Αγωγή 17 εκ ευρώ κατά του Öger

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο διακεκριμένος Τούρκος-Γερμανός επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού, Vural Öger, αντιμετωπίζει αγωγή, για οφειλές 17 εκ.  προς την αεροπορική εταιρία, Sun Express, αλλά ισχυρίζεται ότι είναι θύμα μίας «βρώμικης εκστρατείας».

Σε μία σύνθετη νομική διαμάχη, ο Öger κατηγορείται για την αποτυχία του να «περάσει» τα έσοδα των πωλήσεων στη γερμανο-τουρκική αεροπορική εταιρεία και στη συνέχεια για ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μειωθεί το ιδιωτικό του εισόδημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των χρεών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του SPIEGEL ONLINE στις 7 Ιουνίου, ο Öger χρωστάει στη Sun Express περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ για τις πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια από την πτωχευμένη πλέον εταιρεία του Öger Türk Tur (Ott).

Πέρυσι, ο Öger φαίνεται πώς υπέγραψε μία εγγύηση σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δεσμεύτηκε να εξοφλήσει σε δόσεις τα χρέη από τα προσωπικά του εισοδήματα, αν η Ott δεν ήταν σε θέση να το πράξει. Η Ott κήρυξε πτώχευση στις αρχές του τρέχοντος έτους και σταμάτησε τις όποιες συναλλαγές.
Αυτό προέκυψε λίγο μετά την πτώχευση του κύριου ταξιδιωτικού πράκτορα V.Ö. Travel.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το Spiegel Online, ο επιχειρηματίας έχει ήδη πουλήσει από το περασμένο Φθινόπωρο τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία κάτω από την αξία τους – όπως ακίνητα, εκτάσεις και μερίδια συμμετοχής σε εταιρίες – προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο των ιδιωτικών του εισοδημάτων.

Στις 6 Μαΐου, το αρμόδιο δικαστήριο της Φρανκφούρτης χορήγησε άδεια στην Sun Express, προκειμένου να εξασφαλίσει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 1 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής της εφαρμογής, ο Öger θα μπορούσε να αναγκαστεί να καταγγείλει τις συμβάσεις πωλήσεων των περιουσιακών του στοιχείων, αυξάνοντας έτσι και πάλι την αξία των ιδιωτικών του εισοδημάτων.

Η Sun Express, που ανήκει από κοινού στην Turkish Airlines και τη Lufthansa, επιβεβαίωσε ότι ο Vural Öger οφείλει 17 εκατομμύρια ευρώ και πως προτίθεται να ανακτήσει το ποσό αυτό μέσω της δικαστικής οδού. Το αίτημα αρχικά μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο ευρώ για την ελαχιστοποίηση των δικαστικών εξόδων, αλλά δύναται να αυξηθεί και πάλι σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όπως ανέφερε η αεροπορική εταιρία.

Ο ίδιος ο Vural Öger επιβεβαίωσε τις εκποιήσεις των περιουσιακών του στοιχείων, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν νόμιμες και δικαιολογημένες. Σε διάφορες συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, δήλωσε ότι είναι θύμα μίας «βρώμικης εκστρατείας» και ότι «οι άνθρωποι θέλουν να τον καταστρέψουν».
Ισχυρίστηκε ότι «το τουρκικό κράτος» είναι πίσω από τη νομική δράση της Sun Express. «Λάμβανα τακτικά απειλές από την Τουρκία επειδή μιλούσα εναντίον της ηγεσίας του κράτους», είπε σε μία εφημερίδα. Οι δικηγόροι του τώρα ετοιμάζουν τη νομική δράση κατά της Sun Express.

Ο επιχειρηματίας τουρισμού είναι γνωστός ως ο ιδρυτής της Öger Tours, ο ταξιδιωτικός πράκτορας της Τουρκίας που πουλήθηκε στον Thomas Cook το 2011.
Τον Ιανουάριο του 2014 επέστρεψε στη γερμανική αγορά με το λανσάρισμα του V.Ö.
Παράλληλα με την Öger Türk Tur, η οποία ιδρύθηκε το 1972, είχε επίσης  στην κατοχή του την τουρκική αλυσίδα ξενοδοχείων Majesty Hotels και ένα γραφείο εισερχόμενου τουρισμού, το Holiday Plan.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *