© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Στο 2024 τοποθετείται η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού Τουρισμού|Η Ελλάδα “νικήτρια” στις διανυκτερεύσεις εφέτος

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν και η ζήτηση για ευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάκαμψη λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στην Ευρώπη, τα νούμερα απέχουν πολύ από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, και δεν αναμένεται να ξεπεραστούν μέχρι το 2024. Αυτό προκύπτει στην πιο πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “Ευρωπαϊκός Τουρισμός – Τάσεις και Προοπτικές” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα “πρωταγωνίστησε” στις διανυκτερεύσεις, εφέτος το καλοκαίρι.

Παρά τη δυναμική ανάκαμψη που κατέγραψαν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα 60% χαμηλότερα έναντι του 2019.

Παρά τη θετική πορεία του 2021, η ETC προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τουριστικές αφίξεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο -77% μέχρι τα μέσα της φετινής χρονιάς, σε σχέση με το 2019.

Η αύξηση των επιβατικών αερομεταφορών στην Ευρώπη ενισχύθηκε τους μήνες Ιούνιο (-69%), Ιούλιο (-57%) και Αύγουστο (-49%), σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο πρόεδρος της ETC, Luís Araújo, δήλωσε: “Από την τελευταία μας τριμηνιαία έκθεση, είναι ξεκάθαρος ο κρίσιμος ρόλος που έχουν ήδη διαδραματίσει τα προγράμματα εμβολιασμού στην ανάκαμψη των ταξιδιών. Η κυκλοφορία του εμβολίου για τον COVID-19 ήταν ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση των απαιτήσεων εισόδου και την ενίσχυση της ελκυστικότητας των ταξιδιών, κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, οι προσπάθειες εμβολιασμού δεν είναι αρκετές. Καθώς πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να προσπαθήσει να αποκαταστήσει περαιτέρω την ελευθερία μετακίνησης, εφαρμόζοντας πιο ολιστικές και συνεκτικές προσεγγίσεις για ταξίδια εντός και εκτός της Ε.Ε.”.

Αυξημένη ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει, επί του παρόντος, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο, γεγονός που αναμένεται να επιτρέψει την απελευθέρωση της περιορισμένης ζήτησης. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί απολάμβαναν ήδη μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη θερινή περίοδο, λόγω των επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού. Επιπλέον, η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για τον COVID-19 ήταν θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση των ασφαλών ταξιδιών στην περιοχή και συνέβαλε στην απλοποίηση της διασυνοριακής κινητικότητας. Ως αποτέλεσμα, τα ενδοπεριφερειακά ταξίδια παρουσίασαν άνοδο και πρόκειται να αντιπροσωπεύσουν το 85% των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη το 2021, από 77% το 2019.

Η Ελλάδα πρώτη στην ανάκαμψη των διανυκτερεύσεων

Η ανάκαμψη των ταξιδιών που παρατηρήθηκε ήταν διαφορετική μεταξύ των προορισμών, με εκείνους που άνοιξαν ξανά τα σύνορά τους νωρίτερα σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες να είναι οι πιο ευνοημένοι. Η Ελλάδα, ως η πρώτη χώρα που άνοιξε για τουρίστες χωρίς COVID, σημείωσε την ισχυρότερη ανάκαμψη σε όρους  διανυκτερεύσεων (-19% έναντι του 2019), αν και οι διεθνείς αφίξεις ήταν αδύναμες. Την ισχυρότερη αύξηση των αφίξεων, σε σχέση με το 2019, κατέγραψε η Κροατία (-37%), η οποία μπόρεσε να επεκτείνει τις εξαιρετικές επιδόσεις της σε περιόδους εκτός σεζόν, καλωσορίζοντας 1,9 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, η Τσεχία (-94%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς εφαρμόζει αυστηρά μέτρα κατά του COVID-19 καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι προαναφερόμενοι ευρωπαϊκοί προορισμοί είχαν υψηλότερα επίπεδα πληρότητας ξενοδοχείων αυτό το καλοκαίρι, σε σύγκριση με το 2020, με βάση τα στοιχεία Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Αρκετοί προορισμοί ανέφεραν ποσοστά πληρότητας κοντά στο 70%, συμπεριλαμβανομένων της Σλοβενίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μονακό και της Τουρκίας.
Η αύξηση των ευρωπαϊκών αεροπορικών επιβατών κέρδισε επίσης σε δυναμική τους μήνες Ιούνιο (-69%), Ιούλιο (-57%) και Αύγουστο (-49%), σε σύγκριση με το 2019, αν και τα παγκόσμια έσοδα επιβατών ανά χιλιόμετρο (RPK), τον Αύγουστο, ήταν στο ήμισυ των αντίστοιχων πριν από την πανδημία. Η σχετική βελτίωση τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται κυρίως στη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών εσωτερικού.
Στα… αζήτητα τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Αν και τα ευρωπαϊκά ταξίδια έχουν σημειώσει θετικά βήματα το 2021, η ETC προειδοποιεί πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά. Μια πιο αργή κυκλοφορία εμβολίου σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και σε ορισμένες μεγάλες αγορές πηγές τουριστών μακρινών αποστάσεων, μπορεί δυνητικά να καθυστερήσει την ανάκαμψη, παρουσιάζοντας παρατεταμένα πτώση.

Η ETC παρατήρησε επίσης μια αξιοσημείωτη απουσία ταξιδιωτών από αγορές μεγάλων αποστάσεων, με τις αφίξεις από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη να παραμένουν 90% κάτω από τα επίπεδα του 2019 για το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών προορισμών που αναφέρονται στην έκθεση. Η απουσία Κινέζων τουριστών ήταν, επίσης, έντονα αισθητή σε όλη την Ευρώπη, με το σύνολο των προορισμών της να σημειώνουν πτώση άνω του 90%, σε σύγκριση με το 2019.

Συνολικά, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι 60% χαμηλότερες από το 2019 μέχρι το τέλος του 2021, με πολλούς άλλους παράγοντες να συνεχίζουν να επηρεάζουν την τουριστική ανάκαμψη της Ευρώπης. Αυτοί περιλαμβάνουν τους διαρκώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του Covid-19, τα νέα κρούσματα και τη σύγχυση γύρω από το χρωματικά κωδικοποιημένο ταξιδιωτικό σύστημα της Ε.Ε., που εφαρμόζεται διαφορετικά από προορισμός σε προορισμός. Η υιοθέτηση διαφορετικών συστημάτων για την αποδοχή εμβολίων που δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΜΑ μπορεί επίσης να συνεχίσει να επηρεάζει τους προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *