thomas

Παρέμβαση της ΠΟΞ για τον ΦΠΑ των τιμολογίων της Thomas Cook

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία ζητεί αφενός την περαιτέρω παράταση της καταβολής του ΦΠΑ των ανεξόφλητων τιμολογίων της Thomas Cook και αφετέρου την οριστική επίλυση του θέματος, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος γίνεται αναφορά σε δικαστικές αποφάσεις που απάλλαξαν τις επιχειρήσεις, από την καταβολή ΦΠΑ, για τμολόγια που αποδεδειγμένα είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως.

tasiosΥπενθυμίζεται ότι το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 30 Οκτωβρίου 2019, έχει αποκαλύψει την απόφαση 355/2019 του ΣτΕ ( 746676), που έχει δημιουργήσει ισχυρό προηγούμενο για την περίπτωση που επιχειρήσεις δεν εισέπραξαν τον ΦΠΑ, λόγω αδυναμίας της αντισυμβαλλόμενης επιχείρησης, όπως ακριβώς έχει συμβεί στην περίπτωση της χρεωικοπίας της Thomas Cook, για την οποία η κυβέρνηση, επιδιεκνύει μέχρι στιγμής μια πρωτοφανή καθυστέρηση να λάβει αποφάσεις, εκτός από την παράταση της καταβολής του -μη- εισπραχθέντος ΦΠΑ.

ste courtΌπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος στην επιστολή που κοινοποιείται και στους Απόστολο Βεσυρόπουλο Υφυπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη Υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη Υπουργό Τουρισμού και Μάνο Κόνσολα, Υφυπουργό Τουρισμού, “…εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι βιώνουμε, δεν έχει κανένα νόημα σε αυτόν τον «πόλεμο» να αναγκάζουμε τις επιχειρήσεις να προσφύγουν δικαστικά για ένα δίκαιο αίτημα τους, το οποίο έχει ήδη επιλυθεί από το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας”.

Η επιστολή

Η επιστολή που εστάλη στις 15 Ιουνίου, έχει ως εξής:

“Στις 30-6-2020 λήγει η αναστολή που έχει δοθεί για την καταβολή από τις ξενοδοχειακές
επιχειρήσεις του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που είχαν εκδώσει προς την Thomas Cook.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook είναι εποχικής λειτουργίας, πράγμα που σημαίνει πως παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστές, είναι δε άγνωστο πότε και αν θα επαναλειτουργήσουν.

ksd
adv

Το πιθανότερο σε κάθε περίπτωση είναι πως, αν ξεκινήσουν κάποια στιγμή τη λειτουργία τους, αυτό θα το πράξουν μετά την 1η Ιουλίου. Οι επιχειρήσεις αυτές από το Νοέμβριο του 2019 δεν έχουν εισπράξεις και επομένως δεν είναι αντικειμενικά δυνατόν να καταβάλουν τον ανωτέρω ΦΠΑ που ποτέ δεν εισέπραξαν.

Παράλληλα οι ανωτέρω επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν από την πτώχευση της Thomas Cook δεν μπόρεσαν να διευθετήσουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις του έτους 2019 και δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς αυτά προϋποθέτουν να ήταν τραπεζικά ενήμερες την 31-12-2019.

Επομένως κρίνεται επιβεβλημένη η παράταση της ανωτέρω αναστολής που δώσατε, μιας και οι λόγοι για τους οποίους αυτή χορηγήθηκε εξακολουθούν να ισχύουν.

Πέραν όμως αυτού θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί οριστική λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

Συγκεκριμένα θα πρέπει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη με αριθμό 355/2019 απόφαση του ΣτΕ και έχουν γίνει δεκτά με την με αριθμό Ο ΔΕΕΦ Α 1165616 ΕΞ 2019 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, αλλά και από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τη με αριθμό 2507/2019 απόφασή της, να απαλλαγούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που εξέδωσαν προς τη Thomas Cook.

Πιστεύουμε πως, ιδίως εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι βιώνουμε, δεν έχει κανένα νόημα σε αυτόν τον «πόλεμο» να αναγκάζουμε τις επιχειρήσεις να προσφύγουν δικαστικά για ένα δίκαιο αίτημα τους, το οποίο έχει ήδη επιλυθεί από το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας”.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *