hatta

Σειρά τηλεδιασκέψεων FedHATTA με Γεωργιάδη, Κουντουρά και Θεοχάρη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σειρά τηλεδιασκέψεων είχε η Επιτροπή Συντονισμού των τουριστικών γραφείων για την έξοδο από την κρίση του Covid-19, αποτελούμενη από τους κ.κ. Λύσανδρο Τσιλίδη (Πρόεδρο FedHATTA), Νικόλαο Κελαϊδίτη (Πρόεδρο ΗΑΤΤΑ), Μάρκο Σπυρομήλιο (Αντιπρόεδρο ΗΑΤΤΑ), Μάριο Καμμένο (Αντιπρόεδρο HATTA και Ταμία ECTAA) και Αριστείδη Τσαλδάρη (Γενικό Γραμματέα ΗΑΤΤΑ), με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και την πρώην υπουργό Τουρισμού και νυν ευρωβουλευτή κα. Έλενα Κουντουρά, προκειμένου να ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα στα οποία έχει βρεθεί ο κλάδος των τουριστικών γραφείων λόγω της πανδημίας του Covid-19 και να ζητήσει την παρέμβασή τους για την αποτελεσματική άμβλυνση των συνεπειών τους.

Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή εξέθεσε στον κ. Γεωργιάδη, την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα τουριστικά γραφεία, τα οποία συνιστούν τον σημαντικότερο κλάδο του τουρισμού, καθώς είναι αυτά που διακινούν ολόκληρο τον τουρισμό παγκοσμίως. Είναι δε και ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο -και θα εξακολουθήσει να πλήττεται για καιρό- από τις συνέπειες της πρωτοφανούς σε χρονική έκταση και σοβαρότητα ανωτέρας βίας που εγκατέστησε σε ολόκληρο τον πλανήτη ο Covid-19.
Ο Υπουργός ενημερώθηκε και για τις κινήσεις που γίνονται από τον κλάδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της ECTAA, του πανευρωπαϊκού οργάνου των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις ανάλογες των προβλημάτων, αλλά και για την αρωγή που παρέχεται από την Επιτροπή προς Υπουργούς και άλλους αξιωματούχους, για να διευκολυνθούν στη διεκδίκηση λύσεων για την χώρα μας και για τον κλάδο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών Οργάνων.

Έγινε σαφές από την Επιτροπή ότι ο κλάδος βγαίνει από μία χαμηλή χειμερινή τουριστική περίοδο, ενώ η θερινή περίοδος ακυρώνεται εκ των πραγμάτων και η επόμενη χειμερινή περίοδος είναι, κατ’ ουσία, επίσης χαμένη, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάκαμψη του τουρισμού δεν θα ξεκινήσει πραγματικά πριν από το 2021, και μάλιστα προς το φθινόπωρο, αφού πρέπει πιο πριν να συγκλίνουν παγκοσμίως όλες οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια τόσο των ταξιδιωτών που μετακινούνται όσο και των προορισμών, αλλά και να είναι σε θέση όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό και όχι μόνο εσωτερικά, εντός των χωρών τους. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 18 μήνες χωρίς έργο και χωρίς εισόδημα, στη διάρκεια των οποίων τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία, με όλο το προσωπικό τους παρόν, έτσι ώστε να μπορέσουν και να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα, αλλά και να δουλέψουν εντατικά όταν αυτή έρθει.

Τα αιτήματα της Επιτροπής προς τον Υπουργό Ανάπτυξης συνοψίζονται ως εξής:

  1. Το υπάρχον προσωπικό των τουριστικών γραφείων, μόνιμο και εποχικό (υπάλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοί κλπ.), πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί. Έτσι, ο κλάδος ζητά επιδότηση των εργαζομένων του για να εξακολουθήσουν να εργάζονται, και όχι να επιδοτηθούν αφού βγουν στην ανεργία, για όσο χρονικό διάστημα διατηρηθεί το πρόβλημα και οι μηδενικές κρατήσεις -και κατά συνέπεια εισπράξεις- στον τομέα του τουρισμού. Στην επιδότηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από την Πολιτεία ευέλικτες μορφές εργασίας. Ο αριθμός των πάσης φύσεως εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία ανέρχεται σε περίπου 30.000.
  1. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν υπό τις δεδομένες συνθήκες και οι ίδιες οι επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων, οι οποίες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν βαρύνονται από προηγούμενα δάνεια ή άλλες σχετικές υποχρεώσεις ή, αν βαρύνονται, είναι συνεπείς στις συμφωνίες για την αποπληρωμή τους, πρέπει να λάβουν χρηματοδοτήσεις με κρατική εγγύηση χωρίς να εμποδίζονται από συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια, στο ρεαλιστικό ύψος που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Η Ομοσπονδία FedHATTA μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος, έτσι ώστε η σχετική αίτηση πολλών μικρότερων τουριστικών γραφείων να λειτουργήσει ως μία μεγάλη συνολική αίτηση, προκειμένου να καταστεί ευκολότερα εφικτή έτσι η απαραίτητη χρηματοδότησή τους.

  1. Η Ομοσπονδία FedHATTA προτίθεται πολύ σύντομα να δημιουργήσει έναν εγγυητικό μηχανισμό για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, ο οποίος θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών έναντι των καταναλωτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει αποτελεσματικά στη χώρα μας, με συνέπεια να μην είναι πραγματικά εγγυημένα ούτε τα voucher που εκδίδονται αυτή τη στιγμή αντί άμεσης επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με την Π.Ν.Π. της 13.04.2020, για ταξίδια και εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω του Covid-19.

Μέχρι τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού εγγυήσεων, πρέπει να υπάρξει κρατική εγγύηση για τα συγκεκριμένα voucher, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υποστηριχθεί και ο συγκεκριμένος μηχανισμός.

Ο Υπουργός κατανόησε τα προβλήματα που του τέθηκαν και δήλωσε ότι δρομολογούνται ήδη λύσεις, καθώς ο ίδιος, γενικά, δεν αποκλίνει από αυτά που θεωρούν δίκαια και εφικτά οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων.
Υποσχέθηκε ότι οι τράπεζες δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα στις επιδιωκόμενες χρηματοδοτήσεις, διότι έχουν λάβει σχετικές οδηγίες, ενώ δεσμεύτηκε πως ό,τι αποδειχθεί τυχόν ότι δεν βρίσκεται σε σωστό δρόμο στο πλαίσιο των λύσεων που θα δρομολογηθούν, θα μπορεί πάντοτε να διορθωθεί εκ των υστέρων.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ THN ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ κα ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Το Σάββατο 18 Απριλίου 2020, η Επιτροπή Συντονισμού των τουριστικών γραφείων για την έξοδο από την κρίση του Covid-19, συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με την π. Υπουργό Τουρισμού και σήμερα Ευρωβουλευτή κα Έλενα Κουντουρά, για μία επίκαιρη και εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά τα προβλήματα που έχει επισωρεύσει στον τουρισμό η πανδημία του Covid-19 και τις ενέργειες που είναι εφικτές και απαραίτητες για την επανεκκίνησή του κατά το δυνατόν συντομότερα, με ασφάλεια για όλους.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η διευθύντρια του γραφείου της κας Κουντουρά στην Αθήνα, κα Μακεδονία Κουτσουμπέλη, και ο διαπιστευμένος συνεργάτης της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Σάββας Παρσέλιας.

H π. Υπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι, μετά την τεράστια επιτυχία της Ελλάδας στον τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια, η φωνή της χώρας ακούγεται πλέον στην Ευρώπη, έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αποδοχή όλων και οι περισσότερες προτάσεις της που αφορούν θέματα τουρισμού υιοθετούνται. Η μεγάλη αυτή επιτυχία ήταν αποτέλεσμα ευρείας συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς και τις Περιφέρειες, ενώ παράλληλα επιλύθηκαν νομοθετικά ή μπήκαν σε διαδικασία επίλυσης σοβαρά θέματα που αφορούσαν τον τουρισμό και εκκρεμούσαν για πάρα πολλά χρόνια. Η δε μεγάλη αυτή εμπειρία της χώρας και στον νομοθετικό τομέα αναγνωρίζεται και στην Ευρώπη, όπου μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στην παρούσα συγκυρία.
Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει καλά μέτρα μέχρι στιγμής, τα οποία όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν με σωστό τρόπο. Σημαντικό είναι το κεφάλαιο των κρατικών ενισχύσεων και των κρατικών εγγυήσεων, που θα πρέπει μεν να είναι ρεαλιστικές, αλλά θα πρέπει και να δοθούν ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες, ενώ πολύ μεγάλη σημασία έχει και η προετοιμασία της Ελλάδας για την επόμενη μέρα, καθώς πρέπει να βρει τρόπο να καταστήσει ασφαλείς τις μετακινήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν τα σύνορά της στον τουρισμό χωρίς άλλα προβλήματα.
Ο εκπρόσωποι της Επιτροπής ενημέρωσαν την κα Κουντουρά για την κατάσταση στην τουριστική αγορά και συναίνεσαν ότι μάλλον δεν υπάρχει τρόπος να διασωθεί το 2020, παρά το “ηθικό πλεονέκτημα” που απέκτησε η Ελλάδα επειδή ανταποκρίθηκε στο πρόβλημα με καλύτερο τρόπο από την υπόλοιπη Ευρώπη, μεταξύ άλλων και επειδή οι πολίτες πολλών χωρών δεν μπορούν να ταξιδέψουν, επειδή η κατάσταση στις δικές τους χώρες είναι χειρότερη.
Τόνισαν και πάλι την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση από την πλευρά του κράτους, τόσο για τα ίδια τα τουριστικά γραφεία όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτά, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να φτάσουν όρθιες μέχρι το 2021, οπότε και προβλέπεται η πραγματική επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς (προς το φθινόπωρο). Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη για τεράστια διαφήμιση της χώρας μας και πάλι, που θα απευθύνεται κυρίως στους υψηλού εισοδήματος ταξιδιώτες, όπως αυτή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των Αμερικανών επισκεπτών, οι οποίοι στη συνέχεια συνέχισαν οι ίδιοι τη “διαφήμιση”, συμβάλλοντας έτσι στο τελικό εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Η κα Κουντουρά συμφώνησε στην ανάγκη για κρατική εγγύηση των voucher που δίνονται αντί για επιστροφές χρημάτων στον τουρισμό, καθώς τα δικαιώματα των καταναλωτών δεν γίνεται να αλλάξουν και όλοι κάτοχοι voucher, είτε καταναλωτές είτε επιχειρήσεις, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να τα εξαργυρώσουν ως το τέλος του 18μήνου ισχύος του είτε σε υπηρεσίες είτε σε μετρητά, και όχι να κινδυνέψουν να χάσουν τα χρήματά τους λόγω τυχόν πτώχευσης της τουριστικής επιχείρησης που τα εξέδωσε.
Τέθηκε στη συζήτηση και η καταχρηστική χρήση του voucher, που γίνεται συστηματικά από τουριστικές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ όλοι αποφεύγουν τις άμεσες επιστροφές χρημάτων, ακόμη και όταν αυτή η στάση τους είναι επίσης εμφανώς καταχρηστική.
Επισημάνθηκε, επιπλέον, ο αργός τρόπος με την οποίο νομοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ είναι σημαντικό η νομοθεσία να μπορεί να αλλάζει τάχιστα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Έτσι μπορεί κανείς να περιμένει μόνο μέσες λύσεις για διάφορα θέματα (μεταξύ αυτών για τις εγγυήσεις και για τις ενισχύσεις), που μπορούν να γίνουν δεκτές και να ψηφιστούν άμεσα, αντί να πολιτικοποιούνται και να καθυστερούν.
Ο Ευρωπαϊκός τουρισμός πρόκειται να περάσει μεγάλη δυσκολία αν δεν ανοίξουν οι “κρουνοί” για να εισρεύσει χρήμα εκεί που χρειάζεται, διότι, εκτός από το ότι οι ταξιδιώτες μπορεί να διοχετευθούν εκτός Ευρώπης πιο σύντομα από όσο θα περίμενε κανείς, δεν θα βοηθήσει σε κάτι το να υπάρχει ζήτηση αύριο, αλλά να μην υπάρχει πλέον προσφορά στους προορισμούς, αν έχουν κλείσει τα τουριστικά γραφεία, τα μικρά ξενοδοχεία, οι ταβέρνες και όλα όσα συνθέτουν ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.
Η π. Υπουργός υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν και από την σημερινή της θέση, σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού και στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς ο τουρισμός της πατρίδας μας είχε πάντοτε το ενδιαφέρον της και ήταν και είναι το βασικό μέλημά της.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, κ. ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

Την Παρασκευή 17 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων της Επιτροπής Συντονισμού των τουριστικών γραφείων για την έξοδο από την κρίση του Covid-19 με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό συνολικά και τους επαγγελματίες του ειδικότερα, τα οποία είναι αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19 και του τρόπου με τον οποίο αυτή έχει επηρεάσει ολόκληρο τον τουριστικό τομέα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, από την πλευρά της FedHATTA ο Πρόεδρος κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, και από την πλευρά του ΗΑΤΤΑ ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Κελαϊδίτης, οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Μάρκος Σπυρομήλιος και Μάριος Καμμένος (ο οποίος είναι και Ταμίας της ECTAA, του πανευρωπαϊκού οργάνου των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών) και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αριστείδης Τσαλδάρης.

Έγινε μία προσπάθεια να ενημερωθεί ο Υπουργός με τρόπο άμεσο για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στον κλάδο, από τους πλέον αρμόδιους ανθρώπους της αγοράς, καθώς οι κ.κ. Σπυρομήλιος και Τσαλδάρης έχουν τουριστικά γραφεία που μετρούν αρκετές δεκαετίες ζωής, των οποίων ο τομέας είναι σχεδόν αποκλειστικά ο τουρισμός πολυτελείας και τα επαγγελματικά ταξίδια κινήτρων. Ενώ τα συγκεκριμένα γραφεία είναι υγιείς, κερδοφόρες επιχειρήσεις, εν τούτοις έχουν και αυτά (όπως και όλα τα άλλα) πληγεί σημαντικά από την πλήρη στάση του τουρισμού και από το γεγονός ότι αυτός, κατά τα φαινόμενα, θα αργήσει πολύ να επανέλθει σε μία -έστω και στα αρχικά στάδια- κανονικότητα, με συνέπεια να χρειάζονται και αυτά στήριξη για να μπορέσουν να φτάσουν στο 2021, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει ο τουρισμός σιγά σιγά να λειτουργεί και πάλι.
Οι συνομιλητές συμφώνησαν γενικά ότι από τον τουρισμό του 2020 δεν είναι εφικτό να διασωθούν πολλά πράγματα, ενώ πολλές σημαντικές κρατήσεις που δεν μπόρεσαν να μετατεθούν για το φθινόπωρο αυτής της χρονιάς θα μεταφερθούν κατ’ ευθείαν στο 2022, δεδομένου ότι οι κρατήσεις για το 2021 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Έτσι υπάρχει ένα σημαντικό κενό μπροστά, που είναι ανάγκη να γίνει προσπάθεια να καλυφθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, τόσο με μία συντονισμένη διαφημιστική καμπάνια για τη χώρα μας, από τον σχεδιασμό της οποίας όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένας φορέας του τουρισμού, όσο και -ως έναν βαθμό- με τον εσωτερικό τουρισμό και τον κοινωνικό τουρισμό. Ο τελευταίος θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, και ειδικά στα τουριστικά γραφεία, που θα συνθέσουν τη μεταφορά, τη διαμονή και τυχόν άλλες παροχές για τους ταξιδιώτες, και να μην γίνεται διάσπαση πακέτου με ξεχωριστά voucher για μεταφορά και διαμονή, μεταφέροντας εσφαλμένα τη σχετική φροντίδα στον ίδιο τον ταξιδιώτη. Επίσης, ο κοινωνικός τουρισμός θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλες τις μορφές τουρισμού, και στην κρουαζιέρα, για παράδειγμα, η οποία συχνά είναι οικονομικότερη εμπειρία από τη διαμονή σε ένα καλό ξενοδοχείο με όλες τις ευκολίες.
Ήδη η Κύπρος συζητά να προωθήσει δικαιούχους της του κοινωνικού τουρισμού και στην Ελλάδα, κάτι που συνιστά ένα θετικό μήνυμα.
Συζητήθηκε επίσης η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο όλο πρόβλημα του Covid-19, η οποία, μετά την αρχική ενθαρρυντική δήλωσή της ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικότερους τομείς που πλήττονται από τον Covid-19 και θα πρέπει να τύχει στήριξης, τηρεί γενικά στάση αναμονής, αφήνοντας κάθε σχετική πρωτοβουλία στα κράτη μέλη. Τα περισσότερα από τα κράτη μέλη, μεταξύ
αυτών και η χώρα μας, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του voucher, αντί για την άμεση επιστροφή χρημάτων, για τα ταξίδια που ακυρώνονται λόγω της πρωτοφανούς αυτής συγκυρίας, όμως ακόμη και αυτή η λύση μπορεί να εξελιχθεί άσχημα αν ο κάθε ενδιαφερόμενος την ερμηνεύσει και την εφαρμόσει κατά το δοκούν, χωρίς έναν κεντρικό συντονισμό (όπως π.χ. οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες πλησιάζουν απευθείας τον πελάτη για να του προσφέρουν voucher, ενώ τα χρήματα έχουν καταβληθεί από το τουριστικό γραφείο, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μην έχει εξοφληθεί ακόμη από τον πελάτη). Κεντρικός πανευρωπαϊκός συντονισμός είναι ανάγκη να υπάρξει και για τα στάδια αποσυμπίεσης της κατάστασης, για τον χρόνο του ανοίγματος των συνόρων, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται τα ταξίδια στη συνέχεια και για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τις ίδιες τις χώρες υποδοχής και τους κατοίκους τους.
Οι συνομιλητές τόνισαν και πάλι στον Υπουργό την τεράστια ανάγκη για πραγματική χρηματοδοτική στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, χωρίς τραπεζικά κριτήρια και διακρίσεις που ακυρώνουν την συγκεκριμένη προσπάθεια, έτσι ώστε να έχουν όλες την απαιτούμενη ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να είναι παρούσες την επόμενη ημέρα και να μην καταρρεύσουν πριν φθάσουν εκεί.
Προτάθηκε να είναι ο απόδημος ελληνισμός μία από τις ομάδες που θα επωφεληθούν από ειδικά προγράμματα αυτή την τουριστική περίοδο, ώστε να επισκεφθούν με ευνοϊκούς όρους τη γενέθλια χώρα τους, στηρίζοντας έτσι και την οικονομία της.
Τέθηκε για μία ακόμη φορά η επιτακτική ανάγκη εγγύησης των voucher που δίνονται αντί επιστροφής χρημάτων (τόσο εκείνων των τουριστικών γραφείων όσο και εκείνων που εκδίδονται από άλλες τουριστικές επιχειρήσεις) για τυχόν αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων που τα εκδίδουν μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει αυτά να εκτελεστούν ή να αποζημιωθούν. Μέχρι τη δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων στη χώρα μας, το οποίο δεν είναι εφικτό να δημιουργηθεί και να καλύψει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις άμεσα, είναι ανάγκη να υπάρξει κρατική εγγύηση για τα συγκεκριμένα voucher που προβλέπονται στην Π.Ν.Π. της 13.04.2020. Σε διαφορετική περίπτωση, οι κίνδυνοι που μπορεί να υπάρξουν είναι σημαντικοί. Ο Υπουργός συμφώνησε στην ανάγκη δημιουργίας με γρήγορες διαδικασίες ενός συνεγγυητικού ταμείου, το οποίο θα αναλάβει την κάλυψη αυτών των κινδύνων, έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά το παρατηρούμενο σήμερα κενό. Ο κλάδος ζητά να έχει οπωσδήποτε συμμετοχή στο ταμείο αυτό, το οποίο θα αφορά και θα καλύπτει τα τουριστικά γραφεία, αν τελικά το ταμείο δεν δημιουργηθεί από αυτόν.
Επίσης, τέθηκε η ανάγκη να προστατευθούν από την Πολιτεία οι θέσεις εργασίας στα τουριστικά γραφεία, οι οποίες οι επιχειρηματίες δεν επιθυμούν, αλλά και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο, να χαθούν. Ζητήθηκε επιδότηση της εργασίας, αντί για επιδότηση της ανεργίας, για όσο χρόνο κρατήσει το πρόβλημα, και μορφές εργασίας που θα διευκολύνουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, χωρίς να προσκρούουν στα συμφέροντα των εργαζομένων.
Τονίστηκε δε, ότι εκπρόσωπος των τουριστικών γραφείων πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε στην Ομάδα Εργασίας που ανακοινώθηκε για την επόμενη μέρα του Covid-19, καθώς πρόκειται για τον κλάδο που διακινεί στο σύνολο του τουρισμού στη χώρα και δεν γίνεται να βρίσκεται έξω από τα κέντρα των αποφάσεων και των εξελίξεων.
Ο Υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής και ενημέρωσε για τους 4 άξονες επάνω στους οποίους πρόκειται να στηριχθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, οι οποίοι είναι: 1) οι συντονισμένες ενέργειες που θα χρειαστούν για το άνοιγμα των συνόρων με συντεταγμένο τρόπο
σε όλη την Ευρώπη και, εν πολλοίς, στον κόσμο˙ 2) τα μέτρα προστασίας τόσο για τους ταξιδεύοντες όσο και για τη χώρα και τους κατοίκους της˙ 3) η αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα, με μία συντονισμένη διαφημιστική καμπάνια διάρκειας δύο τουλάχιστον μηνών, με τη δημιουργία συμμαχιών με χώρες που είναι ήδη έτοιμες και πρόθυμες να στείλουν τους πολίτες τους στη χώρα μας, με παροχή κινήτρων στον απόδημο ελληνισμό για να ταξιδέψει τώρα στη χώρα, και άλλα ανάλογα μέτρα˙ 4) η στήριξη της επιχειρηματικότητας για την επανεκκίνηση, για τις επιχειρήσεις που θα κρατήσουν τους εργαζομένους τους, για την οποία και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή.
Ζήτησε επίσης την ενεργή στήριξη της Επιτροπής και της ECTAA σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εναρμόνιση σε όλα τα θέματα που πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια, αλλά και πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα του τουρισμού και να μην επιτρέψει έναν νέο διαχωρισμό Βορρά-Νότου, ενθαρρύνοντας την εσωστρέφεια που παρατηρείται ήδη σε ορισμένα κράτη μέλη.
Η συγκεκριμένη συζήτηση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και εποικοδομητική και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να την επαναλάβουν αν χρειαστεί, αναλόγως των αποτελεσμάτων των επόμενων βημάτων και των εξελίξεων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *