OLP

Εργατικό ατύχημα με νεκρό εργαζόμενο στον ΟΛΠ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) του ΟΛΠ, το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μόλις έλαβαν γνώση του συμβάντος.

Πιο αναλυτικά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιά-Δυτικής Αττικής-Αιγαίου ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι στην προβλήτα 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, το απόγευμα εργαζόμενος χτυπήθηκε από γερανογέφυρα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Στο χώρο του ατυχήματος μετέβη αμέσως ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης μαζί με Επιθεωρητή Εργασίας και πραγματοποίησαν την πρώτη αυτοψία. Ο χώρος αποκλείστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η αυτοψία συνεχίζεται σήμερα από κλιμάκιο Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του ΣΕΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος.

Η ΓΣΕΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει: “Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα στη χώρα μας, με έναν ακόμη συνάδελφό μας να βρίσκει τραγικό θάνατο εν ώρα εργασίας, αυτή τη φορά στην προβλήτα 2 της COSCO στον Πειραιά, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες χτυπήθηκε από γερανογέφυρα.

Τα αίτια και του συγκεκριμένου εργατικού δυστυχήματος πρέπει να διαλευκανθούν άμεσα και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας απασχολούνται πολλές φορές χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ενώ οι συχνοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας με σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων και την τήρηση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας, επιβάλλονται όσο ποτέ άλλοτε.

Η ΓΣΕΕ  ζητά εδώ και τώρα την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών και τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους.

Είναι απαίτησή μας τόσο από το Υπουργείο Εργασίας όσο και από το ΣΕΠΕ να κατανοήσουν επιτέλους ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ζωές όσων παλεύουν για το μεροκάματο”.

Η ΟΜΥΛΕ και τα Σωματεία του ΟΛΠ

Η ΟΜΥΛΕ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του ΟΛΠ εκφράζουν την οδύνη τους για τον θάνατο του συναδέλφου στην PCT σε ώρα εργασίας. Σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συνάδελφου και τους συνάδελφους μας στην ΣΕΠ. Ζητάμε την άμεση διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο έναν νέο εργαζόμενο άνθρωπο.
Ξεκαθαρίζουμε ότι πέρα από τις ειδικές συνθήκες του ατυχήματος ο συνάδελφος μας έπεσε θύμα της εντατικοποίησης και της «αριθμολαγνείας» της COSCO που στον βωμό της, οι άνθρωποι – εργαζόμενοι έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ καταγγέλουμε την εργολαβοποίηση που έχει οδηγήσει σε ένα καθεστώς αρρύθμιστων εργασιακών σχέσεων με συνέπεια αυτά τα δραματικά αποτελέσματα.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στους συναδέλφους μας των προβλητών 2 και 3 της PCT και μαζί τους διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις και πιστή τήρηση των κανόνων ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και για τους συναδέλφους της ΣΕΠ. Απαιτούμε την Δημιουργία Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας και για τους εργαζόμενους της ΣΕΠ.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας πέρα από την χθεσινή στάση εργασίας (19:00-21:00) να συμμετάσχουμε στην συγκέντρωση των εργαζόμενων στο ΣΕΜΠΟ της ΣΕΠ σήμερα 26/10/2021 στις 11:00, συμπαραστεκόμενοι και διαμαρτυρόμενοι για τον άδικο θάνατο του συναδέλφου μας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και την εργοδοσία άμεσα μέτρα για να μη θρηνήσουμε και άλλες ζωές”.

Ο ΟΛΠ

Από την πλευρά της “Η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. δηλώνει συγκλονισμένη για την απώλεια του εργαζομένου της DPort Services στον Προβλήτα ΙΙ της ΣΕΠ Α.Ε., Δημήτρη Δαγκλή, την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια  στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *