“Ψηλά” ο ισπανικός τουρισμός

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ποσό μεγαλύτερο των 124 δισεκατομμυρίων ευρώ συνεισέφερε το 2015 ο ισπανικός τουρισμός στην οικονομία της χώρας, ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει το 14% του εθνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Exceltur, της Ισπανικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών του Τουρισμού.

Τα στοιχεία αυτά φέρονται αυξημένα κατά 3,7% σε σύγκριση με το 2014 και πρόκειται για την ισχυρότερη ανάπτυξη από το 2007 και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σηματοδοτώντας μια νέα, δυναμική ανάκαμψη στον κλάδο.

Η Καταλονία ήταν η πιο επισκέψιμη περιοχή της Ισπανίας, διατηρώντας το 16,3% του συνόλου των κρατήσεων το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της αγροτουριστικής ιστοσελίδας Clubrural.com. Καστίλλη και Λεόν κατείχαν ποσοστό 15% επί των κρατήσεων και ακολούθησαν η Ανδαλουσία με 13,4%, η Καστίλλη-Λα Μάντσα (8,4%), η Βαλένθια (7,8%), η Αστουρία (7,5%), η Περιφέρεια της Μαδρίτης (7,3%), η Αραγονία (6,5%), η Καντάβρια (9%) και η Εστρεμαδούρα (2,9%).

Αν και η Ισπανία αποτελεί τον δεύτερο στον κόσμο πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό (68 εκατομμύρια τουρίστες) μετά τη Γαλλία, η έρευνα της Exceltur δείχνει ότι το 2015 υπήρξε μια μείωση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα κατά 2,1%, σε σύγκριση με το 2014, με αποτέλεσμα η μέση τουριστική δαπάνη να διαμορφώνεται στα 741 ευρώ. Ωστόσο, για το 2015, το 84,7% των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι είχαν μια καλύτερη χρονιά σε επίπεδο πωλήσεων,σε σύγκριση με το 2014, ενώ το 56% από αυτούς αξιολογούν την πρόοδό τους σε πάνω από 5%.

Η έρευνα της Exceltur αποδίδει τα αποτελέσματα αυτά, κυρίως, στην πολιτική αστάθεια που επικράτησε στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Τουρκία, που απώλεσαν 2,1 εκατομμύρια τουρίστες, εκτός από τις απώλειες των 5,7 εκατομμυρίων από τον Ιανουάριο του 2011 και την Αραβική Άνοιξη.

«Με κάθε νέο επεισόδιο αστάθειας, βλέπουμε μια επιτάχυνση στις αφίξεις των ξένων τουριστών στην Ισπανία», δηλώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με την Exceltur, η αβεβαιότητα κυριαρχεί το 2016. Ωστόσο, η  ομοσπονδία των εργοδοτών αναμένει αύξηση μεταξύ 2,7% και 3,4% στον ισπανικό τουρισμό. Το χάσμα μεταξύ αυτών των ποσοστών οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα σε μια χώρα που βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση κυβέρνησης, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της καταλανικής ανεξαρτησίας. Αν αυτό συνεχιστεί, η Exceltur εκφράζει φόβους ότι, οι Ισπανοί θα ξοδεύουν λιγότερα για τις διακοπές τους και ότι οι ξένοι επενδυτές θα σταματήσουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα. Ωστόσο, το 89,3% των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων το 2016 και το 92,2% αναμένει βελτιωμένα αποτελέσματα.

Επιπλέον, το 2015, το ποσό των νέων επιχειρήσεων στον ισπανικό τουριστικό τομέα αυξήθηκε κατά 8,44%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τη «γέννηση» 2.299 επιχειρήσεων, ενώ ο τομέας της φιλοξενίας αυξήθηκε κατά 9,6%, με την προσθήκη 576 επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Infocif-Gedesco. Ο συνολικός αριθμός των νέων επιχειρήσεων από το σύνολο των κλάδων αυξήθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το 2014, μετά τη δημιουργία 85.167 επιχειρήσεων.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *