©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

SOS από τη βρετανική, τουριστική βιομηχανία | Η πολιτική αναταραχή ενδέχεται να επηρεάσει τις κρατήσεις

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές αλλαγές σχετικά με τις φορολογικές περικοπές, η κατάργηση της εγγύησης για την τιμή της ενέργειας από τον Απρίλιο και η προειδοποίηση για περικοπές δαπανών θα βλάψουν τη ζήτηση για ταξίδια, προειδοποιούν ανώτερα στελέχη του κλάδου στο Ην. Βασίλειο.

Οι ενέργειες του νέου καγκελάριου Τζέρεμι Χαντ -τον διορισμό του οποίου ακολούθησε η παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία, χθες, Πέμπτη- ικανοποίησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και φάνηκε να σταθεροποιούν τη λίρα, αλλά θα προκαλέσουν σημαντική ζημιά στα οικονομικά των νοικοκυριών, με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να αυξάνονται, ενώ περισσότερες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών προαναγγέλλονται από τις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Alan Bowen, σύμβουλο της Association of ATOL Companies, εάν οι πολίτες δεν τύχουν βοήθειας για τους λογαριασμούς ενέργειας από τον Απρίλιο, θα επανεξετάσουν τις δαπάνες τους, με τη μέση οικογένεια, κυρίως, να αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο Chris Photi, επικεφαλής του τμήματος ταξιδιών και αναψυχής της White Hart Associates, προειδοποίησε ότι η κυβερνητική ανατροπή “αναμφισβήτητα θα μειώσει τη ζήτηση”, λέγοντας: “Οι άνθρωποι θα έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι περικόπτουν από αλλού προτού μειώσουν τις διακοπές, αλλά πολλοί θα κάνουν περικοπές και σε αυτές”.

Ωστόσο, οι τουριστικοί πράκτορες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξοι, με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Inspired Travel, Kate Harris, να προβλέπει ότι ένα τμήμα της αγοράς θα αποσυρθεί από τις κρατήσεις, αλλά εκείνοι που πετούν business class και κάνουν δύο ή τρεις φορές τον χρόνο διακοπές θα εξακολουθήσουν να μπορούν να ανταποκρίνονται οικονομικά στα ταξίδια και τις διακοπές.

Από την πλευρά της η εμπορική διευθύντρια της Advantage Travel Partnership, Kelly Cookes, είπε ότι η περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με αύξηση 33% στα έσοδα και 15% στις κρατήσεις, σε σύγκριση με το 2019. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι μήνες με τις περισσότερες κρατήσεις ήταν ο Μάιος, ο Μάρτιος, ο Ιανουάριος και ο Ιούνιος, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μέση οικογένεια δεν έχει ακόμη εισέλθει στη διαδικασία να προγραμματίσει τις διακοπές της για το επόμενο καλοκαίρι.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στο εισερχόμενο τουρισμό εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αλλαγή της θέσης του καγκελάριου σχετικά με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των αγορών των εισερχόμενων επισκεπτών. Σε σχετικές δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της UKinbound, Joss Croft, εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του ότι τα αφορολόγητα ψώνια κοστίζουν στο Υπουργείο Οικονομικών 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *