©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΟΞ: Επιβεβαίωση του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ του Χ&Τ | Στηρίξτε τα ξενοδοχεία, μονοψήφιες οι πληρότητες | Δήλωση Νοτοπούλου

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Στην δημοσιότητα έδωσε πριν από λίγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) την επιστολή για τα μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων, που δημοσίευσε χθες αποκλειστικά το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Η επιστολή

Η επιστολή που έχει δημοσιευθεί στο χθεσινό ρεπορτάζ του Χ&Τ, έχει ως εξής:

“Αθήνα, 03-01-2022

Αρ.Πρωτ:10001

Προς

κο. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

κο Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κο Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κο Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κο Θόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

κο Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κο Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κο Αθανάσιο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής

Κοινοποίηση:

κο. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού

Κύριοι Υπουργοί,

Από την επόμενη εβδομάδα οι πληρότητες των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα. Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον, όσα λίγα συνέδρια και events επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου…

Οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί που επιβάλλει η νέα μετάλλαξη πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιχειρήσεις εκείνες που προ δύο μηνών επί της ουσίας ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020.

Οι επιχειρήσεις αυτές, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτοξεύει στα ύψη τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους δαπάνες.

Οι δέκα ημέρες των εορτών δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε μικρό μέρος των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Και αυτές οι 10 ημέρες όμως αφορούσαν επί της ουσίας μόνο τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, καθώς οι επιχειρήσεις μας στα αστικά κέντρα και την επαρχία παρέμειναν άδειες.

Με τη ρευστότητα να παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των επιχειρήσεων επιβάλλεται:

  • Να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» – θυμίζουμε πως τα ποσά αυτά έπρεπε να έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες και
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

Πέραν όμως των ανωτέρω θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικότερα:

  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας.
  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022 και
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022.

Τέλος τονίζουμε ξανά πως είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις μας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της τεράστιας επιβάρυνσης που προκαλείται σε αυτές από την αύξηση του ενεργειακού κόστους (βλ.σχετ. από 23-11-2021 επιστολή μας, στην οποία γίνεται αναλυτική καταγραφή προτεινόμενων μέτρων).

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας σχετικά και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος                                                                                             Μανώλης Τσακαλάκης

Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                                                   Γενικός Γραμματέας”.

Κ . Νοτοπούλου: “Οι ξενοδόχοι εκπέμπουν SOS η κυβέρνηση όμως «αγνοείται»

notopoulouΣε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Τουρισμού αναφέρει σχετικά: “Η μαγική εικόνα που για ακόμη μια φορά επιχειρεί να καλλιεργήσει ο κ.Κικίλιας στον τουρισμό την ώρα που οι ξενοδόχοι εκπέμπουν SOS αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και με τα προβλήματα των ανθρώπων.

Οι επαγγελματίες του κλάδου μετρούν πληγές εδώ και δυο χρόνια και η αυξημένη κινητικότητα των εορτών σε συγκεκριμένους προορισμούς δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τα τεράστια χρηματοδοτικά κενά ούτε τους δύσκολους μήνες που έρχονται με την επέλαση της Ο και το κύμα ακυρώσεων.

Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα ανασφάλειας και υπονόμευσης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του τουρισμού, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά  τους γυρνάει την πλάτη.

Επιτέλους! Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και η κυβέρνηση οφείλει  να δει την πραγματικότητα  και να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τον κλάδο”.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *