O πρόεδρος του DRV Norbert Fiebig| DRV Official Photo

DRV: Παρά τα καλά νέα του Καλοκαιριού, δεν υπάρχει ουσιαστική ανάκαμψη στην γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία | -70% σε σύγκριση με το 2019

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία διαρκεί περισσότερο από ενάμιση χρόνο, έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τον ταξιδιωτικό κλάδο στη Γερμανία για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μια αναδρομή στο τουριστικό έτος 2020/21 (20 Νοεμβρίου έως 21 Οκτωβρίου) , που θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες, δείχνει ότι μια δύσκολη χρονιά είναι πίσω μας, μετά από έναν Χειμώνα με lock-down, μόλις το Καλοκαίρι υπήρξε επιτέλους ώθηση στις κρατήσεις. Τους τελευταίους μήνες, οι πελάτες έκαναν κρατήσεις σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδιών (DRV) Norbert Fiebig, περιγράφει την κατάσταση που βιώνει η ταξιδιωτική βιομηχανία στη Γερμανία, η οποία καταγράφει πτώση 70% σε σύγκριση με το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία του Travel Data + Analytics. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι η Ελλάδα, με την Ισπανία και την Τουρκία, ήταν στην πρώτη ζήτηση των Γερμανών τουριστών.

Με βάση τις αξιολογήσεις του Travel Data + Analytics για το DRV, η κατάσταση κρατήσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 δείχνει άλλη μια δραματική πτώση στις πωλήσεις με πτώση 69% στις πωλήσεις σε σύγκριση με το έτος 2019 πριν από τον κορωνοϊό. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση των πωλήσεων σχεδόν δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ σε ταξίδια ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Αυτή η αξιολόγηση περιλαμβάνει ταξίδια διακοπών που έχουν κρατηθεί ως πακέτο ή σε ενότητες που έχουν κρατηθεί σε ταξιδιωτικά γραφεία και σε διαδικτυακές πύλες ταξιδιών των διοργανωτών καθώς και σε διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία (OTA). Πάνω απ ‘όλα, η σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία της χειμερινής περιόδου μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων κατά 94 τοις εκατό σε σύγκριση με τον χειμώνα 19/20.

Το Καλοκαίρι του 2021, η ζήτηση για διακοπές αυξήθηκε ικανοποιητικά.

Από τον Μάιο και μετά, οι Γερμανοί πολίτες που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν απευθύνονταν σε ταξιδιωτικά γραφεία και διαδικτυακές πύλες ταξιδιών. Για μερικές εβδομάδες, ο όγκος κρατήσεων ήταν ακόμη πολύ πάνω από το επίπεδο του 2019 – ένδειξη μεγάλης ανάγκης για διακοπές μετά από μήνες αποκλεισμού.

Φέτος, οι παραθεριστές έκαναν κράτηση πιο κοντά στο ταξίδι τους από ποτέ: σε πολλές περιπτώσεις, αποφάσισαν ένα συγκεκριμένο ταξίδι «την τελευταία στιγμή» μέχρι λίγο πριν την αναχώρηση. Τα στοιχεία του TDA δείχνουν ότι το 55 τοις εκατό όλων των ταξιδιών κρατήθηκαν λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από την αναχώρηση κατά τους κύριους μήνες διακοπών του Ιουλίου και το 61 τοις εκατό τον Αύγουστο.

Επίσης τον Σεπτέμβριο, τα ταξίδια διακοπών που κρατήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα για τους φθινοπωρινούς μήνες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα με μερίδιο τζίρου 55%. Η εξαιρετικά ισχυρή βραχυπρόθεσμη απόφαση για ταξίδια αυτό το Καλοκαίρι, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αναπληρώσει τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του lock-down μέχρι τον Απρίλιο: Η θερινή περίοδος 2021 (περίοδος Μαΐου έως τέλος Οκτωβρίου) παρουσιάζει σωρευτική μείωση εσόδων κατά 56 τοις εκατό σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό – Καλοκαίρι 2019. Οι μεγαλύτερες απώλειες πωλήσεων σε σύγκριση με το έτος πριν από τον κορωνοϊό ήταν με 73% για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και 67% για κρουαζιέρες.

Τα σταθερά ταξιδιωτικά γραφεία επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτές τις μειώσεις, καθώς αυτά τα ταξίδια απαιτούν συμβουλές και, ως εκ τούτου, έχουν συνήθως μεγαλύτερη ζήτηση από τα online ταξιδιωτικά γραφεία.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το καλοκαίρι του 2020, είναι ευχάριστο ότι το 2021, σημαντικά περισσότεροι άνθρωποι ταξίδεψαν ξανά.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του TDA, η ζήτηση για προορισμούς πτήσεων στη Μεσόγειο ήταν ιδιαίτερα υψηλή:

  • Ισπανία
  • Ελλάδα
  • Τουρκία

Εκτός από τα αεροπορικά ταξίδια, ερωτήθηκαν και οι προορισμοί που μπορούν να προσεγγιστούν με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο στη Γερμανία, την Αυστρία και τις άλλες γειτονικές χώρες.

Επισκόπηση των αποτελεσμάτων πωλήσεων για το τουριστικό έτος 2020/21 σε σύγκριση με το έτος πριν από τον κορωνοϊό 2018/19:
Σύνολο 20/21 μείον 69 τοις εκατό
Χειμώνας 20/21 μείον 94 τοις εκατό
Καλοκαίρι 21η μείον 56 τοις εκατό

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *