Δικαιώνεται η Lastminute.com στην πολυετή, δικαστική διαμάχη με την Ryanair | Της επιτρέπεται να πουλάει πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νικήτρια αναδείχθηκε η Lastminute.com στην 15ετή δικαστική διαμάχη της με την Ryanair, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα πώλησης πτήσεων της αεροπορικής εταιρίας, κάτι που η πλατφόρμα χαρακτήρισε ως  “σημαντικό ορόσημο” για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Η Ryanair έχει κινηθεί επιθετικά μέσω των διαφημιστικών της εκστρατειών όλα αυτά τα χρόνια κατά των διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων, επιδιώκοντας να τους απαγορεύσει την πώληση των πτήσεών της, ωθώντας τους επιβάτες να κάνουν κράτηση πτήσεων απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της, οδηγώντας σε διάφορες νομικές διαμάχες.

Στην Ελβετία, η Lastminute.com ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κέρδισε μια δικαστική υπόθεση εναντίον της Ryanair πριν από αρκετές εβδομάδες, που αφορούσε την πώληση πτήσεων της Ryanair. Μετά από 15 χρόνια δικαστικής διαμάχης με την αεροπορική εταιρία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας παραχώρησε στην Lastminute.com το δικαίωμα να πουλάει πτήσεις της Ryanair, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στην πολύχρονη δικαστική υπόθεση.

Η απόφαση του ελβετικού Δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε ως “σημαντικό ορόσημο” και “νίκη για τους καταναλωτές” από τον διαδικτυακό λιανοπωλητή ταξιδιών και αναψυχής.

Το δικαστήριο αναφέρθηκε στην τάση της Ryanair να εξαπολύει επιθετικές εκστρατείες εναντίον τρίτων ιστότοπων που πωλούν τις πτήσεις της, τονίζοντας ότι αυτό είναι “αντίθετο με τον ομοσπονδιακό νόμο κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού”. Ως εκ τούτου υποχρεώνει τη Ryanair να καταβάλει στην Lastminute.com αποζημίωση ύψους 49.000 ελβετικών φράγκων (54.522 δολάρια).

Εκτός από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας, δύο παράλληλες εφετειακές αποφάσεις επιβεβαίωσαν ότι η Lastminute.com και η θυγατρική της BravoNext ενήργησαν νόμιμα και επιτρέπεται να συνεχίσουν να προσφέρουν στους πελάτες τη δυνατότητα να συγκρίνουν εναλλακτικές τιμές για πτήσεις της Ryanair μέσω ιστοσελίδων όπως οι Lastminute.com, Volagratis.com και Bravofly.com.

Επίσης, ένα κατώτερο δικαστήριο έκρινε ότι η Lastminute.com δεν παραβίασε κανέναν νόμο περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ούτε τις συμβατικές υποχρεώσεις με την Ryanair.

“Η πώληση των πτήσεων της Ryanair δικαιώθηκε και επιβεβαιώθηκε ως νόμιμη, μετά από 15ετή δικαστική διαμάχη”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Lastminute.com, Kirsten Beacock, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. “Η δικαστική απόφαση χαρακτήρισε αβάσιμη την επιθετική εκστρατεία της Ryanair στα μέσα ενημέρωσης, αλλά θα θέλαμε να τραβήξουμε μια γραμμή σε αυτό και θα έρθουμε σε επαφή με τη Ryanair για να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Lastminute.com, Luca Concone, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, μετά την απομάκρυνση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου έπειτα από οικονομικό σκάνδαλο που προέκυψε, είπε: “”Πάντα πιστεύαμε ότι η παροχή στους καταναλωτές της δυνατότητας να κλείνουν οποιοδήποτε αεροπορικό εισιτήριο είναι διαθέσιμο στην αγορά δεν βλάπτει τις δραστηριότητες οποιασδήποτε αεροπορικής εταιρίας. Αντιθέτως, προάγει τη διαφάνεια και ενισχύει την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό”.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ένας δικαστής στο Delaware, αρνήθηκε, στις 7 Απριλίου, να απορρίψει ανταγωγή της Booking.com κατά της Ryanair καταγγέλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές από την αεροπορική εταιρία.

Ωστόσο, η Ryanair έχει επίσης εξασφαλίσει νίκες έναντι των διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων, όπως για παράδειγμα, το 2019 με την Expedia, με τις δύο εταιρίες να διευθετούν μεταξύ τους δύο αγωγές, μία στην Ιρλανδία και μία στις ΗΠΑ.

Τα οικονομικά μεγέθη της Lastminute.com

Σε άλλα νέα, η Lastminute.com ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2022 την περασμένη εβδομάδα, με τα έσοδα να διαμορφώνονται σε 304,9 ευρώ, κάνοντας “άλμα” 103%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι ζημίες διευρύνθηκαν κατά 14% στα 15,1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία είδε ένα σταθερό ξεκίνημα για το 2023, με 84% αύξηση των κρατήσεων, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την πορεία αυτή να ευθυγραμμίζεται με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς.

Tagged

1 σχόλιο στο “Δικαιώνεται η Lastminute.com στην πολυετή, δικαστική διαμάχη με την Ryanair | Της επιτρέπεται να πουλάει πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *