crete

Ν. Χαλκιαδάκης: “Ρωτήστε μας με ποιο μοντέλο θα υπάρξει απορρόφηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού μας πλούτου”

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με εξαιρετική επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή και γόνιμο διάλογο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, η συνάντηση κορυφής του κρητιού Τουρισμού, που είχε προαναγγείλει το money-tourism.gr.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης, συμμετείχαν  μεταξύ άλλων, τα προεδρεία των Ενώσεων Ξενοδόχων Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Βουλευτής της ΝΔ Χανίων Βολουδάκης Μανούσος, ο Βουλευτής της ΝΔ Ηρακλείου Σενετάκης Μάξιμος, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Κεγκέρογλου Βασίλης, ο Βουλευτής του ΜΕΡΑ 24 Ηρακλείου Γεώργιος Λογιάδης, κ.ά..

tsakalakisΤo θέμα που συζητήθηκε ήταν ο Τουρισμός και οι Υποδομές στην Κρήτη.

Ανάγκη και προτεραιότητα ο ΒΟΑΚ επισήμαναν όλοι οι παρευρισκόμενοι. «Μοχλός» για την περαιτέρω τουριστική, και όχι μόνο ανάπτυξη της Κρήτης, που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο αποτελεί ο άξονας των υποδομών με επίκεντρο ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.

creteΣυζητήθηκαν ευρέως επίσης θέματα όπως τα Λιμάνια, οι Μαρίνες, οι ύφαλοι μόλοι, τα αεροδρόμια Κρήτης, οι βιολογικοί καθαρισμοί, εφαρμογές ψηφιακής πληροφόρησης, ίδρυση ενιαίου φορέα Τουριστικής  προβολής  Κρήτης από την Περιφέρεια, εφαρμογή σχεδίου επιμήκυνσης Τουριστικής Περιόδου, ανάδειξη και στοχευμένη προβολή  Ειδικών Μορφών Τουρισμού, προστασία περιβάλλοντος, παύση μεγάλων  έργων  και οικοδομικών εργασιών στους τουριστικούς Δήμους, αναβάθμιση Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων – ξεναγών, δημιουργία τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, απλούστευση διαδικασιών για έκδοση πάσης φύσεως αδειών, προγράμματα ΕΣΠΑ – Αναπτυξιακός, Φ.Π.Α, τέλος διαμονής, αιγιαλός, αστεριοποίηση, πνευματικά δικαιώματα, βραχυχρόνιες μισθώσεις, καλύτερη και εμφανής αστυνόμευση τουριστικών περιοχών και πολλά άλλα θέματα.

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης

Αίσθηση προκάλεσε η τεκμηριωμένη ομιλία του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: “…Τον ξενοδόχο πρέπει να τον ακούσετε, όχι γιατί κοιτάει το μαγαζί του, αλλά γιατί από το μαγαζί του συντηρούνται  400 και πλέον επαγγέλματα, με αιχμή του δόρατος την αγροτική μας παραγωγή, χάρις σε αυτό υπάρχουν δουλειές σε καταστήματα, συνεργεία, αντιπροσωπείες, κ.ο.κ., και με αυτό μπροστάρη φτιάχνει η Κρήτη τη παγκόσμια εικόνα και αναγνώρισή της”.

Ο κ. Χαλκιαδάκης είπε: “Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη, των βουλευτών και των ξενοδοχειακών ενώσεων του νησιού, αν και αυτονόητη, έρχεται μετά από μια περίοδο στειρότητας στο δημόσιο διάλογο που άφησε πολλά παράπονα στον κλάδο μας, αλλά και στην κοινωνία της Κρήτης.

Ενώ τα μάτια ήταν στραμμένα στις αφίξεις, το προϊόν φιλοξενίας που εκπροσωπούμε εκφυλίστηκε, υπερφορολογήθηκε και απαξιώθηκε στο βωμό εύπεπτων επικοινωνιακά τακτικών – γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική η στρατηγική.

Φθηνότεροι επισκέπτες, που έμειναν λιγότερο, ξόδεψαν λιγότερο και, εν τέλει αλλοίωσαν το χαρακτήρα της φιλοξενίας που πρεσβεύουμε, χωρίς να αφήνουν στον τόπο μας αυτά που του πρέπουν.

Και όλα αυτά γιατί, σχεδόν εμμονικά, ο κλάδος της φιλοξενίας αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά του τουρίστα και της αεροπορικής εταιρείας, αλλά όχι σε συνδυασμό με την Κρήτη, που είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παράγει, μεγαλώνει μια νέα γενιά Κρητικών και εξελίσσει ένα δικό της μοντέλο οικονομίας, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις”.

Και συνέχισε: “Θα παρατηρήσατε ότι δεν έχω αναφερθεί σε Εμάς ! !τους ξενοδόχους… Θα ακούσετε και, ελπίζω θα διαβάσετε, χρόνια ή και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε πέρα και πάνω από όλα αυτά, είναι ότι η Κρήτη είναι ένας τόπος που εξαρτάται και δημιουργεί γύρω από τον άξονα που λέγεται Φιλοξενία. Η οικονομία της φιλοξενίας είναι, δε, τέτοιου μεγέθους που δεν επιτρέπονται αποκλεισμοί και μικροσυμφέροντα. Τον ξενοδόχο πρέπει να τον ακούσετε, όχι γιατί κοιτάει το μαγαζί του, αλλά γιατί από το μαγαζί του συντηρούνται  400 και πλέον επαγγέλματα, με αιχμή του δόρατος την αγροτική μας παραγωγή, χάρις σε αυτό υπάρχουν δουλειές σε καταστήματα, συνεργεία, αντιπροσωπείες, κοκ, και με αυτό μπροστάρη φτιάχνει η Κρήτη τη παγκόσμια εικόνα και αναγνώρισή της.

Ακούστε μας και συμβουλευτείτε μας, για να δώσουμε στην Κρήτη ακόμη 2 μήνες σαιζόν.

Ρωτήστε μας με ποιο μοντέλο θα υπάρξει απορρόφηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού μας πλούτου.

Αναζητείστε μας όταν χρειαστείτε να εντυπωσιάσετε ξένους και να προσελκύσετε το διεθνές ενδιαφέρον.

Δείξτε ενδιαφέρον όταν αγωνιούμε, γιατί η αγωνία μας θα μεταφράζεται πάντα σε μείωση του πολλαπλασιαστή της τουριστικής κίνησης στην τοπική κοινωνία.

Ρίξτε λίγο φως στη δραστηριότητά μας και δώστε λύσεις.  Δεν αφορά εμάς, αλλά το σύνολο της οικονομίας του Νησιού”.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: “Στο Ηράκλειο δραστηριοποιούνται πάνω από 500 ξενοδόχοι, με 80.000 περίπου  κλίνες, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη χώρα. Φανταστείτε τις προεκτάσεις στην τοπική οικονομία.

Στο Ηράκλειο βρίσκετε το 2-3ο σε αφίξεις αεροδρόμιο της χώρας, που εν αναμονή του νέου στο Καστέλι, λειτουργεί σε συνθήκες μαρασμού.

Στο Ηράκλειο Λειτουργεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Στο Ηράκλειο βρίσκεται η Κνωσός.

Βοηθήστε να ξαναμπεί το Ηράκλειο και η Κρήτη σε θέση ηγέτη.  Είναι συλλογική ευθύνη”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *