UNTWO: Σε παρατεταμένη φάση… απογείωσης ο παγκόσμιος Τουρισμός

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ισχυρή παρέμεινε η ζήτηση για διεθνή ταξίδια και το 2016, παρά τις προκλήσεις, με αποτέλεσμα οι διεθνείς αφίξεις τουριστών να αυξηθούν  κατά 3,9% ή σε απόλυτα νούμερα κατά 46 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το 1,2 δισ., σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), επιβεβαιώνοντας ότι η περυσινή χρονιά ήταν η έβδομη συνεχόμενη χρονιά βιώσιμης ανάπτυξης μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009.

Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2017, με τους εμπειρογνώμονες του UNWTO να συμφωνούν ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να κινείται με αυξητικούς ρυθμούς.

Συνολικά 1,235 δισ. διεθνείς διανυκτερεύσεις επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016, με την ασιατική αγορά να έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

2Το 2016 αναδείχθηκε σε μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ για τον παγκόσμιο τουρισμό και η έβδομη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης, μετά την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση το 2009. Έτσι, πέρυσι, 300 επιπλέον διεθνείς τουρίστες ταξίδεψαν στον κόσμο, σε σύγκριση με το ρεκόρ που είχε καταγραφεί πριν από την κρίση το 2008. Αντίστοιχη, αδιάκοπη και σταθερή ανάπτυξη έχει να καταγράψει ο παγκόσμιος τουρισμός από το 1960.

Παρόμοια ανάπτυξη παρουσίασαν και οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις.

4«Ο τουρισμός επιδεικνύει εξαιρετική αντοχή και ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια, παρά τις πολλές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Ωστόσο, τα διεθνή ταξίδια συνεχίζουν να αυξάνονται έντονα και να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ευημερία των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.

Ανά περιοχή, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (8%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2016, τροφοδοτούμενη από την ισχυρή ζήτηση που παρουσιάστηκε, τόσο από τις αγορές του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.

8Στην περιοχή σημειώθηκαν 24 εκατομμύρια περισσότερες διεθνείς τουριστικές αφίξεις πέρυσι, σε σχέση με το 2015, με το σύνολο των διεθνών αφίξεων να διαμορφώνεται στα 303 εκατομμύρια. Η ανάπτυξη ήταν ισχυρή και στις τέσσερις υποπεριοχές, με την Ωκεανία να καταγράφει 10% περισσότερες αφίξεις, τη Νότια Ασία 9%, τη Βορειοανατολική Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία, 8% περισσότερες τουριστικές αφίξεις έκαστη.

11Οι διεθνείς αφίξεις συνέχισαν να αυξάνονται στην Αμερική (4%), φθάνοντας τα 201 εκατομμύρια, εδραιώνοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις της περιοχής τα δύο τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη ήταν κάπως πιο έντονη στη Νότια Αμερική και την Κεντρική Αμερική (6% έκαστη), ενώ στην Καραϊβική και τη Βόρεια Αμερική καταγράφηκαν περίπου 4% περισσότερες αφίξεις.

Η Ευρώπη (2%) εμφάνισε ανάμεικτα αποτελέσματα, με διψήφιες αυξήσεις σε ορισμένους προορισμούς, που αντιστάθμισαν τις μειώσεις σε άλλους. Στο σύνολό τους οι διεθνείς αφίξεις στη Γηραιά ήπειρο ανήλθαν σε 620 εκατ. το 2016, ή 12 εκατομμύρια (2%) περισσότερες από το 2015.

Η Β. Ευρώπη (6%) και η Κεντρική Ευρώπη (4%) κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις, ενώ η Μεσόγειος σημείωσε αύξηση μόλις κατά 1%, με τις επιδόσεις της Δυτικής Ευρώπης να παραμένουν σταθερές από το 2015.

Η Αφρική, σύμφωνα με τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, μετά από δύο χρόνια απωλειών, κατέγραψε μια ισχυρή ανάκαμψη (8%), φθάνοντας τα 58 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις. Διψήφια αύξηση (11%) καταγράφηκε στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ πιο περιορισμένη (3%) ήταν η αύξηση στη Βόρεια Αφρική.

Αντίθετα, πτωτικά κατά 4% διαμορφώθηκαν στο σύνολό τους οι αφίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου και σημειώθηκαν 54 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2016.

Τα αποτελέσματα τόσο για την Αφρική, όσο και για τη Μέση Ανατολή θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, δεδομένου ότι βασίζονται σε περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία.

Υπενθυμίζοντας ότι το 2017 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνές Έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κ. Rifai τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία, προκειμένου να αξιοποιηθεί η συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία, την διατήρηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου και την αμοιβαία κατανόηση, ιδιαίτερα σε μια εποχή με μεγάλο έλλειμμα σεβασμού και ανεκτικότητας».

Θετικές οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2017

Σύμφωνα με το τελευταίο Τουριστικό Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η μεγάλη πλειονότητα (63%) των 300 ειδικών του τουρισμού, αναμένει καλύτερες ή πολύ καλύτερες επιδόσεις το 2017, σε σχέση με το 2016.

12Συγκεκριμένα, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, τις εκτιμήσεις των ειδικών του ΠΟΤ και των οικονομικών προοπτικών, η Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει αύξηση 2%-3% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, η Ασία και ο Ειρηνικός, όπως και η Αφρική από 5%-6%, η Αμερική 4%-5% και η Μ. Ανατολή από 2% έως 5%, δεδομένης της μεγάλης αστάθειας στην περιοχή.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *