mouzenidis

Καθυστερήσεις στην ενίσχυση του ομίλου Μουζενίδη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σημαντικές καθυστερήσεις στην διαδικασία ενίσχυσης του ομίλου Μουζενίδη, αναφέρουν πηγές του ομίλου, οι οποίες οδήγησαν στην διαδικασία εξυγίανσης του Mouzenidis Travel, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Όπως αναφέρουν πηγές του Ομίλου, “επί ένα έτος η Mouzenidis Travel βρισκόταν σε αναζήτηση λύσεων προς αποφυγή της προσφάτως ανακοινωθείσας διαδικασίας εξυγίανσης που δεν κατέστη εφικτό να αποφευχθεί, μετά και τον θάνατο του ιδρυτή και προέδρου της, Μπόρις Μουζενίδη”.

ellinairΩς μοναδικός καθετοποιημένος τουριστικός όμιλος στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί αναμφισβήτητα μία σημαντική οντότητα για τον  τουριστικό κλάδο, τον ελληνικό τουρισμό και συνάμα την ελληνική οικονομία, ανταγωνιζόμενος τουρκικών συμφερόντων tour operators, στην σημαντική ρωσική αγορά.

Παρατηρώντας τις εξελίξεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τις ενισχύσεις που παρείχαν σε τουριστικές επιχειρήσεις μη τουριστικές χώρες, ο όμιλος επεδίωκε να ενταχθεί στις ενισχύσεις, μάταια όμως μέχρι στιγμής, παρά τις υποσχέσεις…

Πηγές του Ομίλου αναφέρουν ότι το πρόβλημα του Κράτους ήταν η προβληματικότητα της επιχείρησης, λόγω των συσσωρευμένων χρεών της. Σαφέστατα όμως,  το ουσιαστικό πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η επιχείρηση προκλήθηκε από την έξαρση της πανδημίας Covid-19, καθώς προ Covid η δυναμικότητα της επιχείρησης στις πωλήσεις είχε ανέβει κατά 40%, με τεκμηριωμένες  προβλέψεις εκτόξευσης για το 2020. Συνεπώς μία τέτοια επιχείρηση με τη δυναμικότητα και το δίκτυό της, σε δεκάδες χώρες,  ήταν εύκολο, ορθό αλλά και υγειές να τύχει κρατικής βοήθειας, για να εξέλθει από την κρίση στην οποία βρέθηκε, όταν μάλιστα η απώλεια εσόδων που είχε ήταν της τάξης του 95% και όλες οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνταν με πράξεις της Κρατικής Διοικήσεως παρέμειναν κλειστές μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020 (συνεπώς η επιχείρηση “έκλεισε” με πράξεις της Διοικήσεως) ενώ περιορισμοί ήταν σε ισχύ για τις ίδιες αγορές, μέχρι και τον Ιούλιο του 2021!

mouzenidisΟ εκλιπών πρόεδρος πάσχισε προ της αποβίωσής του,  να επικοινωνεί με όλα τα αρμόδια υπουργεία, ακόμη και με το γραφείο του Πρωθυπουργού, στη προσπάθεια να εξηγήσει ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση η οποία θα εξασφάλιζε πρωτίστως τους ξενοδόχους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, πολλάκις, ότι διαφορετικά θα επέλθει ένα domino effect στην τουριστική αγορά, το οποίο δεν είναι εφικτό να σηκώσει η ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας Ellinair, η οποία «ακολουθούσε» αντίστοιχες ενισχύσεις –και πολύ σωστά- τουριστικών και αεροπορικών εταιριών.

Η ενίσχυση της Ellinair και του ομίλου κατ’ επέκταση, είναι εθνική υποχρέωση αφού είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και δραστηριοποιείται με το δίκτυό του στο εξωτερικό σε 16 χώρες αποκλειστικά με τον εισερχόμενο τουρισμό, του οποίου η διάσωση θα σήμανε την διάσωση και πολλών τουριστικών επιχειρήσεων. Η ενίσχυση της Ellinair ωστόσο παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ξεκίνησε ήδη από πέρυσι τον Νοέμβριο, συζητείται  ακόμη και σήμερα και δεν έχει δοθεί η τελική έγκριση.

Το γεγονός αυτό ουσιαστικά ανάγκασε την επιχείρηση να ενταχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης.

Και όπως υπογραμμίζουν πηγές του ομίλου: “Η ενίσχυση της Ellinair και η άμεση καταβολή της, είναι ζωτικής σημασίας για τον Όμιλο Μουζενίδη και η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να βοηθήσει στη διατήρηση ενός Ομίλου με μεγάλη προσφορά στον τουρισμό αλλά και εν γένει στην ελληνική οικονομία”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιουνίου η διοίκηση της Mouzenidis Travel, με επιστολή της που αποκάλυψε αποκλειστικά το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, προς τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους πελάτες, μετά την υπαγωγή της εταιρίας σε καθεστώς εξυγίανσης με δικαστική απόφαση, εξήγησε τις εξελίξεις και τόνισε ιδιαίτερα ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των προμηθευτών και η αποκατάσταση του brand Mouzenidis έναντι όλων, αφού “η φερεγγυότητα πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό”.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged

1 σχόλιο στο “Καθυστερήσεις στην ενίσχυση του ομίλου Μουζενίδη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *