Cathedral La Seu, Parc de Mar, Palma de Mallorca | Φωτό: Lufthansa

Να μειώσουν τον αριθμό των τουριστών στην Ισπανία, επιθυμούν οι αρχές | Προς νέο τουριστικό μοντέλο | Ποιότητα και όχι Ποσότητα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά “χτύπησε” ο Iago Negueruela, ο υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων, κατά τη διάρκεια της ITB Berlin 2023, επαναφέροντας το “μέγιστο όριο τουριστών”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τη φετινή τουριστική σεζόν δεν πρέπει να ξεπεραστούν τα περσινά στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέγιστο όριο, που θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται.

Ο Negueruela είχε κάνει αναφορά πριν από λίγο καιρό για πρώτη φορά σε “τουριστικό όριο”, προκαλώντας αναταραχή στον τουριστικό κλάδο, γεγονός που τον υποχρέωσε να ανακαλέσει λέγοντας ότι “ποτέ” δεν έθεσε όριο στον αριθμό των τουριστών.

Επισήμανε ότι “ποτέ” δεν είπε ότι “τα δεδομένα των 16,4 εκατομμυρίων τουριστών που υποδέχθηκαν οι Βαλεαρίδες νήσοι το 2022 είναι το μέγιστο για την κυβέρνηση”. Ωστόσο, εννοούσε ότι “τα στοιχεία του περασμένου έτους (16,4 εκατομμύρια τουρίστες) δεν πρέπει να ξεπεραστούν.

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων, κατά τη διάρκεια της εφετινής ITB, τονίζοντας, σε συνέντευξη, ότι στόχος είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Αποφασισμένη να βάλει… φρένο στον ανεξέλεγκτο μαζικό τουρισμό εμφανίστηκε η πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, Francina Armengol, σε συνέντευξή της στο πλαίσιο της ITB, λέγοντας πως σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα στον τουρισμό.

“Ο τουρισμός του αύριο θα είναι βιώσιμος”, τόνισε. Για να προσθέσει: “Η φύση είναι το μοναδικό μας μέλλον. Γι’ αυτό τοn λόγο το “λιγότερο είναι περισσότερο”, προς όφελος των ανθρώπων και της φύσης”.

Τα μέτρα

Προκειμένου να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό, η ισπανική περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων έχει προς το παρόν σταματήσει την επέκταση των καταλυμάτων στις Βαλεαρίδες. “Αυτό είναι ένα μέτρο που αποσκοπεί στην εστίαση στην ποιότητα αντί της ποσότητας”, δήλωσε η κα. Armengol. Πρόκειται για ένα μοντέλο τουρισμού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού προσανατολισμού για το μέλλον, είπε η ίδια, το οποίο ωφελεί τις ανάγκες των πελατών και του τοπικού πληθυσμού.

Το μέτρο αφορά την ανέγερση νέων ξενοδοχείων και καταλυμάτων διακοπών στις τέσσερις Βαλεαρίδες νήσους -Ίμπιζα, Μινόρκα, Φορμεντέρα και Μαγιόρκα. Θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2026 και μετά από αυτή την τετραετή περίοδο (2022-2026) κάθε νησί θα μπορεί να αποφασίσει για την επέκταση των καταλυμάτων για το ίδιο.

Επίσης, τα υπάρχοντα καταλύματα μπορούν πλέον να επεκτείνουν ή να ανακαινίσουν τα σημερινά τους κτίρια μόνο κατά 15% και πάντα με την προϋπόθεση της μείωσης του αριθμού των κλινών κατά 5%.

Ένα πρωτοφανές μέτρο είναι ο περιορισμός της πρόσβασης των αλλοδαπών στις παραλίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο συνωστισμό, δίνοντας προτεραιότητα στους κατοίκους (όχι απαραίτητα στους Ισπανούς), έναντι των μη κατοίκων. Αυτό είναι υπό σκέψη και θα μπορούσε να λειτουργήσει με την αγορά ενός “εισιτηρίου”, το οποίο θα προσφέρει πρόσβαση στην παραλία. Ενώ, για όσους δεν διαθέτουν έγκυρο εισιτήριο, θα επιβάλλεται πρόστιμο.

40% περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες φέτος το καλοκαίρι

Αύξηση των κρατήσεων έως και 40% για το φετινό καλοκαίρι εκτιμάται από τη γερμανική, τουριστική αγορά για τις Βαλεαρίδες Νήσους, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες προβλέπουν μια ιστορική υψηλή περίοδο στα νησιά, κατά την οποία ο γερμανικός τουρισμός θα ξεπεράσει τα προ-πανδημικά μεγέθη και θα αυξηθεί, σύμφωνα με την DRV, κατά 300.000 τουρίστες σε σχέση με το 2022. Πέρυσι, ο αριθμός των Γερμανών ταξιδιωτών στα νησιά των Βαλεαρίδων διαμορφώθηκε σε 3,8 εκατομμύρια.

Η Ίμπιζα είναι το νησί με τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις, σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα FTI, ενώ η DER Touristik επισημαίνει την αύξηση κατά 200% στη Μινόρκα.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *