Unsplash
Photo by Erik Odiin on Unsplash

UNWTO: Πόσο “έπεσε” ο παγκόσμιος Τουρισμός | Στο ναδίρ η τουριστική κίνηση το πρώτο 5μηνο του 2021 | Τα σενάρια για τη σεζόν

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του Τουρισμού συνεχίζεται, με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση των διεθνών τουριστικών αφίξεων, οι οποίες το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021, ήταν 85% κάτω από τα επίπεδα του 2019 (ή πτώση 65% το 2020), σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με επόμενη τη γηραιά ήπειρο.

Παρά τη μικρή αύξηση τον Μάιο, η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του COVID-19 και η συνεχιζόμενη επιβολή περιοριστικών μέτρων επιβάρυναν και συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών. Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση με τα διεθνή ταξίδια, ο εγχώριος τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει, σε πολλά μέρη του κόσμου.

unwtoΤα πιο πρόσφατα δεδομένα του UNWTO δείχνουν ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι παγκόσμιοι προορισμοί κατέγραψαν 147 εκατομμύρια λιγότερες διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ή 460 εκατομμύρια λιγότερα από το προ-πανδημικό έτος του 2019. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν μια σχετικά μικρή άνοδο τον Μάιο, με τις αφίξεις να μειώνονται κατά 82% (έναντι του Μαΐου του 2019), μετά από πτώση κατά 86% τον Απρίλιο. Αυτή η ελαφρά ανοδική τάση εμφανίστηκε, καθώς ορισμένοι προορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε ελαφρά.

“Η επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού παγκοσμίως, η αποτελεσματική συνεργασία και η επικοινωνία για τους συνεχώς μεταβαλλόμενους, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η προώθηση ψηφιακών εργαλείων για τη διευκόλυνση της κινητικότητας θα είναι κρίσιμη για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια και την επανεκκίνηση του τουρισμού”, λέει ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Στην Ευρώπη η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αφίξεις

Από πλευράς περιφερειών, η Ασία και ο Ειρηνικός συνέχισαν να “υποφέρουν” από τη μεγαλύτερη πτώση κατά 95% στις διεθνείς αφίξεις, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Η Ευρώπη (-85%) κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αφίξεις, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή (-83%) και την Αφρική (-81%). Ενώ η Αμερική (-72%) σημείωσε συγκριτικά τη μικρότερη μείωση. Τον Ιούνιο, ο αριθμός των προορισμών που εξακολουθούσαν να εφαρμόζουν πλήρες κλείσιμο των συνόρων τους μειώθηκε σε 63, από 69 τον Φεβρουάριο. Από αυτούς οι 33 είναι στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ μόνο 7 στην Ευρώπη, την περιοχή με τους λιγότερους περιορισμούς στα ταξίδια, σήμερα.

Όσον αφορά τις υποπεριφέρειες, η Καραϊβική (-60%) κατέγραψε την καλύτερη σχετική απόδοση, μέχρι τον Μάιο του 2021. Η αύξηση των ταξιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ωφελήσει προορισμούς στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, καθώς και το Μεξικό. Η Δυτική Ευρώπη, η Νότια και η Μεσογειακή Ευρώπη, η Νότια Αμερική και η Κεντρική Αμερική σημείωσαν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα, τον Μάιο από τον Απρίλιο.

Μικτή προοπτική για το υπόλοιπο του 2021

Ο διεθνής τουρισμός αυξάνεται με αργούς ρυθμούς, αν και η ανάκαμψη παραμένει πολύ εύθραυστη και άνιση. Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού Δέλτα, οδήγησαν αρκετές χώρες στην επιβολή περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, η αστάθεια και η έλλειψη σαφών πληροφοριών σχετικά με τις απαιτήσεις εισόδου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών, κατά τη θερινή περίοδο στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τα δύο σενάρια που έχει εκπονήσει ο UNWTO, το αισιόδοξο δίνει μια πρόβλεψη για -63% σε σύγκριση με το 2019, ενώ το απαισιόδοξο αναφέρει πτώση 75% σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο, τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, μαζί με πιο ήπιους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ, συμβάλλουν στη σταδιακή εξομάλυνση των ταξιδιών.

Επιπλέον, τα εγχώρια ταξίδια οδηγούν την ανάκαμψη σε πολλούς προορισμούς, ειδικά σε αυτούς με μεγάλες εγχώριες αγορές. Η χωρητικότητα των εσωτερικών αεροπορικών θέσεων στην Κίνα και τη Ρωσία έχει, ήδη, ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ τα εσωτερικά ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύονται περαιτέρω.

 

 

Tagged

1 σχόλιο στο “UNWTO: Πόσο “έπεσε” ο παγκόσμιος Τουρισμός | Στο ναδίρ η τουριστική κίνηση το πρώτο 5μηνο του 2021 | Τα σενάρια για τη σεζόν

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *