money tourism photo
© money tourism copyright photo

Βρετανία: Προς την πράσινη λίστα ελληνικά και ισπανικά νησιά | Στις 7 Ιουνίου και όχι στις 28 οι νέες λίστες | Επιστολή της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στον Johnson | “Σίγουροι” οι Ισπανοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με σειρά δηλώσεών τους, που δείχνουν ότι εκτός από … καπνό, υπάρχει και φωτιά, υπουργοί της κυβέρνησης Johnson στη Βρετανία, προαναγγέλουν αυτό που κατά πως φαίνεται είχαν υποσχεθεί από την αρχή, την κατάταξη στο σύστημα του φωτεινού σηματοδότη, όχι μόνο ανά χώρα αλλά και ανά προορισμό. Σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δήλωσε στο BBC ότι “δημοφιλή νησιά καλοκαιρινών διακοπών στον ήλιο, θα μπορούσαν να μπουν στον πράσινο κατάλογο ακόμη και αν η ηπειρωτική χώρα παραμένει πορτοκαλί”.

Και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση συμπλήρωσε: “Τα νησιά στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και αλλού, που είναι δημοφιλή στους παραθεριστές θα μπορούσαν να μπουν στην πράσινη λίστα, όπως τα Κανάρια, οι Βαλεαρίδες και τα ελληνικά νησιά”.

Και διευκρίνισε:  “Όταν ένα αεροσκάφος μπορεί να πετάξει απευθείας σε ένα νησί και επομένως αυτό το νησί είναι προσβάσιμο χωρίς να απαιτείται  πρόσβαση μέσω της ηπειρωτικής χώρας, πρέπει να το δούμε διαφορετικά. Αυτό κάναμε και πέρυσι. Το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας εξετάζει διάφορους παράγοντες. Εκτός από το επίπεδο των κρουσμάτων, εξετάζει επίσης το επίπεδο των εμβολιασμών, αλλά επίσης ενδιαφέρεται πολύ για τις μεταλλάξεις και αυτό απαιτεί τη δυνατότητα μέτρησής τους. Και σε μερικά από τα νησιά τα στοιχεία αυτά λείπουν. Ζήτησα από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας να εξετάσει τα νησιά με αυτά τα κριτήρια. Όπου είναι δυνατόν, θα ήθελα να τα συμπεριλάβουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις”.

shapps ΒρετανίαΩστόσο, ο Shapps είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για τη συμπερίληψη νέων προορισμών στην πράσινη λίστα και μείωσε τις προσδοκίες για σημαντική αύξηση του αριθμού των προορισμών στην «πράσινη λίστα».

Μιλώντας σε βουλευτές της Επιτροπής Επιλογής Μεταφορών, ο Grant Shapps είπε: «Δεν έχω άλλη ατζέντα, αλλά να κάνω ανθρώπους να ταξιδεύουν».

Αλλά ενώ επιβεβαίωσε ότι η επόμενη αναθεώρηση των «πράσινων» προορισμών χωρίς καραντίνα θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είπε μόνο ότι ελπίζει ότι «μπορεί να υπάρξει επέκταση».

ksd PRIMAGEL Βρετανία
adv

Προς το παρόν, ο μόνος σημαντικός ευρωπαϊκός προορισμός καλοκαιρινού ήλιου στην πράσινη λίστα είναι η Πορτογαλία. Όλες οι άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ περιλαμβάνονται στην «πορτοκαλί λίστα», που απαιτεί καραντίνα κατά την επιστροφή. Η Τουρκία βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα», από την οποία οι αφίξεις τίθενται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Επιπροσθέτως, “η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια ξεχωριστή προσέγγιση για τα νησιά, όπου αυτό είναι δυνατόν”, δήλωσε ο υπουργός Αεροπορίας Robert Courts στους βουλευτές.

Τα Κανάρια Νησιά, οι Βαλεαρίδες και ορισμένα ελληνικά νησιά, μεταξύ άλλων, έχουν παράσχει δεδομένα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα οδηγήσουν στην πράσινη λίστα.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι όποιες αλλαγές στις λίστες των χωρών θα ανακοινωθούν στις 3 Ιουνίου και θα εφαρμοστούν στις 7 και όχι στις 28 όπως είχε διαφανεί κάποια στιγμή.

H Ισπανία

Στο μεταξύ η Ισπανία αναμένει να προστεθεί στην πράσινη λίστα στην επόμενη κυβερνητική αναθεώρηση των κατηγοριών φωτεινών σηματοδοτών, δήλωσε ο Ισπανός υφυπουργός Τουρισμού. Ο Φερνάντο Βάλντε είπε στο Sky News ότι η Ισπανία δεν πρέπει να είναι στην πορτοκαλί λίστα.

«Η Ισπανία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο όσον αφορά στον εμβολιασμό, έχουμε τουλάχιστον το ένα τρίτο ολόκληρου του πληθυσμού μας με τουλάχιστον μία δόση, αλλά επίσης, έχουμε κάποιους προορισμούς διακοπών που αγαπούν πολύ οι Βρετανοί τουρίστες, όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι , Κόστα Μπλάνκα ή Μάλαγα, με ποσοστά κρουσμάτων που είναι αρκετά χαμηλά και με το ίδιο εύρος του ΗΒ, “είπε.

«Πρέπει λοιπόν να πιστεύω ότι στην επόμενη αναθεώρηση που θα κάνει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ισπανία πρόκειται να αλλάξει κατηγορία”, κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία άνοιξε ξανά στους Βρετανούς τουρίστες τη Δευτέρα, χωρίς απαιτήσεις τεστ στις αφίξεις. Παραμένει στην πορτοκαλί λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, με εκείνους που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να τίθενται σε καραντίνα για 10 ημέρες στο σπίτι τους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε πορτοκαλί χώρες για διακοπές, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

Εκτιμάται ότι έως και 100.000 Βρετανοί θα ταξιδέψουν στην Ισπανία αυτήν την εβδομάδα, παρόλο που η χώρα εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στην πορτοκαλί λίστα.

Υπάρχουν πολλές πτήσεις που κατευθύνονται προς την Ισπανία με easyJet, Ryanair και TUI σήμερα το πρωί, με προορισμούς όπως Lanzarote, Ibiza και Majorca.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Βρετανοί που ταξιδεύουν στα Κανάρια Νησιά πρέπει ακόμη να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ Covid-19 όταν φτάνουν στο κατάλυμα τους, επειδή η περιοχή έχει επί του παρόντος διαφορετικές προϋποθέσεις εισόδου από την υπόλοιπη Ισπανία.

Το FCDO συμβουλεύει προς το παρόν ενάντια σε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στην υπόλοιπη Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλεαρίδων.

Επιστολή

Οι ηγέτες του ταξιδιωτικού κλάδου στη Βρετανία δημοσίευσαν το κείμενο μιας επιστολής προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, προτρέποντας την επέκταση της πράσινης λίστας για ταξίδια και την άρση των περιορισμών στην επιστροφή από αυτούς τους προορισμούς.

Οι επικεφαλής των ομίλων easyJet, Jet2, Tui UK, Airlines UK, Abta και Manchester Airports συγκαταλέγονται μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολή που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αλλάζει τις θέσεις της» στην επανεκκίνηση του ταξιδιού και προειδοποιεί: «Το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει τα οφέλη του εμβολιασμού”.

Τα διευθυντικά στελέχη εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την επιμονή των υπουργών ότι οι άνθρωποι πρέπει να «παραμείνουν σε αυτήν τη χώρα» και επιμένουν: «Είναι δυνατή η ασφαλής μεταφορά και δικαιολογείται μια επείγουσα επέκταση στον πράσινο κατάλογο, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και της Καραϊβικής.

Ζητούν δε από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει την πολιτική της κυβέρνησης και να διευκολύνει τα διεθνή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι, προτρέποντάς τον να:

  • Αναγνωρίσει ότι πολλές χώρες είναι χαμηλού κινδύνου για ταξίδια, να τις προσθέσει στην πράσινη λίστα και να επαναφέρει την ξεχωριστή κατάταξη των νησιών
  • Αναγνωρίσει ότι οι εμβολιασμένοι επιβάτες δεν θα χρειάζεται να κάνουν τεστ ή να απομονωθούν εάν ταξιδεύουν από πράσινες ή πορτοκαλί χώρες.
  • Καταργήσει στην πράσινη λίστα τους τρέχοντες περιορισμούς.
  • Να μειώσει το κόστος των test αφαιρώντας τον ΦΠΑ στις δοκιμές PCR και μειώνοντας το κόστος των δοκιμών NHS PCR.
  • Να καταργήσει την οδηγία ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε πορτοκαλί χώρες

tuiΟ διευθύνων σύμβουλος της TUI UK και Ireland Andrew Flintham δήλωσε: «Είναι σαφές ότι τα δεδομένα υποστηρίζουν την επέκταση της πράσινης λίστας. Η απόδραση σε διακοπές σε βασικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, ορισμένα νησιά της Καραϊβικής και οι ΗΠΑ θα πρέπει τώρα να είναι δυνατή. Βλέπουμε ήδη άλλες ευρωπαϊκές αγορές να ταξιδεύουν, οπότε τώρα είναι η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει το ίδιο».

Ο Steve Heapy, διευθύνων σύμβουλος της Jet2.com και της Jet2holidays, δήλωσε: «Τα ποσοστά μόλυνσης και εμβολιασμού σε πολλούς από τους προορισμούς μας βελτιώνονται γρήγορα και, εάν εφαρμόσετε αυτό που είπε η κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια στους παραθεριστές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πελάτες χρειάζονται χρόνο για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους”.

Heapy jet2easyΟ διευθύνων σύμβουλος της EasyJet Johan Lundgren συμφώνησε: «Τώρα είναι η ώρα για την κυβέρνηση να κερδίσει τα οφέλη από την τεράστια επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού και να επεκτείνει την πράσινη λίστα. Η επιστήμη δείχνει ότι τα ταξίδια μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει ταξίδια με πολύ λιγότερους περιορισμούς και εξαιρέσεις για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Abta Mark Tanzer δήλωσε: «Είναι παράλογο για την κυβέρνηση να μην ακολουθεί το δικό της σύστημα φωτεινών σηματοδοτών και δεν έχει νόημα για τους υπουργούς να λένε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε πορτοκαλί χώρες όταν το σύστημα της κυβέρνησης επιτρέπει στους ανθρώπους να το κάνουν. Τα πρακτορεία ταξιδίων, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι πελάτες τους χρειάζονται ένα σαφές και απλό σύστημα για να ακολουθήσουν χωρίς αντιφάσεις».

Ο επικεφαλής του ομίλου Manchester Airports Charlie Cornish υποστήριξε: «Η κυβέρνηση αναστέλλει τα διεθνή ταξίδια παρά τις σαφείς ενδείξεις ότι περισσότερες χώρες πρέπει να περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα. Η κυβέρνηση λέει ενεργά στους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν σε πορτοκαλί χώρες παρά τη δημιουργία ενός συστήματος που το καθιστά ασφαλές για αυτούς. Ταυτόχρονα, απαιτούμε από εκατομμύρια ανθρώπους με ανοσία στον Covid-19 να πληρώσουν για δοκιμές PCR».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airlines UK, Tim Alderslade, προειδοποίησε: «Το ΗΒ θα μείνει γρήγορα πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός εάν εξετάσει ξανά την υπερβολικά προσεκτική προσέγγισή του στα διεθνή ταξίδια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η πράσινη λίστα μας δεν μπορεί να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τις ΗΠΑ και τα πιο δημοφιλή ευρωπαϊκά hot spot».

Tagged

4 σχόλια στο “Βρετανία: Προς την πράσινη λίστα ελληνικά και ισπανικά νησιά | Στις 7 Ιουνίου και όχι στις 28 οι νέες λίστες | Επιστολή της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στον Johnson | “Σίγουροι” οι Ισπανοί

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *