Ισχυροί «παίκτες» στην αγορά tax free shopping οι Ρώσοι

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

Οι Ρώσοι παραμένουν στο club των ισχυρών παικτών για την αγορά tax free shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ), καθώς μετά από δύο χρόνια “χαμηλών επιδόσεων”, η μέση δαπάνη κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό των Ρώσων αυξήθηκε στα 1.000 ευρώ τον φετινό Μάρτιο, έναντι 600 ευρώ το 2016.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2015 έβλαψε σοβαρά τη ρωσική οικονομία και την ικανότητα των κατοίκων να ξοδεύουν και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ενώ οι διπλωματικές εντάσεις που αυξήθηκαν μετά την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο του 2014, δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.

Μια δύσκολη περίοδος για το ρούβλι ακολούθησε, με αρνητικές συνέπειες που ένιωσαν όλοι οι Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των πλουσιότερων πολιτών. Το αποτέλεσμα ήταν ο εξερχόμενος τουρισμός να μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών το 2015, σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Τουριστικής Βιομηχανίας (RCT). Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές ήταν οι επιπτώσεις στην αγορά tax free προϊόντων.

Η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας είχε θετικό αντίκτυπο στη ρωσική τουριστική αγορά. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την χρηματοπιστωτική εταιρία UBS και ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός αυξήθηκε κατά 58% από χρόνο σε χρόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των συναλλαγών που έγιναν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά ένα τρίτο τον Μάρτιο του 2017, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ από 600 ευρώ το 2016, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τραπεζών. Ωστόσο, δεν έχουν επιστρέψει πλήρως οι ημέρες δόξας του 2013, όταν οι μέσες δαπάνες των Ρώσων στο εξωτερικό ανέρχονταν σε 1.700 ευρώ.

Βεβαίως, οι υψηλής κατηγορίας πολυδάπανοι Ρώσοι δείχνουν να προσπαθούν να επανορθώσουν για τον χαμένο χρόνο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *