©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Τουρισμό στην ΔΕΘ | Στα 18 δισ. € και πλέον τα έσοδα φέτος | Η συνέντευξη και τα μέτρα | Η εξειδίκευση του ΥΠΟΙΚ | VIDEO

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, οριακά χαμηλότερα από το 2019, τοποθέτησε τα προσδοκώμενα έσοδα από τον Τουρισμό φέτος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι “…αν είμαστε τυχεροί μπορεί να αγγίξουμε και τα 19”. 

Πιο αναλυτικά ερωτηθείς για την ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών και το κόστος ενέργειας, στην συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός είπε:

“Στην Αθήνα η μέση τιμή, μαζί με το ΦΠΑ: λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα, 24,76. Στην Μαδρίτη βλέπω 31,93. Για να ξέρουμε πόσο πληρώνει ο Αθηναίος και ο Μαδριλένος για ηλεκτρικό ρεύμα. Επιλέξαμε να δρομολογήσουμε έναν μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πιστεύω ότι θα αποτελέσει -όπως σας είπα και πριν- τη βάση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτιμώ ότι θα εφαρμοστεί τελικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Χρειάζεται, προφανώς, και μια ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο μικρότερες είναι οι τιμές του φυσικού αερίου τόσο μικρότερη και η στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Γι’ αυτό και η πρόταση, η ελληνική, για πλαφόν συνολικά στον δείκτη TTF του φυσικού αερίου για όλες τις μορφές φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως σας είπα και πριν, έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά διότι ακριβώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά. Θέλω να θυμίσω ότι κανείς δεν περίμενε την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου. Εξέπληξε όλους μας ευχάριστα. Και είναι μάλιστα μια ανάπτυξη η οποία έχει πολύ ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στηρίζεται στην εξωστρέφεια. Στις εξαγωγές. Στις επενδύσεις. Η χώρα μας σήμερα εξάγει υπηρεσίες και αγαθά ως ποσοστό του ΑΕΠ τα οποία αγγίζουν το επίπεδο της Πορτογαλίας. Υψηλότερα απ’ ό,τι η Ιταλία και η Γαλλία. Έχει συντελεστεί μια σημαντικότατη μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς μία οικονομία η οποία είναι πιο εξαγωγική και πιο εξωστρεφής.

Αυτός ο στόχος, που είναι ένας μακροχρόνιος στόχος τον οποίο έχουμε θέσει, υλοποιείται. Και ταυτόχρονα η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα επειδή έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσελκύσει επενδύσεις εντός Ελλάδος, εγχώριες και ξένες, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια, καθώς αυξάνεται ο πλούτος, ο πλούτος αυτός μπορεί να είναι αιμοδότης των κρατικών ταμείων, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να παρέχουμε στήριξη στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Θυμίζω ότι ο προϋπολογισμός προέβλεπε έσοδα για τον τουρισμό 15 δισ. για φέτος. Θα ξεπεράσουμε σίγουρα τα 18 δισ. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να αγγίξουμε και τα 19. Αυτή η υπέρβαση δεν ήρθε τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής την οποία ακολουθήσαμε, η οποία κατέστησε τη χώρα ελκυστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες οι οποίοι την επέλεξαν, ενδεχομένως πολλοί για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι.

Αλλά θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και πριν κ. Τζιομπάνογλου: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κινηθούμε πέρα από τα όρια τα οποία μας ορίζει με απόλυτη αυστηρότητα το Γενικό Λογιστήριο, έτσι ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους έχουμε δεσμευτεί. Πολύ μικρές υπερβάσεις σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό σίγουρα είναι ανεκτές και φαντάζομαι ότι είναι κάτι το οποίο θα συμβεί σε όλες τις χώρες, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη της κοινωνίας και του παραγωγικού ιστού εν μέσω μιας τεράστιας πρωτοφανούς κρίσης”.

Σημειώνεται ότι στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και το money-tourism.gr, διά του εκδότη του Κωνσταντίνου Δεριζιώτη.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναφορικά με τα θέματα του Τουρισμού, μιλώντας στην εξειδίκευση των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι θα δοθούν κίνητρα για επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλυφθούν 200.000 νέοι δικαιούχοι, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα συν-διαφήμισης του ΕΟΤ, σε συνεργασία με Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες, με κόστος 51 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Το Σάββατο μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας μέχρι σήμερα, τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά και χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, “δεν είμαι κωλοτούμπας” και εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τόνωσης της Οικονομίας, με κοστολογημένα μέτρα, όπως τόνισε επανειλημμένα.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως αποτυπώθηκαν στην ομιλία του, έχουν ως εξής:

1ον. Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν μιάμιση δόση.

2ον. Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν.

Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

3ον. Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

4ον. Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας. Θα καταβληθεί έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

5ον. Οι δικαιούχοι του εξαιρετικά πετυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακόμα πιο σημαντικό: εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

6ον. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού θέλουμε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές.

Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως και τον Μάρτιο του 2023.

7ον. Διευθετούμε αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

8ον. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Και κάτι για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής, υπό μία προϋπόθεση, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον το χρόνο.

Προχωρώ, τώρα, στη μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023:

Μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος, ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.

Και βέβαια, στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση.

Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.

Και κάτι ακόμα, στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Αναμορφώνουμε από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι, μεσοσταθμικά, της τάξης του 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους. Θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη αλλά δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ταυτόχρονα όμως ξεκινά και μία πολύ σημαντική άσκηση, που είναι η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση όχι μόνο στους χαμηλόμισθους, αλλά και με στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Σκοπός μας είναι να τεθεί το νέο Μισθολόγιο σε εφαρμογή από 1/1/2024.

Για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες.

Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού.

Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι και τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

Και από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Είναι χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους, μαζί φυσικά με μία σύνθετη άσκηση, που αφορά την επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο χορηγούνται οι ΚΑΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιοι και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων.

Τέλος, με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Τα μέτρα που ανακοινώνω, σήμερα, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022, μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά -το τονίζω- να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει ήδη διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις”.

Η εξειδίκευση των μέτρων

Σε εξειδίκευση των μέτρων προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, είπε:

“Μετράμε πλέον 2,5 χρόνια αλλεπάλληλων, σφοδρών, εξωγενών κρίσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο, η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές και προβάλλει αντιστάσεις, αναπτύσσοντας, παράλληλα, μια ισχυρή δυναμική.

Στέκεται όρθια, πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική, πιο εξωστρεφής.

Εκπέμπει ασφάλεια, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συγκεκριμένα: 

1ον. Το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά.

Στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Η εκτίμηση αναθεωρείται ανοδικά, πλέον στο 5,3% για το 2022, από αρχική εκτίμηση 3,1%.

Και προβλέπεται στο 2,1% για το 2023.

Την ίδια περίοδο, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1% για το 2022 και στο 0,9% για το 2023.

Συνεπώς, η Ελλάδα αναπτύσσεται πολύ πιο ισχυρά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας μας θα υπερβεί, εφέτος, τα 200 δισ. ευρώ, και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 δισ. ευρώ!

2ον. Η ανάπτυξη στηρίζεται, κυρίως, στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Εφέτος, εκτιμάται ότι θα έχουμε ιστορικό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Εξαγωγές που διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΕΠ το 2021, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Σήμερα η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, και η ανάπτυξη αποκτά χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας.

Παράλληλα, βιομηχανική παραγωγή, οικοδομική δραστηριότητα, ταξιδιωτικές εισπράξεις, ηλεκτρονικές συναλλαγές, καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όλα κινούνται ανοδικά!

3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται.

Έχει ήδη υποχωρήσει πάνω από 6 μονάδες σε σχέση με το 2019, και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 4,2 εκατ. πολίτες! 

4ον. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται.

Η Ελλάδα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ήταν σε αυτό το καθεστώς από το 2018.

Η χώρα αναβαθμίστηκε 11 φορές μέσα στην τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, και βρίσκεται κοντά στην επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

Τα παραπάνω σημαντικά και καθόλου αυτονόητα επιτεύγματα, απόρροια των θυσιών της κοινωνίας και της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, έχουν αντίκτυπο στη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αλλά και στην ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται, αποτελεσματικά, στις μεγάλες απαιτήσεις της περιόδου.

Περίοδος που παραμένει εξαιρετικά ρευστή, με υψηλές αβεβαιότητες και πρωτόγνωρες προκλήσεις, που «θολώνουν» σημαντικά την καλή εικόνα της οικονομίας.

Και αυτό γιατί η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και επηρεάζει σημαντικά οικογενειακούς και εθνικούς προϋπολογισμούς.

Φαίνεται δε ότι η ένταση του προβλήματος θα είναι – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – οξύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, και η διάρκεια μεγαλύτερη.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις προχθεσινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο βασικό σενάριο, ο μέσος ευρωπαϊκός πληθωρισμός εκτιμάται στο 8,1% για το 2022 και στο 5,5% για το 2023.

Στο δυσμενές δε σενάριο, ο πληθωρισμός αυξάνει σημαντικά την επόμενη χρονιά, και η ευρωπαϊκή οικονομία επιστρέφει στην ύφεση το 2023.

Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας.

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες.

Συναισθανόμαστε την αγωνία των συμπατριωτών μας.

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συνεχή και ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Όλα αυτά τα αποδεικνύουμε έμπρακτα, γενναία και αποτελεσματικά, χτίζοντας, την τελευταία τριετία, ένα αποδεδειγμένα επαρκές «δίχτυ ασφαλείας» πάνω από την κοινωνία, σεβόμενοι όμως και την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, στη ΔΕΘ, μία νέα δέσμη μόνιμων και παροδικών μέτρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022, από 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσαμε τον Ιούνιο.

Από αυτά, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 4,3 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 2% του ΑΕΠ για όλο το έτος.

Καθίσταται έτσι, εξαιτίας της καλής συνολικής εικόνας και πορείας της οικονομίας, εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022.

Από τα 13,2 δισ. ευρώ, τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δηλαδή, το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνεται στην γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς.

Από αυτά, τα 4,1 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά, και τα 6,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, μόνιμα και μη, είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 3,65 δισ. ευρώ είναι μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν τόσο μειώσεις φόρων και εισφορών, όσο και αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Ενώ, 1,85 δισ. ευρώ είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Τα δημοσιονομικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν προχθές, ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ για το 2022.

Διαμορφώνονται στα 3,2 δισ. ευρώ για το 2023, και στα 3,6 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα.

Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, κατατίθεται σήμερα συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Κάτι που καθίσταται εφικτό χάρη στη μεθοδική και υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Σήμερα, ως Οικονομικό Επιτελείο, ερχόμαστε να εξειδικεύσουμε τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Παρεμβάσεις που εδράζονται σε 6 άξονες, και οι οποίες αποδεικνύουν ότι καλύπτουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, πάντα με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

1ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου.

1ον. Εφάπαξ ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Δικαιούχοι είναι:

 • 1 εκατ. συνταξιούχοι, έναντι 634.000 τον Απρίλιο, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο.
 • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
 • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ.

Επιπλέον:

 • 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο.
 • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα δουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.

Συνολικά, δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. συμπατριώτες μας.

Το κόστος ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

2ον. Αύξηση, κατά 200.000, των δικαιούχων του Προγράμματος «Ανακυκλώνω / Αλλάζω Συσκευή».

Το κόστος ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από Συγχρηματοδοτούμενους Πόρους.

3ον. Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων.

Το κόστος ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

4ον. Επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

Το κόστος ανέρχεται στα 89 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από Συγχρηματοδοτούμενους Πόρους.

5ον. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτοντας 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, αυτά αυξάνονται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο, και από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, σε 350 ευρώ.

Επίσης, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά εφέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος.

Το κόστος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 174 εκατ. ευρώ το 2021.

6ον. Μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ύψους περίπου 25 λεπτών.

Το κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

7ον. Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2023.

Το κόστος ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ.

8ον. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα καλύψει 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά, για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το κόστος ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από Συγχρηματοδοτούμενους Πόρους.

2ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

1ον. Νέα, τρίτη, αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με τη νέα χρονιά ξεκινά η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του, με εφαρμογή από τον Μάιο του 2023.

Αναμένεται να επηρεαστεί το μισθολόγιο 1 εκατ. εργαζομένων.

2ον. Μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Το κόστος ανέρχεται στα 871 εκατ. ευρώ.

3ον. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατ. εργαζομένων.

Το κόστος ανέρχεται στα 765 εκατ. ευρώ.

4ον. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, για το έτος που συντελείται η αύξηση.

Πρόκειται για μόνιμο μέτρο.

Αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

Η απώλεια εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αντισταθμίζεται από αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών.

5ον. Κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, για επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

Από προχθές και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, για συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου και μετατραπούν από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται, για 1 έτος, από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

Αφορά περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2,2 εκατ. εργαζομένους.

6ον. Επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, για 32.000 γυναίκες, από τους 6 στους 9 μήνες, από το 2023.

Το κόστος ανέρχεται στα 64 εκατ. ευρώ.

3ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 855 εκατ. ευρώ, για τους δημοσίους υπαλλήλους.

1ον. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το μέτρο αυτό καλύπτει 500.000 συμπατριώτες μας.

Το κόστος ανέρχεται στα 202 εκατ. ευρώ.

2ον. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 συμπατριώτες μας.

Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

3ον. Άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι:

 • Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.
 • Η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ένστολων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού.
 • Η έκδοση απόφασης για καταβολής της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
 • Η ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

4ον. Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Ε.Σ.Υ., από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Η μεσο-σταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%.

Το κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.

5ον. Αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το μέτρο αυτό καλύπτει περίπου 600.000 συμπατριώτες μας.

Το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

4ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, για τους συνταξιούχους.

1ον. Όπως ήδη ανέφερα, εφάπαξ ενίσχυση σε 1 εκατ. συνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ.

Το κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

2ον. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε 1 εκατ. συνταξιούχους.

Το κόστος ανέρχεται στα 274 εκατ. ευρώ.

3ον. Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023.

Η αύξηση αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Υπολογίζεται, στο πρώτο έτος εφαρμογής, η αύξηση να υπερβεί το 6%.

Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ για το 2023.

5ος Άξονας: Πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης.

1ον. Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως, και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία.

Αυτό το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των ΙΕΚ.

Το κόστος ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ.

2ον. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Εξοικονομώ» για νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιχορήγησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και ανακαίνισης της κατοικίας τους.

Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 40.000 νέους ανθρώπους.

Το κόστος ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

3ον. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Ενοικιάζω» για Κενά Σπίτια.

Με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών, επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν.

Αυτό το μέτρο αφορά έως 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές.

Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

4ον. Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων, μέσω συγχρηματοδότησης.

Δημιουργούμε ένα νέο ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 25.000 δικαιούχους.

Το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

5ον. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας, αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω ΣΔΙΤ.

Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 8.150 δικαιούχους.

Το κόστος ανέρχεται στα 540 εκατ. ευρώ.

6ον. Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την «κοινωνική αντιπαροχή».

Προσφέρουμε ακίνητα του Δημοσίου σε ιδιώτες κατασκευαστές με στόχο να κατασκευάσουν, με δικά τους έξοδα, σύγχρονα κτίρια κατοικίας, στα οποία θα έχουν την υποχρέωση να μισθώνουν το 50% με χαμηλά ενοίκια σε νέους δικαιούχους και να αξιοποιούν εμπορικά τα υπόλοιπα.

Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 10.000 συμπατριώτες μας.

Δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος.

7ον. Ενεργοποίηση Προγράμματος «Εστία 2», όπου το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους.

Το μέτρο αφορά 1.000 – 2.500 δικαιούχους.

Το κόστος ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.

8ον. Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας Golden VISA στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.

6ος Άξονας: Άλλα αναπτυξιακά μέτρα, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

1ον. Κίνητρα για επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψουμε 200.000 νέους δικαιούχους, και ενός νέου προγράμματος συν-διαφήμισης του ΕΟΤ, σε συνεργασία με Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες.

Το κόστος ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ.

2ον. Αύξηση ΚΑΠ των ΟΤΑ, από το 2023.

Το κόστος ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ.

3ον. Αναστολή ισχύος του ΦΠΑ στο 24% για νέες οικοδομές, έως τέλος του 2024

Το κόστος ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

4ο. Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας κεφαλαιαγοράς, έως το τέλος του 2023, με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, όπως είναι:

 • Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, από το 0,5% στο 0,2%.
 • Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
 • Η κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε επιχειρηματικά και κρατικά ομόλογα.

Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το συνεκτικό και ρεαλιστικό νέο πλέγμα μέτρων, που καλύπτει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, ότι λειτουργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και δυναμικά.

Αποδεικνύει:

 • Ότι μπορεί να συνεχίζει να στηρίζει, γενναία και αποτελεσματικά, τους πολίτες απέναντι στο μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας – πανευρωπαϊκά – των τελευταίων πολλών δεκαετιών.
 • Ότι μπορεί να συνεχίζει να υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές, που αυξάνουν τον πλούτο της χώρας, δημιουργώντας ευκαιρίες και δουλειές για όλους.
 • Ότι μπορεί να συνεχίζει να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως για τη μεσαία τάξη.
 • Ότι μπορεί να συνεχίζει να ασκεί κοινωνική πολιτική, με πρόνοια για τους πιο αδύναμους, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Και όλα αυτά, διότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης εκπέμπει συνέπεια, έχει συνέχεια και αποπνέει σταθερότητα.

Εκπέμπει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και προοπτική”.

Η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη

Η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχει ως ακολούθως:

“Το σύνολο των μέτρων, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι προσεκτικά κοστολογημένο. Οι πόροι για την υλοποίηση αυτών των μέτρων προκύπτουν από την καλή πορεία της οικονομίας -στην οποία αναφέρθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών. Το 7,8% ανάπτυξη είναι ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, σημαντικά παραπάνω από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022. Κι αυτό, μας δίνει πρόσθετο χώρο για παρεμβάσεις.

Από τα 2,9 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που καταθέτουμε σήμερα, ένα πολύ μεγάλο ποσό, περίπου 1,7 δισ. ευρώ θα πάει -δυστυχώς αυτή είναι η πρόβλεψη- για ηλεκτρικό ρεύμα για το 2022. Αυτό, δείχνει και το βάρος, που σηκώνει η εθνική οικονομία από τις εξωφρενικές τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και το βάρος που σηκώνει ο προϋπολογισμός για να προστατεύσει την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προπαντός τις μικρές, από αυτήν την εξωγενή εξέλιξη, που αποτελεί και την κινητήριο δύναμη του πληθωρισμού που βιώνουμε. Από τα υπόλοιπα ποσά, 500 εκατ. ευρώ είναι περίπου το επίδομα Δεκεμβρίου για ευάλωτους συμπολίτες μας, 300 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης, 140 εκατ. ευρώ η αύξηση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ», 149 εκατ. ευρώ η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα κονδύλια, που αφορούν στις υπόλοιπες δράσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο στόχος, για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 παραμένει. Όπως παραμένει και η πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης για φέτος, φτάνοντας σε επίπεδα κάτω του 2019 (που ήταν με τα σημερινά δεδομένα στο 180,7% του ΑΕΠ). Πώς συνέβη αυτό; Πώς, δηλαδή, περάσαμε αυτή τη φοβερή πανδημία, και ενώ είμαστε σε ενεργειακή κρίση, καταφέρνουμε να έχουμε χαμηλότερο χρέος, παρά τα τεράστια ποσά, τα οποία αναγκαστικά δαπάνησε ο προϋπολογισμός;

Η απάντηση είναι, εν μέρει, εξαιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά προπαντός, διότι έχουμε μια πάρα πολύ υψηλή ανάπτυξη. Το ονομαστικό ΑΕΠ, φέτος, υπολογίζουμε ότι, αντί για 197 δισ. ευρώ, που υπήρχε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, πριν 4-5 μήνες, θα πάει τελικά, στα 205 δισ. ευρώ.

Και για το μέλλον οι προοπτικές είναι θετικές. Παρά το γεγονός ότι θα περάσουμε αυτή την ενεργειακή κρίση για τους επόμενους, αρκετούς μήνες -δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει- είναι θετική η προοπτική. Το 2019 είχαμε αυτό το χρέος, χωρίς να έχουμε μπροστά μας την προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης. Τώρα, έχουμε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι μπροστά μας, να πρόκειται να μπει στην οικονομία τα επόμενα χρόνια, με όλο και ταχύτερες απορροφήσεις. Αυτό προφανώς θα επηρεάσει, θετικά, όλες τις οικονομικές μεταβλητές, μεταξύ των οποίων και το δημόσιο χρέος και το ρυθμό ανάπτυξης.

Κάποια συμπληρωματικά θέματα, σε σχέση με την εξειδίκευση των μέτρων.

Επίδομα θέρμανσης

Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης, είναι αρκετά μεγαλύτερο από πέρσι. Υπολογίζουμε σε 300 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τη δυναμική που εξελιχθεί. Στο επίδομα θέρμανσης δίνουμε κίνητρα, για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ ακριβή τιμή, αυτή τη στιγμή. Η μετάβαση μακριά από το φυσικό αέριο είναι προσωρινή, αφορά το φετινό επίδομα, δεν είναι κάτι μόνιμο και αφορά στη συγκεκριμένη συγκυρία του πολέμου της Ουκρανίας.

Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες. Και ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι ότι αυτοί που είναι στον ηλεκτρισμό καταναλώνουν -κατά βάση- ως οριακό καύσιμο το φυσικό αέριο. Στη διάρκεια του χρόνου έχουμε τις άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή τα υδροηλεκτρικά, τις ΑΠΕ, τους λιγνίτες. Το φυσικό αέριο, συμπληρώνει το ενεργειακό μίγμα του ηλεκτρικού -γιατί είναι το πιο ευέλικτο καύσιμο.

Συνεπώς, όταν έρχεται η ώρα να θερμανθείς με ηλεκτρισμό, χρησιμοποιείς, στην πραγματικότητα, κατά κύριο λόγο φυσικό αέριο. Και είναι πάρα πολύ ακριβό. Kαι είναι πολύ ακριβό και για την εθνική οικονομία. Δηλαδή, μας προκαλεί πολύ σημαντική ζημιά. Για να έχετε μια αίσθηση, όταν το φυσικό αέριο είναι αυξημένο κατά 10 φορές, όπως σήμερα το πρωί, θα κόστιζε εάν ήταν βενζίνη 10 ευρώ το λίτρο. Αυτό είναι το κόστος του φυσικού αερίου, σήμερα. Γι’ αυτό και δίνουμε αυτό το κίνητρο, σ’ αυτούς που είναι σε ηλεκτρισμό, αν είναι σε πολυκατοικίες που έχουν λέβητες και μπορούν να έχουν θέρμανση κεντρική, να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν, φέτος, αυτή τη χρονιά ειδικά, λόγω των ακραίων τιμών, πετρέλαιο.

Μισθολογικά Δημοσίου

Σε σχέση με τα μισθολογικά του Δημοσίου, θα ήθελα να πω δυο λόγια αναφορικά με την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Εδώ, οι παρεμβάσεις αφορούν, κατά ένα μέρος, αύξηση του βασικού μισθού κατά 5%, την αύξηση του επιδόματος της νοσοκομειακής απασχόλησης κατά 120 ευρώ και την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%. Εδώ, είναι σημαντικό ότι το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης δεν θα συγχωνευτεί με την προσωπική διαφορά, δηλαδή όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, θα δουν την αύξηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης. Μιλάμε για 20.000 γιατρούς του Ε.Σ.Υ. και η μεσοσταθμική αύξηση – όπως προαναφέρθηκε – είναι 10%, περίπου 200-300 ευρώ και αυτό μας κοστίζει 53 εκατ. ευρώ.

Συνοψίζοντας, όλες οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν, με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, και της σοβαρότητας που έχει η δημοσιονομική πολιτική. Στο δημοσιονομικό μας σχεδιασμό, έτσι όπως είναι αυτή η περίοδος της ακραίας αβεβαιότητας, ακολουθούμε δύο αρχές:

Η πρώτη είναι ότι λαμβάνουμε μέτρα, με βάση τις άμεσες ανάγκες και αποφεύγουμε να δεσμευτούμε σε μέτρα που έχουν πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα και μπορούν να ανατραπούν από τις εξελίξεις. Διότι, δεν ξέρεις σ’ αυτές τις περιόδους αβεβαιότητας εάν μία υπόθεση που κάνεις, μπορεί να ανατραπεί από τη μία ημέρα στην άλλη. Θυμίζω ότι το φυσικό αέριο, πριν από 10 ημέρες, ήταν στα 340 ευρώ η μεγαβατώρα. Σήμερα, είναι στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα. Μπορεί, σε 10 ημέρες να είναι στα 250 ή στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα νούμερα είναι τεράστια. Έχουν σοβαρή επίπτωση ακόμη και στο ίδιο το ΑΕΠ της χώρας, 100 ευρώ η μεγαβατώρα επηρεάζει κατά 7 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή αλλάζουν, στην ουσία, το μακροοικονομικό σχεδιασμό. Πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνουμε αποφάσεις -όσο υπάρχει αυτή η ακραία αβεβαιότητα- διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ευελιξία της πολιτικής.

Η δεύτερη αρχή που ακολουθούμε είναι ότι κάνουμε ένα συντηρητικό σχεδιασμό, δηλαδή διαλέγουμε το δυσμενέστερο, ρεαλιστικό σενάριο και δεν κάνουμε αισιόδοξες ή υπεραισιόδοξες προβλέψεις, διότι σε περίπτωση ανατροπής τους, κινδυνεύουμε με εκτροχιασμό. Αντίθετα, σε περίπτωση που έχουμε θετικότερες εξελίξεις – όπως είχαμε με την ανάπτυξη – τότε μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις, προσθέτοντας πόρους, που χρειάζεται η κοινωνία – εκεί που τους χρειάζεται η κοινωνία.

Η τοποθέτηση Βεσυρόπουλου

Η τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

“Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και τρία χρόνια, υλοποιεί με συνέπεια την προγραμματική της δέσμευση για μείωση των φόρων.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασε τις νέες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

1ον. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μάλιστα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2023.

Προχωράμε σε ένα ουσιαστικό μέτρο με μεγάλο αντίκτυπο, που ωφελεί σχεδόν 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε μετατρέψει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε μόνιμο φόρο, υπερδιπλασιάζοντας τους φορολογικούς συντελεστές αυτής.

Η Κυβέρνησή μας ήδη από το 2021 είχε προχωρήσει στην απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.pnai

Από το 2023 και εφεξής, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται μόνιμα για όλους.

Ωφελούμενοι αυτού του μέτρου θα είναι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Για να γίνει κατανοητό, θα σας αναφέρω κάποια παραδείγματα της φορολογικής ωφέλειας που θα προκύψει για τους φορολογούμενους λόγω της μόνιμης κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

Πρώτο παράδειγμα

Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Δεύτερο παράδειγμα

Μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τρίτο παράδειγμα

Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ από δύο πηγές, 24.000 ευρώ από μισθούς και 6.000 από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 676 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

Τέταρτο παράδειγμα

Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ, από δύο πηγές, 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα, θα έχει ωφέλεια κατά 1.001 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

2ον. Απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο, μόνιμου όπως ανέφερα, χαρακτήρα που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας.

Το μέτρο αυτό τίθεται σε άμεση εφαρμογή.

Για να γίνει κατανοητό, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

3ον. Παρατείνεται για άλλα δύο έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, ένα από τα βασικά φορολογικά μέτρα που λάβαμε ως Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας μας για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

Το καθεστώς είναι προαιρετικό και αφορά οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2006 και μετά.

Το μέτρο έτυχε θερμής υποδοχής από την αγορά και έχει ήδη συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της κτηματαγοράς.

4ον. Παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο, και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023, η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς, καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης).

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως προανέφερα, εδώ και τρία χρόνια αυτή η Κυβέρνηση μειώνει διαρκώς τις φορολογικές επιβαρύνσεις που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Στις μειώσεις αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

1ον. Η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% στα φυσικά πρόσωπα, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2022.

Σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ στα Φυσικά Πρόσωπα της τάξης των 920 εκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλάβαμε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τη μείωση αυτή την είδαν φέτος οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους.

2ον. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

3ον. Η μείωση του συντελεστή φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

4ον. Η μόνιμη, επίσης, μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021.

5ον. Η επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.

6ον. Η θέσπιση για τα φυσικά πρόσωπα εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αντί του 22% που ίσχυε για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Ταυτόχρονα, μειώσαμε κατά 1 μονάδα όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα.

7ον. Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

8ον. Η αύξηση από την 1η/10/2021 του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για δωρεές και γονικές παροχές.

9ον. Την πρόσφατη, κορυφαία φορολογική μεταρρύθμιση του ν. 4935/2022, με την οποία προβλέπεται η απαλλαγή, για πρώτη φορά, από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το φορολογικό αυτό κίνητρο στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Με την αφορμή αυτή, υπενθυμίζω ότι έχουν προηγηθεί σημαντικές ευνοϊκές παρεμβάσεις μας για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, όπως:

 • η παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας,
 • η μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%, καθώς και
 • η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στη γεωργία για το 2022.

Ήδη, στις 31 Αυγούστου 2022, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ποσό ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο”.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

“Κυρίες και κύριοι,

Πριν από 100 χρόνια, Σεπτέμβριο πάλι, ο εθνικός μας κορμός έχανε στη Μικρά Ασία ένα πολύτιμο κομμάτι του, βιώνοντας, μία ανείπωτη τραγωδία.

Όμως, ταυτόχρονα, κέρδιζε την αναγεννητική δύναμη περίπου δύο εκατομμυρίων προσφύγων, που θα έχτιζαν την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Το αίμα και ο πόνος τους θα γινόταν λίπασμα προόδου και πείσμα δημιουργίας. Κι έτσι η πατρίδα μας θα έμενε σταθερή στην ιστορική της τροχιά που τη θέλει να μετατρέπει τις καταστροφές σε θριάμβους. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό, τιμώντας όλους αυτούς που μέσα από εκείνη την τρομερή δοκιμασία έβαλαν τα θεμέλια για μία πιο ισχυρή Ελλάδα.

Έναν αιώνα μετά, όλα είναι διαφορετικά στον κόσμο και στη χώρα. Η πατρίδα μας πήγε μπροστά. Οι κίνδυνοι, ωστόσο, άλλαξαν μόνο το όνομά τους. Και οι προκλήσεις, το περιεχόμενό τους.

Γιατί το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα απ’ τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος. Και οι πολίτες του να ευημερούν. Αναπνέοντας τον αέρα μιας Δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Αλλά το ίδιο ανθεκτικό προβάλλει και το διπλό δίδαγμα της εμπειρίας. Αυτό που δηλώνει ότι οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία. Ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες.

Συμπέρασμα καθοριστικό και στο παρόν, καθώς βρισκόμαστε ξανά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι.

Ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή Εποπτεία. Ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική στήριξη.

Όλα αυτά, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ώστε να μην ζήσουν ποτέ ξανά οι νεότερες γενιές την ταπείνωση μιας Επιτροπείας.

Μέσα σε τρία χρόνια, ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία. Στο πλευρό της πολιτείας, αντιστάθηκε σύσσωμος στις οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και στο Αιγαίο. Απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας. Υπέμεινε και διδάχτηκε από τα χτυπήματα της φύσης. Κι όμως, τις ίδιες ώρες, εργάστηκε και πρόκοψε. Κέρδισε μία χαμένη τετραετία. Και τώρα σχεδιάζει μία ελπιδοφόρα δεκαετία.

Ποτέ στη Μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσες κρίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά χάρη, πρώτα απ’ όλα, σε εσάς, στους πολίτες, σταθήκαμε όρθιοι. Και η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός μάς εμπιστεύτηκε την ευθύνη του τόπου.

Τον εθνικό ορίζοντα, ωστόσο, σκιάζουν, καινούργια σύννεφα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναφουντώνει τη φωτιά του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε πόλεμο. Όλοι και σε όλα: στα μέτωπα της παγκόσμιας ενεργειακής έκρηξης και της διεθνούς ακρίβειας. Στη μάχη για το Διεθνές Δίκαιο και τα απαραβίαστα σύνορα. Στην προσπάθεια να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και δυναμική και τα κράτη της ελεύθερα, δημοκρατικά και ασφαλή.

Σε αυτήν τη σύνθετη συγκυρία, λοιπόν, η πατρίδα καλείται να κάνει και πάλι ιστορικές επιλογές. Παίρνοντας θέση στη σωστή πλευρά των γεγονότων. Και έχοντας φάρο το πραγματικό μήνυμα που στέλνει, σήμερα, η Σμύρνη.

Γιατί η αληθινή Ελλάδα δεν είναι εκείνη της διαίρεσης, των λαθών και της καταστροφής. Αλλά αυτή που θέλει να προελαύνει προς το μέλλον. Όταν σκοντάφτει στον δρόμο της να αναζητά τους λόγους. Και όταν πέφτει για λίγο, να βρίσκει τη δύναμη να σηκώνεται πιο αποφασισμένη.

Έτσι υποδεχόμαστε εμείς την επέτειο της Μικρασιατικής Μνήμης και Τιμής. Με έργα και αποτέλεσμα, αντί της χολής που εκπέμπει η άλλη πλευρά του Αιγαίου. Με ουσιαστική αμυντική θωράκιση και ισχυρές συμμαχίες, αντί για ρητορικούς λεονταρισμούς.

Και, κυρίως, προβάλλοντας τη διαρκώς ανοδική πορεία του τόπου στην αναμέτρησή του με την ιστορική του διαδρομή. Από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε. Τι εμπόδια υπερβήκαμε. Τα πολλά που έγιναν και τα περισσότερα που έχουν να γίνουν.

Το ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξαρχής. Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση ως Πρωθυπουργός και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Δεν θα κρύψω, συνεπώς, ότι τώρα οι μεγάλες μας επιλογές είναι σαφέστερες από ποτέ:

Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών.

Με λίγα λόγια: ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!

Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτή την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει.

Κυρίες και κύριοι,

Από την ίδια θέση, το 2019, μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, έθετα πέντε κεντρικές προτεραιότητες για την πρόοδο της πατρίδας:

Χαμηλότερους φόρους και μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλους. Περισσότερες δουλειές με φροντίδα για τους πιο αδύναμους. Υγεία και Παιδεία που θα προσφέρουν αξιοπρέπεια και μέλλον. Και ένα ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη.

Σε μία πατρίδα περήφανη στην Ευρώπη και στον κόσμο, που θα αποτρέπει τους εχθρούς και θα κάνει πολύ περισσότερους τους φίλους. Θυμάμαι πολύ καλά αυτήν την πρώτη μου παρουσία στην Έκθεση.

Πίσω από τα χαμόγελα της ελπίδας που διέκρινα, διέκρινα ταυτόχρονα και την αμφιβολία όσων με άκουγαν. Εξάλλου, τόσα και τόσα είχαν ακουστεί από αυτό το βήμα. Για να τα διαδεχθούν, μετά, οι κυβιστήσεις, οι αυταπάτες και τα έργα-ζωγραφιές σε μουσαμάδες.

Η εύλογη καχυποψία, θυμάμαι, ήταν αποτυπωμένη στα βλέμματα πολλών από εσάς: «μπορεί να γίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα;» Ε, λοιπόν, ύστερα από τρία χρόνια, είμαι και πάλι ενώπιόν σας και σας απαντώ: ναι, έγιναν και γίνονται.

Κανείς, νομίζω, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις αλλαγές που μεσολάβησαν στην οικονομική ζωή. Οι πολίτες πληρώνουν τώρα μικρότερο φόρο εισοδήματος με εισαγωγικό συντελεστή 9%, έχοντας υψηλότερο αφορολόγητο.

Καταβάλλουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Και ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 22% από το 29%.

Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν πάνω από τέσσερις μονάδες. Οι προκαταβολές φόρου έπεσαν κι αυτές. Ενώ σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που η χώρα πρωταγωνιστεί στις φοροελαφρύνσεις, είχε την τρίτη δυναμικότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2021. Το ΑΕΠ της πέρυσι αυξήθηκε 8,3%. Στο πρώτο εξάμηνο ξεπεράσαμε όλες τις προσδοκίες κι αυξήθηκε 7,8%. Και η εκτίμηση που μας δίνει το οικονομικό επιτελείο σήμερα είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%.

Οι εξαγωγές έφτασαν τα 74 δισ. Και οι ξένες επενδύσεις αγγίζουν τα 5 δισ., την καλύτερη επίδοση εδώ και δεκαετίες. Κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι προσκεκλημένοι μας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ. Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο Τουρισμός. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 46 δισ. σε 40 μήνες.

Όλα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές μας αλλά και το σύνθημά μας: το είπαμε, το κάναμε!

Αυτή την εικόνα μίας δυναμικής οικονομίας συμπληρώνουν κι άλλα δεδομένα: η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, οι εκατοντάδες επενδύσεις, δημόσιες, ιδιωτικές, έργα ΣΔΙΤ, που προχωρούν σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. Κονδύλια ύψους 20 δισεκατομμυρίων, που μεταφράζονται σε ένα πρόγραμμα υπερδιπλάσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: από οδικά δίκτυα που συνδέουν όλη την επικράτεια μέχρι τα νέα αεροδρόμια, αλλά και τα πολλά αρδευτικά έργα που γίνονται σε κάθε Περιφέρεια.

Η Ελλάδα, όπως είχα δεσμευτεί, μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν. Εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα, το γνωρίζετε καλά, κ. Δήμαρχε.

Εκτός από το αεροδρόμιο, που είναι έτοιμο, έργο που δρομολογήθηκε και πάλι από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από το ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα. Ενώ ταυτόχρονα προχωρά μελετητικά και ο σχεδιασμός για την επέκταση στα δυτικά. Το νέο περιφερειακό «flyover», η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Το καινούργιο νοσοκομείο Παίδων και το ογκολογικό νοσοκομείο που ήδη έχει χωροθετηθεί. Το στρατόπεδο Παύλου Μελά και το νέο κέντρο logistics στο στρατόπεδο Γκόνου. Τα σχέδιά μας για τη νέα ΔΕΘ, τα παρουσίασε πολύ καλά ο κ. Τζήκας, τα νέα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και πολλά ακόμη.

Περισσότερα από 30 έργα πνοής, ύψους 9,3 δισ., που αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης για να την κάνουν πρωταγωνιστή, όπως της αξίζει. Όλα αυτά είναι έργα που έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν.

Για τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή του κοινωνικού κράτους, μιλούν οι αριθμοί: η Ελλάδα έχει, ήδη, τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Δημιούργησε, μέσα στην κρίση, 300.000 νέες δουλειές.

Για πρώτη φορά, ο δείκτης απασχόλησης έφτασε τα 4,2 εκατομμύρια. Μόνο στο α’ εξάμηνο του ‘22 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 267.000 θέσεις. Και με ποιοτικούς όρους, καθώς πολλές νέες προσλήψεις είναι υψηλών δεξιοτήτων και με καλύτερες αμοιβές. To ξέρετε πολύ καλά εδώ στη Θεσσαλονίκη, που έχει καταφέρει να προσελκύσει πολύ σημαντικές ξένες επενδύσεις, αναστρέφοντας εδώ στην πόλη το brain drain.

Αν όμως η έλλειψη εργασίας είναι η μεγαλύτερη μορφή αδικίας, υπάρχει και η αδικία μέσα στην εργασία. Και εδώ οι απαντήσεις μας δεν ήταν λίγες.

Η πολιτεία διέθεσε 9,5 δισεκατομμύρια για να σώσει τις υπάρχουσες θέσεις τα δύο χρόνια της πανδημίας. Και το πέτυχε. Ενώ αύξησε κατά 63 ευρώ τον μήνα τον κατώτατο μισθό και κατά 12% τις υπερωρίες μερικής απασχόλησης. Είναι μέτρα που συνδυαστικά με τις μικρότερες εισφορές, τις αλλεπάλληλες φοροελαφρύνσεις, ανακούφισαν το εισόδημα, τόσο των χαμηλόμισθων, όσο και της μεσαίας τάξης.

Στο μεταξύ, αλλάζει σταδιακά και το όλο το περιβάλλον της παραγωγής: χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν ήδη την απόδοση και τις υπερωρίες τους με την Ψηφιακή Κάρτα. Οι κούριερ εργάζονται σε καθεστώς ασφάλειας και κανόνων. Η εξ αποστάσεως εργασία προβλέπει πια το δικαίωμα στην ηλεκτρονική αποσύνδεση. Οι διακρίσεις είναι παρελθόν. Οι άδειες μητρότητας, αλλά και πατρότητας αυξήθηκαν.

Ενώ αντιμετωπίσαμε, επιτέλους, το άγος των εκκρεμών συντάξεων. Θυμάμαι, όταν ήρθαμε στα πράγματα τους συνταξιούχους να έρχονται απελπισμένοι και να μας λένε «είναι δυνατόν να χρειάζονται τρία και τέσσερα χρόνια για να πάρω μία σύνταξη». Ήταν ντροπή αυτό, ήταν ντροπή ο απόμαχος της εργασίας να περιμένει χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτή η πραγματικότητα ανήκει πια στο παρελθόν. Δεν ήταν θέμα μόνο οικονομικό, ήταν θέμα αξιοπρέπειας, στοιχειώδους σεβασμού του κράτους στον πολίτη, που είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης σε κάθε οργανωμένη πολιτεία.

Κυρίες και κύριοι,

Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει, επίσης, για μία Υγεία που θα προστατεύει το παρόν. Για μία Παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Και, πράγματι, η μάχη με τον Covid ήταν η αρχή της επιχείρησης ανάταξης του Συστήματος Υγείας.

Όλες οι δομές του ΕΣΥ απέκτησαν καινούργιες μονάδες, νέο εξοπλισμό, ψηφιακές λειτουργίες. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 μόνιμοι και έκτακτοι γιατροί και υγειονομικοί. Και τώρα η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Στην Παιδεία, η πολιτεία καθιέρωσε τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με αγγλικά από το νηπιαγωγείο, από τα τέσσερα χρόνια. Το Νέο Σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών, με την κατάργηση του ενός και μοναδικού βιβλίου. Τα προγράμματα των σχολείων, ειδικά των δημοτικών μας, εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα, όπως η κυκλοφοριακή αγωγή, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, ενώ, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Ταυτόχρονα, αναβαθμιζόταν και η επαγγελματική Παιδεία. Και το Πανεπιστήμιο πια συνδέεται με την εργασία και τις ανάγκες της οικονομίας.

Ωστόσο, και στα δύο αυτά απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Στην Υγεία παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του δωρεάν Προσωπικού Γιατρού για Όλους, η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, όπως και οι πανελλαδικές δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Ενώ, με τη σειρά της, η Εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία που νομοθετήθηκαν. Για παράδειγμα, τα εσωτερικά προγράμματα Erasmus ή την ευρύτερη επέκταση των εξαιρετικά επιτυχημένων δομών των πρότυπων Δημόσιων ΙΕΚ.

Τέταρτη προτεραιότητα μας για την οποία είχα μιλήσει το 2019 ήταν το Ψηφιακό Κράτος. Θα μπορούσα να σας το παρουσιάσω εύκολα, με ένα «κλικ» στην οθόνη του κινητού σας. Θα προτιμήσω να μιλήσω γι’ αυτό, καθώς οι λέξεις πιστεύω ότι αποδίδουν πληρέστερα τον πραγματικά ανθρώπινο χαρακτήρα του.

Ποιος από εσάς θα πίστευε, πριν από τρία χρόνια, ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο τηλέφωνό του και ότι από εκεί θα έλεγχε τις ιατρικές συνταγές και εξετάσεις του; Ποιος θα πίστευε ότι μέσα από το gov.gr, τις 1.500 σχεδόν υπηρεσίες του, θα κέρδιζε 60 ώρες ταλαιπωρίας. Αυτό είναι το όφελος για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα από την ψηφιακή επανάσταση η οποία συντελείται στις σχέσεις του πολίτη, της επιχείρησης, με το κράτος. Ευκολία στον πολιτισμό και στην καθημερινότητα.

Αυτή η στράτευση της τεχνολογίας υπέρ του πολίτη δεν είναι απλά μία κίνηση συμβατικού εκσυγχρονισμού, είναι μία πολιτική επιλογή για το συμφέρον του. Το απέδειξε, εξάλλου, η εκστρατεία του εμβολιασμού, που σχεδιάστηκε εξ αρχής για να είναι απολύτως ψηφιακή. Το καταγράφει διαρκώς η ευρεία χρήση της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα.

Γιατί αυτό που αποκαλούμε τελικά «Κράτος Πρόνοιας» δεν οικοδομείται μόνο με τολμηρά μέτρα, με τη στήριξη των πιο αδύναμων, με την ενίσχυση με 2.000 ευρώ κάθε νέας μητέρας ή με τον προσωπικό βοηθό στα άτομα με αναπηρίες. Αλλά με μία συνολική κρατική φροντίδα, που πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να αποπνέει σεβασμό.

Γι’ αυτό, ακριβώς, και η ψηφιακή αυτή μετάβαση στην Ελλάδα συνδυάζεται με μία μετάβαση προς ένα αύριο των Δικαιωμάτων. Με την αναβάθμιση της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνία. Με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα.

Για πρώτη φορά -είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό- η χώρα μας απέκτησε Εθνικά Σχέδια Δράσης κατά των διακρίσεων. Για την Ισότητα των Φύλων. Για τα άτομα με αναπηρία. Τους Ρομά. Την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Όπως και για τα δικαιώματα του παιδιού. Όλοι όσοι επί δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, τώρα αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση.

Κλείνω αυτή τη σύντομη σύνοψη με την Περήφανη Πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Και την έχουμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη, πια, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Μια πατρίδα με περισσότερους και ισχυρότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει, ήδη, δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες, με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει πάντα και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Θυμάμαι ότι από αυτό εδώ το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των μαχητικών Rafale. Τα πρώτα απ’ αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Λοριέν της Γαλλίας ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα ενταχθούν στον στόλο μας από το 2025.

Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού σχεδίου στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί η Άμυνα θέλει σύνορα απαραβίαστα και την επικράτεια ασφαλή. Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί. Τα 32 καινούργια σκάφη και μέσα επιτήρησης που αποκτήθηκαν στο Αιγαίο. Και, ασφαλώς, ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο.

Χάρη σε αυτά και σε αυτήν την πολιτική, οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 80%. Οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται, πλέον, σε ανθρώπινες δομές. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Και καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1.000 παράνομες είσοδοι.

Όσο για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας, ένα θα πω: η απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας. Η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεών μας. Η ακμαία οικονομία μας. Οι διεθνείς συμμαχίες μας, αλλά και η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Κυρίως, όμως, η ενότητα του λαού μας.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν.

Άλλωστε, στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του Έθνους μας: όχι, κύριε Ερντογάν.

Και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα: τα νταηλίκια γιόκ με την Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Οι πέντε αυτοί σταθμοί στην τρίχρονη πορεία της πρώτης μας 4ετίας συγκροτούν από μόνοι τους έναν απολογισμό. Δεν προσφέρονται, όμως, για κανέναν κομπασμό. Αντίθετα θα έλεγα, ότι αποτελούν νέες αφετηρίες. Όχι γιατί δεν έγιναν πολλά καλά. Αλλά γιατί πολλά παραμένουν και τα κακώς κείμενα.

Οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμη χαμηλοί. Η αγορά δεν λειτουργεί πάντα προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους, τους εργαζομένους. Η γραφειοκρατία εξακολουθεί να πολιορκεί κρίσιμους τομείς. Όπως και οι παλαιές αγκυλώσεις την κοινωνία.

Μπορεί με το «Πρώτο Ένσημο» ένας νέος να βρίσκει, τώρα, ευκολότερα δουλειά, μπορεί η κατώτατη αμοιβή να είναι καλύτερη, η εργασία του όμως πρέπει να γίνει σταθερή. Αλλά ο μισθός κυρίως πρέπει να του επιτρέπει να νοικιάζει ένα σπίτι και να μπορεί να κάνει σχέδια για το πως θα αποκτήσει οικογένεια.

Μπορεί ένα σχέδιο επένδυσης άλλοτε να απαιτούσε 650 ημέρες, τώρα να είναι 100. Αλλά και αυτές είναι πολλές, σε σχέση με άλλες χώρες όπου η έγκριση γίνεται ταχύτερα.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι ταχύτητες της απονομής της Δικαιοσύνης, παρά τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή μας, δεν έχουν ακόμη συγχρονιστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και οι αποφάσεις της δεν τελεσιδικούν, δυστυχώς, μέσα σε εύλογους χρόνους.

Ενώ και άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα: δεν επιτρέπεται, για παράδειγμα, την ώρα που ο πολίτης εξυπηρετείται ηλεκτρονικά, όταν χρειαστεί να εμφανιστεί στο γκισέ, να υπάρχουν ακόμα σήμερα λίγοι υπάλληλοι που τον ταλαιπωρούν.

Και ακόμη, όταν ξοδεύουμε πολλά χρήματα για την Υγεία, στα νοσοκομεία μας να υπάρχουν παράπονα. Ενώ οι Δήμοι χρηματοδοτούνται, να μην βρίσκουν τρόπους συχνά να υλοποιούν τα έργα. Και ενώ όταν έχουμε πληθώρα πτυχιούχων, να μας λείπουν οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες. Αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό. Και είναι παράδοξο ενώ η παράγωγή μας αυξάνει να μην βρίσκονται -για παράδειγμα- εποχιακοί εργάτες για τη συγκομιδή της ελιάς.

Πιστέψτε με, πρώτος εγώ ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται. Όμως ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται. Δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης μας να παίρνει χωρίς ταλαιπωρία τα επιδόματά του. Δεν χρειάζεται να πηγαίνει και να ξαναπηγαίνει στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), να έχει τον προσωπικό του βοηθό. Του οφείλουμε να έχει και δουλειά. Και να μπορεί να κυκλοφορεί απρόσκοπτα στον δρόμο.

Για να μην φύγει έξω ο νέος γιατρός, πρέπει να βρει εδώ καλό μισθό στο νοσοκομείο και σωστές συνθήκες εργασίας. Και για να είναι παραγωγικός ο υπάλληλος πρέπει και να τον επιβραβεύει ο εργοδότης του.

Γι’ αυτό και επιμένω να βλέπω τα καθήκοντα μας ως μία διαρκή μάχη. Γιατί μία κυβέρνηση οφείλει να κάνει διαρκή αντιπολίτευση στα προβλήματα. Ποτέ, ποτέ να μην συνθηκολογεί με τις αστοχίες της.

Ο ίδιος έχω πει, άλλωστε, ότι τα αμέτρητα λάθη των αντιπάλων μας δεν κάνουν ελαφρύτερα τα δικά μας. Λάθη, όμως, που δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε και που δίνουμε μάχη ώστε να μετατρέπονται σε διδάγματα που θα οδηγούν τελικά στην υπέρβασή τους.

Δεν υπάρχει, ίσως, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα απ’ αυτό της εμπειρίας της Πολιτικής Προστασίας. Μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019, που γρήγορα συγκροτήθηκε σε αυτόνομη Γραμματεία για να δράσει καταλυτικά σε όλες τις φάσεις του κορονοϊού, ταυτόχρονα να εντάξει στη δράση της το «112» και να μπει με σχέδιο στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών.

Αλλά και εκεί παραμόνευαν, δυστυχώς, αδυναμίες. Μετά τις περσινές φωτιές ανέλαβα με θάρρος την πολιτική ευθύνη. Και αναβαθμίσαμε την Πολιτική Προστασία σε αυτοτελές υπουργείο με πλήρη ευθύνη. Και, πράγματι, υπήρξε πρόοδος. Ένας χιονιάς ανέδειξε ξανά προβλήματα συντονισμού. Έφεραν νέες σκέψεις, νέα αυτοκριτική και νέα αναδιάταξη δυνάμεων.

Το αποτέλεσμα; Ναι, είχαμε απώλειες, ευτυχώς ποτέ ανθρώπινες. Ναι, είχαμε παράπονα. Αλλά, τελικά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμένα στρέμματα από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.

Με γρήγορη ανταπόκριση, με περισσότερα εναέρια μέσα, που βρίσκονταν όπου χρειαζόταν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν ακούσαμε τα συνηθισμένα παράπονα φέτος: «που είναι τα αεροπλάνα;», «που είναι τα ελικόπτερα;». Υπήρξε πολύ καλύτερη συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Στρατού, Δασικών Υπηρεσιών και εθελοντών. Σας ευχαριστώ, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Αυτό θα πει να μπορείς να γίνεσαι καλύτερος και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Θα μπορούσα, επίσης, να επικαλεστώ μία ανάλογη πορεία στο Μεταναστευτικό. Πώς, δηλαδή, μειώθηκαν οι ροές όταν η χαλαρότητα και η ανευθυνότητα έδωσαν τη θέση τους στην αυστηρότητα και στην αποτελεσματικότητα.

Πώς τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έγιναν γρήγορα ανθρώπινες δομές φιλοξενίας. Πώς αναγκαστήκαμε, υπό την πίεση των γεγονότων, να αναθεωρήσουμε την άποψή μας και να ανασυστήσουμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και καλά κάναμε. Και έχουμε αποτελέσματα. Όχι μόνο στις επιχειρήσεις αποτροπής, αλλά στην επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Στην Ειδική Γραμματεία την οποία ιδρύσαμε που φρόντισε επιτέλους για τη ζωή και το μέλλον των πιο ευάλωτων, των χιλιάδων ανηλίκων προσφυγόπουλων τα οποία, δυστυχώς, βρισκόντουσαν συχνά σε τραγικές συνθήκες.

Σε αυτή την κατηγορία θα ενέτασσα και το επεισόδιο με την επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Ένα επιχειρησιακό λάθος, για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Έθεσε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πρόσθετες δικαστικές εγγυήσεις στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών στη λειτουργία της. Το θέμα είναι, πλέον, στα χέρια της Δικαιοσύνης και στην ευθύνη της Βουλής.

Προσοχή, όμως: η λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν, είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Και να διορθωθεί, όχι να ακυρωθεί.

Αυτό, έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε και η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, στις φήμες, στα σενάρια. Ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας.

Φίλες και φίλοι,

Είπα στην αρχή ότι η πρόσφατη τριετία ήταν πράγματι πρωτόγνωρη. Γιατί πρωτόγνωρα ήταν και όλα όσα βιώσαμε. Δεν υπήρχαν έτοιμες λύσεις: από μία παγκόσμια επέλαση ενός άγνωστου ιού μέχρι την αναβίωση του πολέμου στην Ευρώπη. Και από πρωτοφανή κλιματικά φαινόμενα μέχρι την ενεργειακή κρίση και τη διεθνή ακρίβεια, που μας πολιορκούν ακόμη. Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Και όπως έχει ειπωθεί ειρωνικά, «το μέλλον δεν είναι αυτό που ξέραμε».

Οι αλλεπάλληλες περιπέτειες προσγείωσαν κάθε πρόβλημα στο αληθινό του μέγεθος, αναδεικνύοντας τις πραγματικά μεγάλες προτεραιότητες.

Ενώ ο τρόπος διαχείρισής τους απέδειξε ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις και ποιος μένει πάντα στον ρόλο του διαμαρτυρόμενου κομπάρσου.

Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτελούν, πιστεύω, σημαντικά ποιοτικά μεγέθη, πολύ χρήσιμα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Διότι τα πυκνά σύννεφα είναι, ήδη, πολλά: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιχειρεί να καταστήσει τετελεσμένο την ανοιχτή παραβίαση των συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου. Και μαζί, να νομιμοποιήσει ένα παράδειγμα δεσποτικής επιθετικότητας σε κάθε πρόθυμο, τοπικό ταραχοποιό.

Η απάντησή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι εθνική.

Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Και, αλυσιδωτά, το κόστος όλων των προϊόντων.

Η απάντησή μας, συνεπώς, οφείλει να είναι και ευρωπαϊκή.

Αλλά υπάρχει και μία τρίτη συνέπεια: μετατρέποντας, η Μόσχα, το φυσικό αέριο σε όπλο, θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε πυροδότη κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Για να το πω διαφορετικά, η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια.

Ξέρω ότι, ήδη, ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική ενός διαστήματος με τιμές που θα ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Αλλά πρέπει και να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα.

Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή, αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ’ αυτόν που την προκαλεί, στον κ. Putin. Και η απάντησή μας πρέπει να είναι ώριμη και δημοκρατική.

Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση και στα τρία μέτωπα:

Στον πόλεμο της Ουκρανίας είμαστε με τον αμυνόμενο. Γιατί είμαστε με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο. Και όπως έχω πει πολλές φορές, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να το κάνουμε: γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η απειλή από γείτονες.

Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε ήδη, εδώ και 12 μήνες, πρώτοι στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην ήπειρό μας. Αλλά η λύση, εδώ, δεν θα είναι επαρκής εάν δεν είναι ευρωπαϊκή, αν δεν είναι κοινοτική. Χαίρομαι που, έστω και με καθυστέρηση, οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στον ρυθμό των προτάσεων της Αθήνας.

Γιατί σε εθνικό πεδίο αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή.

Τέλος, όσον αφορά την «πολιτική» όψη του πολέμου, εκεί δεν υπάρχει κανένας δισταγμός: όσο κι αν κάποιοι μπορεί να επιθυμούν αναταραχή στην πατρίδα μας, δεν θα τους γίνει το χατίρι. Είμαστε κράτος ελεύθερο με δημοκρατικούς θεσμούς.

Με μία κυβέρνηση συμπαγή, με πανίσχυρη εντολή. Με έναν Πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις. Και, κυρίως, μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι. Να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο.

Αυτό θα κάνω, όποιο και αν είναι το κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβω. Αυτό μου επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε.

Κυρίες και κύριοι,

Το κλασικό ημερολόγιο γράφει ότι εισερχόμαστε στον τελευταίο χρόνο της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας. Το «κοινωνικό» ημερολόγιο, ωστόσο, δηλώνει πως οι ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν τις τετραετίες. Πολύ περισσότερο όταν ζητά να λυθούν και παθογένειες ριζωμένες επί δεκαετίες. Το δικό μας «πολιτικό» ημερολόγιο θέλει να βλέπει τη σημερινή εικόνα στο φως της Ελλάδας του 2030. Γι’ αυτό και το σύνθημα «Το είπαμε, το κάναμε» πρέπει να στρέψει, πια, τη δυναμική του προς το αύριο.

Για αυτόν τον λόγο ανακοινώνω σήμερα 21 πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν σε τρεις χρονικούς κύκλους: οκτώ μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Δώδεκα μεγάλες αλλαγές που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση, θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε στο τέλος του έτους. Και ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων που απαντά σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως.

Ξεκινώ με όσα θα ισχύσουν από αύριο απέναντι στις ανάγκες της συγκυρίας:

1ον. Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν μιάμιση δόση.

2ον. Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν.

Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

3ον. Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

4ον. Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας. Θα καταβληθεί έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

5ον. Οι δικαιούχοι του εξαιρετικά πετυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακόμα πιο σημαντικό: εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

6ον. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού θέλουμε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές.

Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως και τον Μάρτιο του 2023.

7ον. Διευθετούμε αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

8ον. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Και κάτι για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής, υπό μία προϋπόθεση, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον το χρόνο.

Προχωρώ, τώρα, στη μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023:

Μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος, ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.

Και βέβαια, στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση.

Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.

Και κάτι ακόμα, στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Αναμορφώνουμε από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι, μεσοσταθμικά, της τάξης του 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους. Θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη αλλά δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές.

Ταυτόχρονα όμως ξεκινά και μία πολύ σημαντική άσκηση, που είναι η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση όχι μόνο στους χαμηλόμισθους, αλλά και με στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Σκοπός μας είναι να τεθεί το νέο Μισθολόγιο σε εφαρμογή από 1/1/2024.

Για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες.

Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού.

Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι και τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

Και από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Είναι χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους, μαζί φυσικά με μία σύνθετη άσκηση, που αφορά την επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο χορηγούνται οι ΚΑΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιοι και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων.

Τέλος, με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Φίλες και φίλοι,

Τα μέτρα που ανακοινώνω, σήμερα, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022, μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά -το τονίζω- να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει ήδη διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Αναπτύσσεται, έτσι, ένα δίχτυ προστασίας για την κοινωνία, μπαίνουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Τρεις είναι οι στόχοι μας: ανακούφιση των πολιτών, διατήρηση των θέσεων εργασίας, τόνωση των επιχειρήσεων.

Αυτό το πλήρες σχέδιό έρχεται να συμπληρωθεί από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόβλημα της εποχής: το πρόβλημα της στέγασης, ειδικά για τα νέα ζευγάρια, για τους νέους συμπολίτες μας. Ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε πριν από κάποια χρόνια, όταν η οικονομία ήταν σε ύφεση, είναι αποτέλεσμα όμως τη γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης και της ανόδου και των αντικειμενικών αξιών και των πραγματικών αξιών και των ενοικίων.

Θα δρομολογήσουμε ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Εγκαινιάζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση, θέλουμε να βρούμε εργαλεία και κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια. Είναι πολλά αυτά, το γνωρίζετε, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Γι’ αυτό και δημιουργούμε ένα ακόμη στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Θα θεσμοθετήσουμε ένα καινούργιο εργαλείο για δημόσια οικόπεδα και κτίρια -και γνωρίζετε ότι αυτά είναι πάρα πολλά- την έννοια της «κοινωνικής αντιπαροχής». Με απλά λόγια, το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές. Εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες. Ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν αντίστοιχα προβλήματα στέγης.

Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνουμε πια το όριο της επένδυσης για χορήγηση άδειας Golden VISA από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

Ενώ απ’ τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτές τις διαδικασίες από το πρόγραμμα «Εστία», το οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει προκειμένου να παράσχουμε στέγη σε μετανάστες και σε πρόσφυγες οι οποίοι είχαν ήδη αποκτήσει το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας.

Όπως διαπιστώνετε, πρόκειται για ένα συνεκτικό πρόγραμμα φροντίδας και ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα το οποίο ανακουφίζει εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνει και την επιχειρηματικότητα. Με μεθοδικές στοχεύσεις, ώστε να απευθύνεται σε όλα τα στρώματα και σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη έμφαση φυσικά στους νέους μας και, πιστό στην πολιτική των φοροελαφρύνσεων, να αυξάνει τον δημόσιο πλούτο.

Θέλω, ωστόσο, να επαναλάβω ότι όσα παρουσίασα σήμερα είναι πολύ προσεκτικά κοστολογημένα. Δεν μας εκτρέπουν σε καμία περίπτωση από τον δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης. Είναι, ωστόσο, όλα, απαραίτητα μέτρα ώστε να στηρίξουμε την κοινωνία και αυτή να μπορέσει να περάσει τον πιο δύσκολο χειμώνα εδώ και δεκαετίες.

Στα «γεράκια» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, απαντώ ευθέως: η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη, είναι πολιτική οικονομικά ορθή.

Διότι χωρίς τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων, το κόστος από ένα βομβαρδισμένο τοπίο το οποίο θα έπρεπε να διαχειριστούμε μετά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Αυτός άλλωστε, ήταν και ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την πανδημία. Και απεδείχθει στην πράξη ότι ενεργήσαμε σωστά.

Σε αυτούς, τέλος, που θα αντιγράψουν αυτές τις ανακοινώσεις για να τις αυξήσουν επί 2, επί 3 ή επί 4 για να γίνουν αρεστοί, οι πολίτες έχουν να πουν μόνο το εξής: «Κύριοι, ευχαριστούμε, αλλά δεν σας ακούμε. Γιατί σας ζήσαμε, σας ξέρουμε και δεν πιστεύουμε λέξη από τις ψεύτικες υποσχέσεις σας».

Κυρίες και κύριοι,

Έχω την τιμή να ηγούμαι μίας παράταξης με βαθιά λαϊκά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική χωρίς αναφορά στον πολίτη. Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς την κοινωνία.

Δεν υπάρχει Εθνικό που να είναι ανεξάρτητο από το διεθνές. Δεν υπάρχει παρόν χωρίς αναμέτρηση με το παρελθόν που ζήσαμε και το μέλλον που θέλουμε.

Όσα περιέγραψα παραπάνω δεν είναι, απλά, ένα σχέδιο δράσης. Είναι η πρακτική αποτύπωση μιας δομημένης πολιτικής φιλοσοφίας. Που σκέφτεται φιλελεύθερα, αλλά ενεργεί με πρώτιστο κριτήριο την αποτελεσματικότητα.

Δεν ταυτίζει το κρατικό με το δημόσιο. Δίχως, όμως, και να επιτρέψει στο ιδιωτικό να είναι μόνο κερδοσκοπικό.

Με μία αντίληψη, που θεωρεί την ανοιχτή οικονομία πεδίο προόδου για όλους. Η ατομική προκοπή να μπορεί να αυξάνει τη δημόσια περιουσία και αυτή στη συνέχεια να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία.

Κι αυτές είναι και κάποιες απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται πώς γίνεται μία κεντροδεξιά κυβέρνηση να ακολουθεί μια τόσο εκτεταμένη κοινωνική πολιτική. Σε αυτούς που επιμένουν να αμφισβητούν τον προωθητικό χαρακτήρα της ελεύθερης αγοράς.

Αλλά και σε εκείνους που αιφνιδιάζονται από την πατριωτική μας στάση στην Άμυνα και στα εθνικά θέματα. Είναι απλό: μπορούμε να κινούμαστε έξω από το στενό «κουτί» των δικών τους δογμάτων. Και μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση αναμετριέται στην πράξη με όσους διαλαλούν πως είναι τάχα «προοδευτικοί».

Τόσο με αυτούς που καταψηφίζουν τους εξοπλισμούς και τις εθνικές συμφωνίες, όσο και με εκείνους που πρόσφατα είπαν όχι στο ξαναζωντάνεμα προβληματικών επιχειρήσεων όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Σώζοντας 600 θέσεις εργασίας. Δημιουργώντας πολλές ακόμη. Φέρνοντας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην πολύπαθη δυτική Αττική.

Πρόκειται νομίζω για διαφορές που μιλούν από μόνες τους.

Έχει ειπωθεί ότι η σκέψη και η σύγκριση πάνε μαζί. Και ισχύει. Γιατί η τελευταία τριετία απέδειξε ότι αποτελεί μια πράγματι καινούργια σελίδα στη διαδρομή της χώρας.

Όχι απλά μία ακόμα παράγραφος σε ένα γνωστό αφήγημα. Αλλά ένα αληθινά διαφορετικό κεφάλαιο ενός διαφορετικού βιβλίου.

Οι δυνάμεις, συνεπώς, που άρχισαν να το γράφουν από κοινού, το καλοκαίρι του 2019, οφείλουν να ανασυνταχθούν. Και το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου να συντονιστεί και πάλι. Παραμερίζοντας τις διαφορές, για να συναντηθούμε στις μεγάλες αλλαγές που τόσο χρειάζεται ο τόπος.

Γιατί η συντεταγμένη πορεία της πατρίδας στο αύριο προϋποθέτει τη συστράτευση του κοινωνικού μετώπου που την πιστεύει. Με πρώτη, ασφαλώς, την παράταξή μας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε αποδείξει -το γνωρίζουν και οι κύριοι Πρόεδροι, και οι τέως Πρωθυπουργοί- το έχουμε κάνει πολλές φορές στη διαδρομή μας, ότι μπορούμε να υπερβαίνουμε τα ιδεολογικά μας όρια και να εκφράζουμε τις προσδοκίες των περισσότερων Ελλήνων.

Όσων ζητούν ασφάλεια και πρόοδο. Όσων θέλουν ένα κράτος να τους στηρίζει στα δύσκολα, αλλά να μην καταπνίγει και τη δημιουργικότητά τους.

Όσων αντιλαμβάνονται ότι στους πρωτόγνωρους καιρούς στους οποίους ζούμε, η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων δεν είναι απλά μία θεωρητική άσκηση, αλλά είναι συνθήκη επιβίωσης της χώρας. Έτσι, η πολιτική σταθερότητα παύει να είναι μία κομματική προτίμηση. Μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα.

Όπως εθνική αναγκαιότητα, τώρα, είναι και η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να απαντά σε κάθε νέα πρόκληση. Διότι, κακά τα ψέματα. Όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα.

Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια. Γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η διαπίστωση λοιπόν αυτή -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτήν την παρατήρηση- μετατρέπεται λοιπόν σε ένα δίλημμα για κάθε πολίτη:

Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων;

Σε αυτούς που τον έκαναν πιο δυνατό και περήφανο; Σε αυτούς που έχτισαν σχέσεις εμπιστοσύνης τειρώντας το λόγο τους και υλοποιώντας το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκαν; Σε αυτούς που μείωσαν φόρους και έφεραν επενδύσεις και νέες δουλειές; Σε αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε μία τροχιά εκσυγχρονισμού ώστε να αισθανόμαστε ότι πλησιάζουμε πραγματικά στο να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα;

Σε αυτούς που έδωσαν στον Έλληνα το δικαίωμα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ελπίζει τελικά σε μία καλύτερη ζωή;

Οι δυσκολίες που έρχονται, αυξάνουν τις ευθύνες. Γι’ αυτό και σας ρωτώ: αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;

Κυρίες και κύριοι,

Έχετε μπροστά σας όλα όσα απαιτούν οι στιγμές: τους σταθμούς μιας δύσκολης, αλλά και πολύ γόνιμης τριετίας. Τον Οδικό Χάρτη της χώρας που ξεκινά από αύριο, ξετυλίγεται το 2022 και εκτείνεται στο μέλλον.

Το πολιτικό περιεχόμενο των επιλογών της κυβέρνησης. Τα δεδομένα μια ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας. Αλλά και τους τρόπους με τους οποίους η χώρα θα ξαναβγεί νικητής. Με Σιγουριά, με Συνέπεια και Συνέχεια στην πρόοδο.

Κλείνω με τα λόγια ενός φιλελεύθερου διανοούμενου, του Γιώργου Θεοτοκά, γραμμένα το 1936. Λόγια που αποδεικνύουν ότι όσα συμβαίνουν τώρα στην πατρίδα μας, αποτελούν ζητούμενο πολλών δεκαετιών και πολλών γενεών Ελλήνων.

Διαβάζω:

«Μας βοηθά η χειραφέτηση από κάθε φανατισμό. Σκοπός της πολιτικής μας δεν είναι να δικαιολογήσουμε καμία θεωρία. Αλλά να μανουβράρουμε το ελληνικό καράβι με ασφάλεια ανάμεσα από υφάλους. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνεται κάθε στιγμή και τι να προετοιμάζεται για την επόμενη στιγμή».

Παραθέτω με σεβασμό αυτό το απόσπασμα. Ως επίλογο στη σημερινή μας επικοινωνία. Αλλά και ως έναν δυναμικό πρόλογο για τη νέα μας πορεία. Γιατί τα στοιχήματα του μέλλοντος διαγράφονται ξεκάθαρα μπροστά μας.

Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού. Της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας. Του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας. Και της κοινωνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης.

Τώρα ξέρουμε πια ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις. Και ξέρουμε ποιοι μένουν πάντα χαιρέκακοι θεατές. Γι’ αυτό και, όταν έρθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο Κυβέρνηση, αλλά και Κυβερνήτη του τόπου.

Προχωρούμε, λοιπόν, με Σιγουριά και Συνέπεια. Με σχέδιο και αποτέλεσμα. Με αλήθεια και αισιοδοξία. Και με πίστη σε όσα θέλουν και μπορούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Για την Αυτοδύναμη Ελλάδα του σήμερα και του αύριο!

Σας ευχαριστώ”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *