδο 2015-2016, με εξαίρεση την Αυστραλία, η οποία είδε μια μικρή μείωση της τάξεως του 2,6%.
Ένας σημαντικός λόγος για την αύξηση αυτή, είναι η ανάπτυξη της αγοράς στον τομέα της αναψυχής και της ψυχαγωγίας, στην Ασία και τον Ειρηνικό. Η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός προορισμός για τους Γερμανούς επιχειρηματίες ταξιδιώτες, και έχοντας το 15,6% του μεριδίου της αγοράς, είναι ο 2ος δημοφιλέστερος προορισμός στην περιοχή αυτή. Στις υπόλοιπες θέσεις του Top 10, ωστόσο, κυριαρχούν προορισμοί αναψυχής και ψυχαγωγίας.
Την 1η θέση στη λίστα για την περίοδο αυτή, κατέχει η Ταϊλάνδη (με 21,1% μερίδιο της αγοράς και αύξηση 8,9% στις αφίξεις), με το 66% των ταξιδιωτών να επισκέπτεται τη χώρα για λόγους αναψυχής. Άλλοι σημαντικοί προορισμοί αναψυχής, όπως η Σρι Λάνκα και η Ινδονησία, είδαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη, με μεγάλη πλειοψηφία επισκεπτών από τη Γερμανία. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι χώρες που είχαν κυρίως επιχειρηματικό προσανατολισμό, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, έχουν δει μια αύξηση του αριθμού στις κρατήσεις για ταξίδια αναψυχής.
Κοιτάζοντας τις κρατήσεις που έχουν γίνει και τις προβλέψεις για την εξερχόμενη ταξιδιωτική αγορά το 2016, παρατηρούνται κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ είχαν αύξηση στις κρατήσεις, ακολουθώντας τις τάσεις του προηγούμενου έτους. Οι υψηλότερες αυξήσεις ωστόσο παρατηρήθηκαν σε Κούβα και Ναμίμπια – δύο χώρες που βλέπουν θετικά αποτελέσματα παρά τις πολιτικές αλλαγές και τις αναταραχές στις γειτονικές περιοχές.
Οι κρατήσεις χτύπησαν κόκκινο κατά την έναρξη του Ιουλίου, με αύξηση 17,5%, το οποίο είναι κατανοητό λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά οι κρατήσεις όλη την υπόλοιπη περίοδο (1 Μαρτίου με 31 Αυγούστου) είναι κάτω. Τέλος, σύμφωνα με το Forwardkeys, ο γερμανικός εξερχόμενος τουρισμός αναμένεται να μειωθεί το 2016.