Photo by Torsten Dettlaff on Pexels

Post Office: Στα ύψη οι πωλήσεις συναλλάγματος

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πωλήσεις συναλλάγματος αυξήθηκαν αυτό το φθινόπωρο, χάρη στους ταξιδιώτες που σχεδιάζουν εξορμήσεις σε ηλιόλουστους προορισμούς και πολιτείες, καθώς ανοίγουν τα σύνορα και αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Σύμφωνα με το Post Office Travel Money, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 142%, από έτος σε έτος, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και έχουν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο, χάρη στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώτος δείκτης Post Office Holiday Money Index για το 2021 δείχνει ότι οι συναλλαγματικές πωλήσεις σε ευρώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 150% σε ετήσια βάση, ενώ οι πωλήσεις δολαρίων ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 142%.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα αρθούν από τις 8 Νοεμβρίου για αλλοδαπούς πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια Covid-19 που έχουν εγκριθεί για χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση για το νόμισμά της υποδηλώνει ότι η Κροατία είναι ο “must-go” ευρωπαϊκός προορισμός, αφού το κροατικό κούνα έχει πλέον ανέβει στην τρίτη θέση στη λίστα των νομισμάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις των Βρετανικών,  καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων 1.304% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Αν και η μεγαλύτερη αύξηση συναλλαγματικών πωλήσεων από έτος σε έτος κατά 3.009% σημειώθηκε για την ισλανδική κορώνα, πολλά θέρετρα χειμερινών, ηλιόλουστων προορισμών, που έχουν πλέον απελευθερωθεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και με επικεφαλής το Ντουμπάι, σημειώνουν, επίσης, τεράστιες αυξήσεις στις πωλήσεις συναλλάγματος, τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό έρχεται σε μια περίοδο που η στερλίνα έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη από έτος σε έτος, έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

Εκτός από τη μέτρηση των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των τάσεων των πωλήσεων σε ξένο νόμισμα, ο Δείκτης Post Office Holiday Money Index αναφέρει, επίσης, το κόστος των διακοπών σε 10 κορυφαίους, χειμερινούς, ηλιόλουστους προορισμούς, που είναι πλέον “ανοιχτοί” στους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός διαπίστωσε ότι τα θέρετρα στην Τζαμάικα, τον Μαυρίκιο και την Ταϊλάνδη προσφέρουν την καλύτερη αξία, ενώ τα νομίσματά τους είναι μεταξύ εκείνων που υφίστανται τις μεγαλύτερες πτώσεις, άνω του 10%, έναντι της στερλίνας.

Αυξημένη η αξία της στερλίνας

Στην πραγματικότητα, το Post Office Exchange Rate Monitor αποκαλύπτει ότι η στερλίνα έχει αυξηθεί από έτος σε έτος έναντι 25 από τα 30 κορυφαία νομίσματα του Post Office Travel Money. Το μεγαλύτερο κέρδος 20,5% είναι έναντι της τουρκικής λίρας, δίνοντας στους παραθεριστές σχεδόν 85 £ περισσότερες σε μια μέση συναλλαγματική συναλλαγή 500 λιρών. Συγκρίνοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία τώρα με την ισοτιμία τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε το lockdown, οι παραθεριστές θα λάβουν 73% περισσότερες λίρες, που ανέρχονται σε πάνω από 210 £ επιπλέον σε μια συναλλαγή 500 λιρών.

Photo by Karolina Grabowska on Pexels

Οι παραθεριστές που ταξιδεύουν σε δημοφιλείς προορισμούς μεγάλων αποστάσεων θα λάβουν, επίσης, πολύ περισσότερα μετρητά για τις λίρες τους. Η ρουπία Μαυρικίου έχει δει τη μεγαλύτερη πτώση της αξίας της, σχεδόν 14%, δίνοντας στους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω από 60 £ περισσότερες σε μια συναλλαγή 500 λιρών, ενώ οι παραθεριστές που ταξιδεύουν στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης θα λάβουν 13,2% ή πάνω από 58 £ περισσότερο. Ο αντίκτυπος της ισχύος της στερλίνας σε αυτούς τους προορισμούς, όπου οι τοπικές τιμές είναι επίσης χαμηλές, σημαίνει ότι οι παραθεριστές μπορούν να αναμένουν ότι το ταξιδιωτικό τους συνάλλαγμα θα αυξηθεί πολύ περισσότερο.

Αυτό ισχύει επίσης για την Τζαμάικα, της οποίας το δολάριο έχει υποχωρήσει σχεδόν 12% έναντι της στερλίνας από έτος σε έτος και όπου το κόστος ενός γεύματος τριών πιάτων και ποτών, για δύο άτομα, στο Montego Bay ανέρχεται σε 52,82 £ και είναι φθηνότερο από 10 προορισμούς διακοπών μεγάλων αποστάσεων. Ακολουθεί το Grand Baie, στον Μαυρίκιο με 55,19 £, ενώ το Πουκέτ, ο πρώτος προορισμός της Ταϊλάνδης που άνοιξε στους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, κατετάγη τρίτος, με συνολικό κόστος £61,45 για ένα γεύμα, καφέ, μπύρα, αναψυκτικό και μπουκάλι νερό.

Σχολιάζοντας αυτά τα ευρήματα, ο Nick Boden, επικεφαλής του Post Office Travel Money, δήλωσε: “Η δύναμη της στερλίνας είναι ένα πραγματικό μπόνους, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη το κόστος ζωής σε μεμονωμένες χώρες. Η Τζαμάικα και ο Μαυρίκιος μοιάζουν με τους νικητές. Οι τιμές για τα γεύματα και τα ποτά είναι 79% υψηλότερες στα Μπαρμπάντος από ό,τι στην Τζαμάικα. Ομοίως, όταν συγκριθεί το κόστος στους πιο δημοφιλείς προορισμούς των ΗΠΑ, οι επισκέπτες στο Ορλάντο στη Φλόριντα θα πληρώσουν περίπου κατά ένα τρίτο λιγότερα από ό,τι στη Νέα Υόρκη”.

Η έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων διαπίστωσε ότι το κόστος γευμάτων και ποτών στο Ορλάντο είναι 61,51 £, σε σύγκριση με 88,22 £ στη Νέα Υόρκη.

Η νέα ελευθερία απέναντι στα ταξίδια έχει επιφέρει μια φθινοπωρινή “έκρηξη” στις πωλήσεις συναλλάγματος για χειμερινούς, ηλιόλουστους προορισμούς, από το Ντουμπάι μέχρι τα νησιά της Καραϊβικής. Οι πωλήσεις του ντιράμ των ΗΑΕ αυξήθηκαν κατά 633%, υποδηλώνοντας ότι σημαντικός αριθμός Βρετανών θα κατευθυνθεί στο Ντουμπάι. Τα Μπαρμπάντος, η Αγία Λουκία και η Αντίγκουα αναδεικνύονται, επίσης, ως δημοφιλείς επιλογές για χειμερινές, ηλιόλουστες δοακοπές. Οι πωλήσεις δολαρίων στα Μπαρμπάντος έχουν αυξηθεί κατά 570%, ενώ οι αγορές δολαρίων στην Ανατολική Καραϊβική έχουν αυξηθεί κατά 400%, ετησίως, τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο Nick Boden δήλωσε: “Κοιτάζοντας τις πωλήσεις νομισμάτων μας, οι πράσινοι βλαστοί της ανάκαμψης είναι πλέον εμφανείς για τους περισσότερους προορισμούς που ανοίγουν ξανά στους Βρετανούς επισκέπτες και αποκαλύπτουν μια λανθάνουσα ζήτηση για δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη και πιο μακριά. Ενώ το ευρώ παραμένει στην κορυφή των πωλήσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσοχή στρέφεται σε αγαπημένους προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, καθώς οι πωλήσεις νομισμάτων για το Ντουμπάι και τα νησιά της Καραϊβικής είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους πελάτες μας”.

Ακολουθώντας μια τάση που αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2020, οι Βρετανοί συνεχίζουν να παίρνουν περισσότερο συνάλλαγμα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Η μέση συναλλαγή για αγορές σε ευρώ αυξήθηκε τώρα κατά 42% στις 472 £, ενώ η μέση δαπάνη σε όλα τα νομίσματα έχει αυξηθεί κατά 37% στις 451 £.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *