©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Διπλάσιες οι δαπάνες των Βρετανών για ταξίδια στο εξωτερικό

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατακόρυφη άνοδο κατά 95% των δαπανών για ταξίδια στο εξωτερικό κατέγραψαν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Σεπτέμβριο, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση καταναλωτικών δαπανών της Barclays UK.

Παρά την αβεβαιότητα για το κόστος ζωής που εξακολουθεί να επηρεάζει τους καταναλωτές, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών ανά πελάτη, κατά σχεδόν 95%, τον περασμένο μήνα, ενώ ακολούθησαν οι αεροπορικές εταιρίες κατά 60%.

Οι καταναλωτές αισθάνονται πιο σίγουροι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό εφέτος, σε σχέση με πέρυσι, όταν υπήρχαν σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον Covid-19.

Οι δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό συνεχίζουν να είναι σημαντικά αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι, αλλά η συνολική αύξηση των μη απαραίτητων δαπανών ήταν μόνο 1%, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 και έχει επιβραδυνθεί από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους (3,6% τον Αύγουστο, 8% τον Ιούλιο), όπως διαπιστώνει η Barclays.

Οι δαπάνες σε εστιατόρια τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν κατά περισσότερο από 12% σε ετήσια βάση και περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σχεδιάζουν να παραμένουν περισσότερο στο σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι καταναλωτές που έχουν επίγνωση του κόστους έκαναν περικοπές σε τομείς όπως η ένδυση, τα εστιατόρια και οι επισκευές στο σπίτι. Επίσης, τα υπερπόντια ταξίδια συνεχίζουν να είναι αυξημένα, σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Οι δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό παρέμειναν σε ισχυρή ανάπτυξη, σε σύγκριση με πέρυσι, με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις αεροπορικές εταιρίες να σημειώνουν αύξηση κατά 94,7% και 60,1%, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες για ξενοδοχεία, θέρετρα και καταλύματα μειώθηκαν κατά 7%, σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει λόγω αφαίρεσης του κόστους των διεθνών εξετάσεων για τον κορωνοϊό και της μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης των Βρετανών για ταξίδια στο εξωτερικό.

Η συνολική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών με κάρτες κατά 1,8% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν χαμηλότερη από 4,7% τον Αύγουστο και 7,7% τον Ιούλιο, καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν λιγότερα στο λιανικό εμπόριο και τη φιλοξενία.

Οι τιμές τις ενέργειας στο επίκεντρο

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και ο φθινοπωρινός καιρός συνέβαλαν ώστε οι καταναλωτές να ξοδεύουν 48% περισσότερα σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και επιπλέον από τους δύο προηγούμενους μήνες (45,2% τον Αύγουστο και 43,9% τον Ιούλιο). Αυτό συνέβη καθώς το 65% αναζητούσε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι, σε σύγκριση με το 45% τον Αύγουστο.

Οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει η έκθεση, έχουν σαν συνέπεια, οι Βρετανοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (91%) να ανησυχούν για την άνοδο των οικιακών λογαριασμών. Άλλωστε, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας προκειμένου να υπάρξει μείωση στους λογαριασμούς ενέργειας για τα βρετανικά νοικοκυριά, μόλις το 31% δηλώνει ότι τα νέα μέτρα τους έκαναν να αισθάνονται πιο ασφαλείς για τα προσωπικά τους οικονομικά.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα της Barclays Corporate Banking, ο επικεφαλής του τομέα της Φιλοξενίας και της Αναψυχής, Mike Saul, είπε: “Είναι σαφές ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να θέλουν να απολαύσουν πολλές εμπειρίες, που περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Τα στοιχεία ήρθαν καθώς η Travel Counsellors ανέφερε πωλήσεις ύψους έως και 75 εκατομμυρίων λιρών τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο ενός έτους ρεκόρ.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ: Διπλάσιες οι δαπάνες των Βρετανών για ταξίδια στο εξωτερικό

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *