“Μετέωροι” 156.000 επιβάτες από την προγραμματισμένη απεργία της TAP

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε επταήμερη απεργία προχωράει την επόμενη εβδομάδα το πλήρωμα καμπίνας της πορτογαλικής αεροπορικής εταιρίας TAP Air Portugal, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση 1.316 πτήσεων και θα επηρεάσει περίπου 156.000 επιβάτες.

Η νέα κινητοποίηση για το διάστημα από 25 έως 31 Ιανουαρίου 2023, που είχε ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έπειτα από γενική συνέλευση του Σωματείου Προσωπικού Πτήσεων Πολιτικής Αεροπορίας SNPVAC.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την αποτυχία του SPNVAC να καταλήξει σε συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρίας σχετικά με τις περικοπές στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Έτσι, ο πορτογαλικός αερομεταφορέας θα αναγκαστεί να ακυρώσει τις περισσότερες από τις εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις της, κατά τη διάρκεια της απεργίας, εκτός από τις πτήσεις προς τις Αζόρες και τη Μαδέρα που θα εκτελούνται κανονικά.

Οι απώλειες που θα προκληθούν από τη νέα απεργία θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 48 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, μια διήμερη απεργία στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2022, προκάλεσε την ακύρωση περίπου 360 πτήσεων και κόστισε, ήδη, στην αεροπορική εταιρία οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, η πορτογαλική αεροπορική εταιρία επανήλθε με νέα πρόταση προς το πλήρωμα, η οποία δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την απεργία του Ιανουαρίου, με το σωματείο αεροσυνοδών να διεκδικεί, μεταξύ άλλων, καλύτερες χρηματικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Η TAP αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι “λυπάται για την απόφαση των εργαζομένων του πληρώματος να προχωρήσουν σε απεργία” και πως “θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί συμφωνία”.

Ο κρατικός αερομεταφορέας της Πορτογαλίας βρίσκεται υπό εγκεκριμένο από την ΕΕ σχέδιο διάσωσης 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του στόλου του, την περικοπή περισσότερων από 2.900 θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών των περισσότερων εργαζομένων έως και 25% του μισθού τους για όσους αμείβονται με άνω τα 1.410 ευρώ το μήνα.

300 πτήσεις την ημέρα

Η TAP Air Portugal προσφέρει, επί του παρόντος, συνήθως 300 πτήσεις την ημέρα και περισσότερες από 1.230 πτήσεις την εβδομάδα στο δίκτυο των προορισμών της, το οποίο περιλαμβάνει επτά αεροδρόμια στην Πορτογαλία, 10 στη Βόρεια Αμερική, 12 στην Κεντρική και Νότια Αμερική, 20 στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και 44 στην Ευρώπη.

Η εταιρία, η οποία ιδρύθηκε το 1945, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Πορτογαλίας και αριθμεί περίπου 6.600 υπαλλήλους -περίπου 2.000 λιγότερους από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το 2020 και το 2021, η αεροπορική εταιρία κατέγραψε ζημίες ρεκόρ 1,2 δισεκατομμυρίων και 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα, με συνέπεια η πορτογαλική κυβέρνηση να ανακοινώνει πέρυσι την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της TAP, τον έλεγχο της οποίας είχε ανακτήσει το κράτος μόλις το 2020.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *