ste court

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Δικαστική προσφυγή κατά της επέκτασης της ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης με την οποία κυρήχθηκε υποχρεωτική η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, θα προχωρήσουν επιχειρηματίες και φορείς του Τουρισμού, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Όπως εξηγούσαν στο money-tourism.gr, η επέκταση της εφαρμογής είναι παράνομη, καθώς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, που μέσω των Ενώσεων ανήκουν στην ΠΟΞ, αριθμητικά δεν ξεπερνούν το 50%, του συνόλου, όπως απαιτεί ο νόμος. Πολλώ δε μάλλον, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, που όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αυτά, δεν είναι Ξενοδοχοϋπάλληλοι και δεν εμπίπτουν στην ΣΣΕ, λόγω ειδικότητας.

Παρατηρητές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν προχώρησε τον Αύγουστο στην κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ, καθώς η μερίδα αυτή των εργαζόμενων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και όσων Ενώσεων Ξενοδόχων, παρείχαν την λίστα με τα μέλη τους και τα σχετικά στοιχεία, αντιστοιχούσε στο 30% του συνόλου, ενώ, πάντα σύμφωνα με τους ίδιους, τον Σεπτέμβρη ήταν στο 50%, διαδικασία, η οποία ωστόσο γεννά ερωτηματικά.

Οι επιβαρύνσεις

Από την κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ επιβαρύνονται σε ποσοστό 30% του εργασιακού τους κόστους, ξενοδοχεία σε περιοχές που δεν εφάρμοζαν τοπική σύμβαση εργασίας, ή την εθνική. Και εκτός από τα Χανιά, το Λασίθι και την Ρόδο, που έχουν τοπική σύμβαση, οι υπόλοιπες ανά την Ελλάδα, περιφερειακές ενώσεις, δεν εφάρμοζαν κάποια σύμβαση, πλην λίγων εξαιρέσεων, όπως λόγου χάρη η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, που εφαρμόζει την γενική της ΠΟΞ.

Αντιθέτως, τα ξενοδοχεία που εφάρμοζαν κάποια σύμβαση, θα έχουν μια επιβάρυνση της τάξης του 10% στο εργασιακό τους κόστος.

AQUILAΕπίσης, έντονο πρόβλημα, έχουν και τα ξενοδοχεία που έχουν προγραμματίσει και έχουν δεσμευτεί με συμβόλαια να λειτουργήσουν το Χειμώνα, ενώ όλα τα ξενοδοχεία θα επιβαρυνούν αναδρομικά για το 2018, τις αυξήσεις. Συγκεκριμένα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, όλα τα επιδόματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, υπολογίζονται βάσει του τελευταίου μισθού και συνεπώς του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου 2018, για την τρέχουσα χρονιά και ως εκ τούτου, επηρεάζεται αναδρομικά, το μισθολογικό κόστος του 2018 για τα ξενοδοχεία.

Επέκταση περιόδου

Επιπροσθέτως, όσα ξενοδοχεία μένουν ανοιχτά το Χειμώνα, σε παραθεριστικούς προορισμούς, στο πλαίσιο των προσπαθειών επιμήκυνσης της περιόδου, όπως συμβαίνει στην Κρήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι τιμές στους tour operators, που έτσι κι αλλιώς είναι χαμηλές και οριακές για τα ξενοδοχεία, αν όχι ζημιογόνες, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον μισθολογικό κόστος, καθιστώντας προφανώς το πρόγραμμα αυτό, θνησιγενές.

POXΑξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς της ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υπογράφηκε από την ΠΟΞ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων ( ΠΟΕΕ-ΥΤΕ ), λήγει στα τέλη του 2019, και αν δεν υπάρξουν κάποιες πραγματικές «αντιπαροχές» της κυβέρνησης, που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις (π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΦΠΑ, κ.λπ.), όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με προοπτική οι αυξήσεις αυτές να αποδειχθούν εξαιρετικά βραχύβιες. Άλλωστε η ΠΟΞ έχει αποδείξει την κοινωνική της υπευθυνότητα με την υπογραφή ΣΣΕ, και με αυξήσεις για τους εργαζόμενους, στο απόγειο της κρίσης, όταν υπήρξε πλήρης αποδιοργάνωση και της αγοράς εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, πηγές προσκείμενες στην ΠΟΞ, αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα και την ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, που αντέδρασε μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της, παραπέμποντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, με ένα από τα κυρίαρχα θέματα να είναι η κλαδική σύμβαση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι

Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, είναι οι εργαζόμενοι και δεδομένου ότι στις αρχές του 2019, θα διεξαχθούν εκλογές στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων ( ΠΟΕΕ-ΥΤΕ ), θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το κλίμα που θα διαμορφωθεί και οι ισορροπίες, στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Οι βασικοί μισθοί από την 4η Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με έγγραφο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, διαμορφώθηκαν πλέον ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α : 851,06 €
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β : 833,11 €
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ : 816,62 €
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ : 780,40 €
Οι βασικοί αυτοί μισθοί, από 1η – 1 – 2019, αυξάνονται κατά 1,5% και διαμορφώνονται ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α : 863,83 €
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β : 845,61 €
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ : 828,87 €
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ : 792,08 €

Οι νόμιμοι μισθοί, απαρτίζονται από τους βασικούς μισθούς, προσθέτοντας την προϋπηρεσία, καθώς και τα επιδόματα γάμου, εκπαίδευσης, εποχικό και ανθυγιεινό.

Ανταγωνιστικότητα

aksΤέλος, ένα άλλο σημαντικό θέμα, για την τουριστική περίοδο του 2019, για την οποία εδώ και πολλούς μήνες έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια με τους tour operators, είναι το πως θα ανταπεξέλθουν και θα παραμείνουν ανταγωνιστικά και βιώσιμα τα ελληνικά ξενοδοχεία, δεδομένου ότι Τουρκία και Αίγυπτος θα είναι “παρούσες” και μάλιστα δυναμικά, στην τουριστική αγορά της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αύξηση του εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, θα οδηγήσουν είτε σε υπέρμετρη αύξηση των προσφερόμενων τιμών, όπου αυτό είναι εφικτό με βάση τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, μειώνοντας ωστόσο σοβαρά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού Τουρισμού, είτε σε ζημιές που άγνωστο πως θα αντέξουν τα ξενοδοχεία. Και όλα αυτά σε μια χρονιά εκλογών…

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Δικαστική προσφυγή κατά της επέκτασης της ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *