Στ. Αρναουτάκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη να πρωτοπορήσει και στην Γαλάζια Οικονομία»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

«Η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις πρώτες περιφέρειες που έχει ενσωματώσει τη γαλάζια ανάπτυξη στη στρατηγική της και είναι έτοιμη να πρωτοπορήσει», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την έναρξη διεθνούς συνεδρίου για την Γαλάζια Οικονομία. 

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, η Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών (CPMR)σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Γενικές Διευθύνσεις για τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία (DG Mare) και Περιφερειακή Ανάπτυξη (DG Regio) στο ξενοδοχείο Crete Mirabello Bay στον Άγιο Νικόλαο με θέμα την «Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία».

«Έχοντας ήδη διαμορφώσει την αναθεωρημένη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης για τα επόμενα χρόνια, είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες που έχουμε ενσωματώσει στη στρατηγική μας τη γαλάζια ανάπτυξη, με βάση της κατευθυντήριες γραμμές του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην Κρήτη.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως στην Κρήτη συνυπάρχουν λιμάνια, παραλίες, μαρίνες, αλιευτικές δραστηριότητες, χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, στοιχεία που καθορίζουν και την Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης για τη Γαλάζια Οικονομία και την στόχευση ειδικότερα στις τεχνολογικές  καινοτομίες.

Υπογράμμισε πως η Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στην Κρήτη συνιστά μια ολοκληρωμένη προσπάθεια σχεδιασμού και αφορά σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με τη Γαλάζια Οικονομία, ενώ θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση διαπεριφερειακών συνεργασιών ανάμεσα στις Παράκτιες Περιφέρειες της Ένωσης.

«Κλείνοντας και αφού συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής Ημερίδας και βεβαίως αφού ευχαριστήσω τους διακεκριμένους ομιλητές για τις σημαντικές εισηγήσεις να επισημάνω πως η Κρήτη είναι έτοιμη να πρωτοπορήσει και στον τομέα της «γαλάζιας οικονομίας». Μια πρόσκληση που θα αντιμετωπίσουμε μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Καλωσόρισμα απεύθυνε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ευρωπαϊκών και διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπρόεδρος της CPMR για τις θαλάσσιες υποθέσεις, ενώ παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης. Η πρώτη συνεδρία ολοκληρώθηκε με τους χαιρετισμούς μέσω διαδικτύου της Γενικής Διευθύντριας Charlina Vitceva από την DG Mare και της επικεφαλής μονάδας από την ίδια Γενική Διεύθυνση Iglika Yakova.

Τις κατευθυντήριες πολιτικές στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας παρουσίασε δια ζώσης η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για τις θαλάσσιες πολιτικές και την αλιεία (DG Mare)Ελένη Χατζηγιάννη που είχε το συντονισμό της εκδήλωσης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *