athens
© money tourism copyright photo

Guardian: Η Ελλάδα βλέπει το μέλλον της, ως Φλόριντα της Ευρώπης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Ελλάδα είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο, καθώς προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες.

Όπως αναφέρει το άρθρο:
money tourism photo
money tourism photo

Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την Αθήνα, μια πρωτεύουσα που δεν πάει καιρός, που ήταν συνώνυμη με διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας. «Υπήρξε μια τεράστια αύξηση με κάθε χρόνο να αποτελεί ένα έτος ρεκόρ για τα τελευταία έξι χρόνια», δήλωσε στον Observer ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία κρίσης η βιομηχανία αυξήθηκε σχεδόν κατά 7% πέρυσι –  3,5 φορές πιο γρήγορα από την ευρύτερη οικονομία της Ελλαδας. Δεδομένου ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ, είναι ζωτικής σημασίας για τα δημόσιοικονομικά.

Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC), οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό αναμένεται για πρώτη φορά να υπερβούν το ένα εκατομμύριο ή το 25% της αγοράς εργασίας της Ελλάδας. Πέρυσι οι επισκέπτες δαπάνησαν € 18,5δις (£ 16,5δις).

Η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Τουρισμού, περιέγραψε την Ελλάδα ως «μια υποδειγματική μελέτη περίπτωσης για το πόσο πολύτιμο μπορεί να είναι ένα ταξίδι, όταν η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον τομέα αυτό».

Όμως, ενώ οι αφίξεις σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2009, ο κ. Ρέτσος είναι ο πρώτος που προειδοποιεί ότι οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά.

Μετά από πολλά χρόνια επιτυχίας, λόγω των φόβων για την ασφάλεια στην Τουρκία, το Μαρόκο και την Αίγυπτο και άλλες μεσογειακές χώρες ανέκαμψαν. Οι κρατήσεις στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 40% αυτό το καλοκαίρι. Σε δημοφιλή θέρετρα όπως τη Ρόδο, οι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να μειώσουν δραματικά τις τιμές τους μετά από μια ασυνήθιστα αργή έναρξη της σεζόν.

Το φάντασμα του υπερ-τουρισμού έχει επίσης προκαλέσει φόβους για το αν μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίσει μια τουριστική εισροή με τρεις φορές τον πληθυσμό της.

«Δεν είναι πλέον παιχνίδι αριθμών», λέει ο Ρέτσος, «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να περάσουμε από μια διαδικασία ωριμότητας, να διαχειριστούμε τους προορισμούς μας, έτσι ώστε οι τουρίστες και οι ντόπιοι να είναι ευχαριστημένοι, να επεκταθεί η σεζόν και να υπάρξουν επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές».

Περισσότερο από ποτέ, είπε, ήταν ζωτικής σημασίας οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η διάθεση αποβλήτων και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας να αναβαθμιστούν μετά από χρόνια περικοπών.

«Ο τουρισμός είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και μπορεί να αποτελέσει ορόσημο της ανάπτυξης για ολόκληρη την οικονομία», λέει ο Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

«Αλλά η μακροπρόθεσμη σωτηρία θα έρθει μόνο όταν ηΕλλάδα θα γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης, βελτιώνοντας επαρκώς τις υπηρεσίες της, ώστε να προσελκύσει ξένους να ζήσουν μόνιμα εδώ».

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *