Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

Όχι στην επιστροφή στο γραφείο λένε οι εργαζόμενοι σε Ην. Βασίλειο και Ιρλανδία

ΜΕΛΕΤΕΣ

Απρόθυμοι να επιστρέψουν στο γραφείο μετά την πανδημία εμφανίζεται το 67% των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας ευρωπαϊκής μελέτης, η οποία διενεργήθηκε από τον ειδικό στη δημιουργία χώρων εργασίας, Unispace.

Η μελέτη, η οποία συνδύασε τα αποτελέσματα μιας εις βάθος έρευνας σε 3.000 υπαλλήλους γραφείου, 2.750 εργοδότες σε ηγετικούς ρόλους, σε οργανισμούς με 50 και πλέον υπαλλήλους, και συνεντεύξεις με ανώτερα στελέχη στον τομέα του Real Estate, HR και Operations, παγκοσμίως, αποκάλυψε επίσης ότι τα ίδια τα στελέχη των επιχειρήσεων ανησυχούν για την επιστροφή τους στην εργασία, με το 71% να είναι απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο.

Όταν ρωτήθηκαν γιατί εργαζόμενοι διστάζουν να επιστρέψουν, η μετακίνηση αναφέρθηκε ως η μεγαλύτερη ανησυχία. Το 41% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον επιπλέον διαθέσιμο χρόνο όταν δεν χρειάζεται να διανύσουν απόσταση για τη δουλειά. Το 31% δήλωσε ότι δεν ήθελε να ξοδέψει επιπλέον χρήματα επιστρέφοντας στον χώρο εργασίας. Αυτή η ανησυχία αντανακλάται στον αριθμό των εργαζομένων που αναζητούν εργοδότες για να πληρώσουν τα έξοδα μετακίνησής τους, με το 75% των εργαζομένων να δηλώνουν ότι αυτό θα τους ενθάρρυνε να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας. Τα στοιχεία αποκάλυψαν, επίσης, ότι η παροχή δωρεάν γεύματος θα προσέλκυε το 73% των εργαζομένων πίσω στο γραφείο.

Ενώ σε ποσοστό το 41% ένιωθαν ότι ήταν πιο παραγωγικοί στον χώρο εργασίας παρά στο σπίτι, σχεδόν στο σύνολό τους -το 93%- οι υπάλληλοι γραφείου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία θα έκαναν αλλαγές στον τρέχοντα χώρο εργασίας τους -το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι πιο δημοφιλείς τροποποιήσεις περιελάμβαναν τη δημιουργία περισσότερων ιδιωτικών χώρων (αναφέρεται από το 25% των εργαζομένων), τη βελτίωση της διάταξης (23%) και την προσθήκη περισσότερων ανέσεων (22%).

Γυρίζουν την πλάτη στα θέλω των εργαζομένων οι εργοδότες

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα βήματα που γίνονται από τους εργοδότες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους πίσω στον χώρο εργασίας δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που πραγματικά θέλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Οι ερωτηθέντες σε επιχειρήσεις ανέφεραν ότι εισήγαγαν μια σειρά από νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων πρωτοκόλλων ασφαλείας (αναφέρθηκαν από το 40% των ερωτηθέντων), ευέλικτους χρόνους έναρξης (36%) και χωριστούς χώρους για συνεργασία και ήσυχη εργασία (32%), τα οποία δεν ευθυγραμμίζονται με τις προτιμήσεις που υποδεικνύεται από τους ίδιους τους υπαλλήλους  γραφείου.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μελέτης, ο Lawrence Mohiuddine, διευθύνων σύμβουλος της Unispace για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, σχολίασε: “Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία ήταν δύο από τις λίγες χώρες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση σε όλη την Ευρώπη, όπου οι εργοδότες ήταν πιο απρόθυμοι να επιστρέψουν από τους εργαζομένους τους. Αν και μπορούμε σίγουρα να δούμε μια σαφή τάση στις ανησυχίες σχετικά με τη μετακίνηση των εργαζομένων σε αυτές τις δύο τοποθεσίες, η αναντιστοιχία μεταξύ των κινήτρων που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις και του τι πραγματικά θέλουν οι εργαζόμενοι ώστε να ενθαρρυνθούν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους υποδηλώνει ότι ορισμένοι εργοδότες κατανοούν το εργατικό δυναμικό τους μόνο επιφανειακά. Με τόσους πολλούς υπαλλήλους που δείχνουν την επιθυμία τους για βελτιώσεις στον χώρο εργασίας, υπάρχει ξεκάθαρα ανάγκη να επανεξεταστούν οι χώροι εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, για να ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους να επιστρέψουν”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *