official photo
Official photo

Επιμένει στις… λίστες και το σύστημα “φωτεινού σηματοδότη” ο Βρετανός πρωθυπουργός | Τι λέει το WTTC για τις πτήσεις σε Ελλάδα και Ισπανία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μπορεί οι προγραμματισμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα να αυξήθηκαν περισσότερο από 2.000% και στην Ισπανία κατά 435%, κατά τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από τις 17 Μαΐου, όταν εισήχθη το σύστημα “φωτεινού σηματοδότη” της βρετανικής κυβέρνησης για τα ταξίδια, ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησής του, όπως φάνηκε χθες, μιλώντας στα ΜΜΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα “διστάζει” να μετακινεί  προορισμούς από τις “πράσινες” στις, “πορτοκαλί” και “κόκκινες λίστες”, επιβάλλοντας τους αντίστοιχους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Μιλώντας στα ΜΜΕ χθες, ρωτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός εάν μπορούν να προστεθούν περισσότερες χώρες στον “πράσινο κατάλογο” στη σημερινή επισκόπηση του συστήματος “φωτεινού σηματοδότη”, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι η απόφαση για το καθεστώς του “φωτεινού σηματοδότη”, και συνεπώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους επιβάτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθορίζεται από τα δεδομένα του Κέντρου Βιοασφάλειας.

Ο Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους: “Πρέπει να περιμένετε και να δείτε τι λέει το  Κέντρο Βιοασφάλειας και ποιες είναι οι προτάσεις για το ταξίδι.

“Θα προσπαθήσουμε… να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να ταξιδέψουν, όπως ξέρω ότι θέλουν πολλοί, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε τις χώρες στην ‘κόκκινη λίστα’ ή στην ‘πορτοκαλί’, όταν αυτό είναι απαραίτητο”.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάζουμε να μετακινούμε χώρες από την ‘πράσινη λίστα’ στην ‘πορτοκαλί’ ή στην ‘κόκκινη’, όταν  πρέπει. Προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση της διάθεσης εμβολίων και η προστασία των πολιτών αυτής της χώρας. ”

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “κινδυνεύει να απομονωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, εάν συνεχίσει να διατηρεί τις πόρτες του κλειστές στα διεθνή ταξίδια”.

Το Συμβούλιο έχει ζητήσει οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες με παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού, τόνισε, μάλιστα, πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά του, που αποκτήθηκε από την πρώιμη επιτυχία του στο “μέτωπο” του εμβολιασμού.

Το WTTC αναφέρθηκε στα στοιχεία της εταιρίας ταξιδιωτικών αναλύσεων Cirium, σύμφωνα με τα οποία, στις δύο εβδομάδες από τις 17 Μαΐου, όταν εισήχθη το σύστημα “φωτεινού σηματοδότη” της βρετανικής κυβέρνησης για τα ταξίδια, οι προγραμματισμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα αυξήθηκαν περισσότερο από 2.000% και στην Ισπανία κατά 435%, σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα δεδομένα του ForwardKeys, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τη χωρητικότητά τους, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις κρατήσεις. Το ForwardKeys διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 14ης Μαΐου, οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα και την Ισπανία μειώθηκαν κατά 37% και 44%, αντίστοιχα.

ksd PRIMAGEL
adv

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα τέλη Μαΐου ακυρώθηκαν περισσότερα εισιτήρια από νέες κρατήσεις, ενώ οι Βρετανοί παραθεριστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την “πράσινη λίστα” της βρετανικής κυβέρνησης και τα δαπανηρά τεστ Covid, όπως και τις καραντίνες στα οποία υποχρεούνται κατά την επιστροφή του στο Ην. Βασίλειο από ταξίδια σε “κόκκινους προορισμούς”.

Η θέση του WTTC

Καλώντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προσθέσει περισσότερες χώρες στον “πράσινο κατάλογο”, χρησιμοποιώντας μια “προσέγγιση βάσει κινδύνου”, η ανώτερη αντιπρόεδρος του WTTC, Virginia Messina, είπε: “Βλέπουμε πολλές χώρες, ιδίως εκείνες στην Ε.Ε., να επιτρέπουν στους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί ή που διαθέτουν ένα αρνητικό τεστ Covid να ταξιδέψουν χωρίς άλλους περιορισμούς, γεγονός το οποίο θα δώσει ώθηση στις οικονομίες τους, σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Για να προσθέσει: “Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το σκληρό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα που προκύπτει το πρόγραμμα εμβολιασμού μας, ένα από τα καλύτερα προγράμματα διάθεσης εμβολίων στον κόσμο, με σχεδόν το 40% του πληθυσμού, αυτή τη στιγμή, να είναι πλήρως εμβολιασμένο, για να αποκαταστήσουμε την κινητικότητα και να ανοίξουμε ξανά τις πόρτες στα ασφαλή, διεθνή ταξίδια. Το αντίθετο θα εκμηδένιζε το απίστευτο επίτευγμα του εμβολιασμού που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσε να σημαίνει ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης για μια νέα εποχή της ‘Παγκόσμιας Βρετανίας’, μετά την ψηφοφορία για το Brexit, θα παραμείνει απλή φιλοδοξία”.

Ο τομέας ταξιδιών και τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο “χτυπήθηκε” ανελέητα από την πανδημία, με τη συμβολή του στο ΑΕΠ να πέφτει κατά 62 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 49%. “Αυτό μπορεί να διορθωθεί και τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από τον τομέα να διασωθούν, εάν ενεργήσουμε αμέσως και επιτρέψουμε την ασφαλή επιστροφή των διεθνών ταξιδιών”, υπογραμμίζει η κα. Messina”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Επιμένει στις… λίστες και το σύστημα “φωτεινού σηματοδότη” ο Βρετανός πρωθυπουργός | Τι λέει το WTTC για τις πτήσεις σε Ελλάδα και Ισπανία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *