deriziotis

Τα στοιχεία, τα “στοιχεία” και ο ΣΕΤΕ

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη

Άφησα να περάσει η γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ και οι εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο (σ.σ. πολλά συγχαρητήρια και καλή δύναμη στους νεοεκλεγέντες), προκειμένου να σχολιάσω ένα γεγονός, το οποίο συνέβη τις παραμονές της εκλογικής διαδικασίας και της πολυαναμενόμενης κυβερνητικής ομιλίας ( του πρωθυπουργού αρχικά, του αντιπροέδρου τελικά), στην ανοικτή απογευματινή συνεδρίαση, στην οποία ανέμενε η απελθούσα διοίκηση του Συνδέσμου, ανακοινώσεις για το φόρο διαμονής.

Την παραμονή λοιπόν της γενικής συνέλευσης, κυκλοφόρησε το εξής “τιτίβισμα” του Ανδρέα Ανδρεάδη : “SETE Intelligence: Αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού Απριλίου 17 εντυπωσιακή αύξηση 29%, οδήγησε το 1ο τετράμηνο σε αύξηση 14%.

Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή παρά τις περί του αντιθέτου θέσεις ΟΛΩΝ, μηδενός εξαιρουμένου, οι αριθμοί των αφίξεων δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, η τακτική αυτή συνεχίζεται, αναρωτιέμαι για ποιούς λόγους.

Το “τιτίβισμα” αυτό, ακολούθησε διθυραμβικό δημοσίευμα με τίτλο “Απογείωση” για τον ελληνικό Τουρισμό τον Απρίλιο”.

Μόνο που την ίδια ημέρα κυκλοφόρησαν τα ΕΠΙΣΗΜΑ, και μέχρι στιγμής χωρίς να αμφισβητούνται από οποιονδήποτε, στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που εμφανίζουν αύξηση αφίξεων εξωτερικού 26,5% (!!!). Και μην πει κάποιος “και τι έγινε, το 3% μας πείραξε”;

Οποιαδήποτε καλόπιστος παρατηρητής λοιπόν, πέραν της προφανούς απορίας γιατί να πανηγυρίζουμε για τις αφίξεις (σ.σ. δισ), διερωτάται, ποια είναι τα σωστά στοιχεία;

Κάνοντας ρεπορτάζ λοιπόν, ανακαλύψαμε ότι οι υπηρεσίες του ΣΕΤΕ παίρνουν στοιχεία της ΥΠΑ, από ΚΑΠΟΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, και στη συνέχεια τα δημοσιοποιούν.
Αντιθέτως, τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΥΠΑ, αφορούν όλα τα αεροδρόμια, και πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι τα ΣΩΣΤΑ.

Και αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο αφενός ο ΣΕΤΕ δημοσιοποιεί τα στοιχεία αυτά και αφετέρου γιατί την παραμονή της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης δημιουργείται “κλίμα”, όταν υπάρχουν πλείστα μείζονα θέματα για τον Τουρισμό, με κορυφαίο αυτό του φόρου διαμονής;

Είναι σαφές και ξεκάθαρο, επειδή, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, ότι η καλή πορεία του Τουρισμού, πιστώνεται πολιτικά στην κυβέρνηση και στην υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.
Όπως ακριβώς συνέβαινε και επί προηγούμενης κυβέρνησης με την Όλγα Κεφαλογιάννη. Και μάλιστα, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Έλενα Κουντουρά, αποδεικνύει μια αξιοπρόσεκτη κινητικότητα, που σίγουρα “προσθέτει” στον χώρο.
Βεβαίως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, γιατί επίσης, έχουμε βαρεθεί να ακούμε κυβερνητικούς αξιωματούχους, τις πολλές τελευταίες δεκαετίες, να αναγνωρίζουν ως μείζον πρόβλημα του χώρου, αυτό των συναρμοδιοτήτων, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια μέτρα για την θεσμική ενίσχυση του υπουργείου Τουρισμού και τον περιορισμό τους…
Για να μην θυμίσω βέβαια ποιοί κατήργησαν το συγκεκριμένο υπουργείο στο παρελθόν.

Επειδή οι άνθρωποι του Τουρισμού γνωρίζουν τα δρώμενα και πάντα αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ, καλό θα ήταν να σταματήσουν οι πανηγυρισμοί, απ’ όπου κι αν προέρχονται και να επικεντρωθούμε στα θέματα του κλάδου, που ούτε λίγα είναι, ούτε μικρής σημασίας.

Και κάλλιστο θα ήταν να δουν ξανά οι επιτελείς του Συνδέσμου το θέμα των στατιστικών που ανακοινώνουν.
Τομέας στον οποίο ο ΣΕΤΕ έχει προσφέρει σημαντικά, πέραν πάσης αμφιβολίας και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *