money tourism photo
Ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος, ιδρυτής του ομίλου ALDEMAR | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ν. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτυχία θα είναι αν ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων|Τι είπε για τους φορείς του κλάδου και την καμπάνια

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τον γνωστό μεστό και στιβαρό του λόγο, ο ιδρυτής και πρόεδρος της ALDEMAR και εκ των ιδρυτών του ΣΕΤΕ, του οποίου διατέλεσε πρόεδρος, ο δρ. Νικόλαος Αγγελόπουλος στην χθεσινή του live αποκλειστική συνέντευξη στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, μίλησε για όλους και για όλα.

Ο δρ. Αγγελόπουλος, που τοποθετείται σπάνια, μίλησε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, αξιολογώντας τα μελλοντικά σενάρια και τα κυβερνητικά αντανακλαστικά.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Σταχυολογώντας τα όσα είπε ο ιδρυτής της ALDEMAR, προκύπτουν τα εξής:

 • Αν ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων φέτος θα πρέπει να θεωρείται σημαντική επιτυχία
 • Ο Τουρισμός πρέπει να “κατευθύνεται” από το πρωθυπουργικό γραφείο και προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε
 • για τον ΣΕΤΕ έπλεξε το εγκώμιο των προηγούμενων προέδρων, ενώ για την νυν διοίκηση του Συνδέσμου δεν θέλησε να σχολιάσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: “…είναι οι νυν διοικούντες, δεν θέλω να σχολιάσω, ο ΣΕΤΕ είναι δημιούργημά μας”. Και πρόσθεσε με νόημα: “Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι με όλα. Δεν είναι φετφάς ότι λέει ο πρόεδρος”.
 • Έπλεξε το εγκώμιο της ΠΟΞ τονίζοντας τον θετικό ρόλο της στα δρώμενα του κλάδου και λέγοντας ότι ενόψη εκλογών ο πρόεδρος είναι “επιτυχημένος”.
 • Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα τα οποία όμως είναι όλα οριζόντια. Ζήτησε δε να ξαναδεί η κυβέρνηση, το θέμα των εργασιακών, κατά τις διεκδικήσεις της ΠΟΞ, αφού και δημοσιονομικά, τα επιδόματα ανεργίας θα κοστίσουν περισσότερο από την επιδότηση της εργασίας. Είπε δε ότι Βρούτσης και Θεοχάρης δεν έχουν τις απαραίτητες εξουσίες, καθότι το υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει
 • Χωρίς τους tour operators δεν υπάρχει ελληνικός Τουρισμός. Η ζήτηση καθορίζει και τα κανάλια πώλησης
 • Προέβλεψε ότι μεγάλα funds θα προσπαθήσουν να εξαγοράσουν σε τιμές ευκαιρίας ελληνικά ξενοδοχεία, “διαφημίζοντας” μάλιστα τις προθέσεις τους
 • Ο Τουρισμός δεν βοηθήθηκε ιδιαίτερα από καμία κυβέρνηση. Τα κίνητρα ίσχυαν για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
 • Εξέφρασε την ανησυχία του για τους εργαζόμενους και την αύξηση της ανεργίας, δηλώνοντας ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προσφέρουμε εργασία στος εργαζόμενούς μας, που είναι “οικογένειές μας”, όπως είπε, κάνοντας λόγο για συναισθηματικό φορτίο.

Για την καμπάνια που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ερωτηθείς, είπε: “Έχω πολλούς λόγους να μελαγχολών, μην μου προσθέτεις κι άλλον”.

aggelopoulosΜάλιστα ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αείμνηστο Κώστα Μητσοτάκη, όταν μια αντιπροσωπεία επιχειρηματιών του Τουρισμού, τον επισκέφθηκε για να του εκθέσει το σχέδιο ίδρυσης του ΣΕΤΕ, αναφέροντας μάλιστα την θετική αντίδραση του τότε πρωθυπουργού.

ksd
adv
Η συνέντευξη

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Αγγελόπουλο να συμφωνει με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι αναμένουμε την πιο βαθιά οικονομική κρίση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ σχετικά με τα μέτρα που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάκαμψη, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να είναι “πράσινα”, αλλά ταυτόχρονα έξυπνα και να μοιράζονται δίκαια.

Και συνέχισε: “Η στήριξη του κλάδου από την Κυβέρνηση είναι σίγουρα απαραίτητη καθώς από τις αρχές Μαρτίου καταγράφονται μηδενικά έσοδα και εργασία με αποτέλεσμα να απειλούνται τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοί τους. Κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχει πρόβλεψη σε μακροοικονομικό επίπεδο και κατέστη σαφές ότι ο Τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για την περιφέρεια και τα νησιά και πως οι πολιτικοί που δεν αντιλαμβάνονται την παράμετρο αυτή στα μέτρα εθελοτυφλούν. Το τουριστικό τοπίο στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν πιο αισιόδοξο από ποτέ καθώς αναμενόταν περισσότερες κρατήσεις σε σύγκριση με το 2018 και το 2019, οι οποίες ήταν χρονιές ρεκόρ για τον Τουρισμό. Τίποτα δεν μπορούσε να προετοιμάσει τον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο τουρισμό για την κρίση που θα ακολουθούσε αλλά και το πλήγμα που θα δεχόταν ο κλάδος σε όλα του τα επίπεδα”.

aggelopoulos Ο δρ. Νικόλαος Αγγελόπουλος προχώρησε σε μία ανάλυση των θετικών “μαθημάτων” που πήραμε από την κρίση αλλά και των συγκριτικών μειονεκτημάτων. Στα θετικά συγκαταλέγονται τα εξής γεγονότα:

 • Οι Βρετανοί αναμένεται να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια κατά τον Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα, στη Βρετανία οι EasyJet, Jet2 και Ryanair επιδιώκουν να ξεκινήσουν τις πτήσεις προς Ελλάδα από τα τέλη Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου, παρά την καραντίνα για τις διεθνείς αφίξεις στη Βρετανία, η οποία ενδέχεται στα τέλη του Ιουνίου να αντικατασταθεί από εναέριες γέφυρες με κράτη που σημειώνουν χαμηλά επίπεδα μετάδοσης, όπως η χώρα μας.
 • Η Ελλάδα φαίνεται να ξεπερνάει την Αίγυπτο στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών και να αναρριχάται στην 3η θέση πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο την Τουρκία, η οποία έχει παραδοσιακά την πρωτοκαθεδρία.
 • Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου υπολογίζεται ότι θα είναι 3ο στις προβλεπόμενες αφίξεις ενώ τα 2 πρώτα είναι αυτά της Playa De Palma στις Βαλεαρίδες και της Αττάλειας στην Τουρκία.

Στα αρνητικά τεκταινόμενα των τάσεων που διαμόρφωσε η κρίση ανήκουν τα εξής γεγονότα:

 • Μόνο το 19% των Γερμανών θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη ενώ το 44% δε θα κάνει καθόλου διακοπές.
 • Η εικόνα για τον Τουρισμό και τα Ταξίδια είναι άσχημη και σίγουρα δε θα βελτιωθεί στο μέλλον. Ωστόσο, δεν αναμένεται να γίνει χειρότερη.
 • Η πίτα του τουρισμού είναι μικρή και η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει ενδεχομένως ένα μεγαλύτερο κομμάτι, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ολοφάνερη μείωση της ζήτησης για ταξίδια.

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία ο δρ. Νικόλαος Αγγελόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι εάν ανοίξουν τα μισά, θα μιλάμε για επιτυχία ενώ σίγουρα θα αυξηθεί η ανεργία. Μάλιστα υπολογίζει ότι αυτά θα έχουν ανοίξει σταδιακά έως τα τέλη του Αυγούστου, καθώς οι ξενοδόχοι θα περιμένουν να δουν πως κινείται η αγορά και η ζήτηση. Σχετικά με τα μέτρα επιδότησης της εργασίας, τα χαρακτήρισε ανεπαρκή.

Τα κυβερνητικά μέτρα ναι μεν ήταν πολλά αλλά οριζόντια και δεν υπήρξε η απαραίτητη ξεχωριστή ενίσχυση του Τουρισμού, που είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Το πρόγραμμα SURE ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά ήταν “λειψό” και θέλει μεγαλύτερη επεξεργασία καθώς οι εργοδότες θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολό τους. Επίσης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση μέσω των μέτρων προσπάθησε να επιδοτήσει την εργασία, αλλά όχι επιτυχημένα.

aldemar
Aldemar Olympian Village|money tourism copyright photo

Για τις τράπεζες εξέφρασε τον προβληματισμό του, ενώ δεν απέκλεισε την δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Το ζήτημα της στάσης των tour operators είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και όπως είπε δεν φαίνεται να είναι θετικοί ως προς την “χρηματοδότηση” των ελληνικών ξενοδοχείων (early bookings, προκαταβολές, κ.λπ). Όπως είπε ακόμη και τα early bookings που προϋποθέτουν μεγάλες εκπτώσεις, από την πλευρά των ξενοδοχείων, και κινούνταν στο 50% πριν την κρίση, θα διαμορφωθούν πλέον στο 20% και αυτό στο πλαίσιο της “διακριτικής ευχέρειας” των tour operators.

Ο δρ. Νικόλαος Αγγελόπουλος έκανε μία πρόβλεψη για αφελληνισμό και κλείσιμο ξενοδοχείων, καθώς και μίας “επέλασης” των funds, τα οποία φανερά πλέον θα επωφεληθούν από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καταστροφολογίας. Για το 2021 εκτίμησε ότι θα είναι μία πιο θετική χρονιά, αλλά “δεν θα είναι 2019”, καθώς θα υπάρξει  μείωση της ζήτησης και μείωση της κατά κεφαλής δαπάνης.

Σε ερώτημα για την υποκατάσταση των tour operators και την ανάπτυξη νέων καναλιών διανομής είπε ότι η ζήτηση είναι αυτή που καθορίζει την προσφορά.  Ο κύριος όγκος των προσφορών θα παρέχεται μέσω των tour operators, καθώς έχουν σταθερές δομές, που τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν εσωτερικές αλλαγές, και έχουν και μεγάλη οικονομική δύναμη, ενώ τώρα στην κρίση έλαβαν πολύ σημαντική κρατική στήριξη. “Αντιθέτως, είναι απίθανο να γεμίσει ένα ξενοδοχείο, με εναλλακτικές πηγές”, κατέληξε.

Aldemar
Aldemar Royal Mare

Για την επέκταση της σεζόν είπε ότι φαίνεται να είναι μία λογική επιλογή, αλλά πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια. Αυτά έχουν κυρίως να κάνουν πιο πολύ με τις υποδομές της περιοχής και όχι των ξενοδοχείων. Το πείραμα για άνοιγμα κατά τον χειμώνα έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, με ολέθριες συνέπειες.

ksd
adv

Σχετικά με το Υπουργείο Τουρισμού ανέφερε ότι πρέπει να στηρίζεται άμεσα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Το Υπουργείο δεν έχει την επιθυμητή ελευθερία κινήσεων καθώς για κάθε ενέργεια του χρειάζεται ο συντονισμός 5 ή ακόμα και 6 άλλων Υπουργείων. Επίσης, ο Υπουργός Τουρισμού δεν έχει την απαραίτητη εξουσία αλλά ούτε και βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία των Υπουργείων.  “Το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στην τελευταία θέση της ιεραρχίας, διαθέτει λίγες εξουσίες και εξαρτάται από άλλους θεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν είναι πάντα πρόθυμοι να το βοηθήσουν, είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την καμπάνια “The Greek Summer State of Mind” περιορίστηκε σε μία λέξη για να την χαρακτηρίσει, και αυτή ήταν “μελαγχολία”.

Κλείνοντας ο δρ. Νικόλαος Αγγελόπουλος απηύθυνε μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας του να τηρήσει τη δέσμευσή του για την “ενεργή ενασχόλησή του με τον Τουρισμό” και να μην τον αφήσει με την πάροδο του χρόνου. Ζήτησε δε την στήριξη τς Απασχόλησης και κίνητρα στους εργοδότες για να συντηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά και να προσλάβουν νέους εργαζομένους, χωρίς ωστόσο να “πέσουν έξω”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *