akropolis athens
Φωτό: ΕΟΤ

STR: Ο οικονομικός αντίκτυπος του Κορωνοϊού και τα σενάρια ανάκαμψης σε Ευρώπη και Ασία|Στοιχεία για Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον οικονομικό αντίκτυπο του Κορωνοϊού στα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό καθώς και στα σενάρια ανάκαμψης, αναφέρθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο του STR, στο οποίο συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής EMEA του Tourism Economics, David Goodger.

Οικονομικός αντίκτυπος και πιθανή ανάκαμψη

Ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος του Κορωνοϊού θα είναι εμφανής το πρώτο μισό του 2020, αλλά από το τρίτο 3μηνο προβλέπεται ανάκαμψη λόγω των μέτρων στήριξης που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις.

Η ανάκαμψη αναμένεται να ακολουθήσει το μοτίβο των σύντομων οικονομικών κρίσεων και αναμένεται ταχεία ανάπτυξη με την άρση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ωστόσο, η ζημιά που έχει προκληθεί στο μέσο εισόδημα, το κεφάλαιο και την εργασία αποτελούν ανησυχητικές εξελίξεις, παρά τα όποια μέτρα στήριξης.

Ο εσωτερικός τουρισμός θα ανακάμψει πρώτος

Στην Ευρώπη αναμένεται μείωση των αφίξεων από διεθνείς προορισμούς κατά 39%. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι λιγότερο ευάλωτος σε περιόδους ύφεσης και αναμένεται να ανακάμψει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αρκετές ευρωπαϊκές αγορές λαμβάνουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από εσωτερικούς τουρίστες, όπως δείχνει και το γράφημα.

Δεδομένων των υφιστάμενων ταξιδιωτικών περιορισμών και την πιθανότητα διατήρησής τους στη διάρκεια του 2020, τα διεθνή ταξίδια ενδέχεται να αντικατασταθούν βραχυπρόθεσμα με τις εσωτερικές διακοπές.

Κορωνοϊός και διοργανώσεις

Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί  400 εκδηλώσεις με πιο σημαντική “απώλεια” αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 με την Ιαπωνία να σημειώνει πτώση της ανάπτυξης εντός 4 μηνών.

Πρόβλεψη ανάκαμψης για τις ευρωπαϊκές αγορές

Οι αγορές στην Κίνα και την Ασία-Ειρηνικό προβλέπεται, ότι θα ανακάμψουν ταχύτερα από αυτές της Ευρώπης και των ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι η Κίνα υπήρξε το πρώτο επίκεντρο του Κορωνοϊού, καθώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εσωτερικό τουρισμό.

Στον αντίποδα του παραπάνω το RevPAR στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά 40% εντός του 2020 με οριακή αύξηση το 2021. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 καθώς για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον έως το 2022.

Ποιες ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζονται περισσότερο

Οι αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας θα επηρεαστούν περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες. Η Βαρκελώνη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο διεθνή τουρισμό, ενώ η Μαδρίτη και οι ιταλικές πόλεις σημειώνουν μεγαλύτερο ποσοστό εσωτερικού τουρισμού, γεγονός το οποίο θα “απαλύνει” κάπως τον αντίκτυπο της κρίσης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *