ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο καθηγητής Μπούχαλης για τον κορωνοϊό και τον ελληνικό Τουρισμό| “Υποτυπώδης” ο Τουρισμός φέτος|VIDEO

VIDEO ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σε μια συνέντευξη “ποταμό” στο money-tourism.gr, ο Δημήτρης Μπούχαλης, καθηγητής στο Bournemouth University, Director eTourism Research Lab,International Centre for Tourism and Hospitality Research, μιλάει για τον κορωνοϊό, τις επιπτώσεις στον Τουρισμό παγκοσμίως και τον ελληνικό Τουρισμό.

Ο κ. Μπούχαλης αναφέρεται εκτεταμένα στις πιθανότητες επανέναρξης των ταξιδιών φέτος, ενώ εξηγεί τις μεγάλες αλλαγές στις διαδικασίες των ξενοδοχείων και όχι μόνο.

Ο καθηγητής Μπούχαλης κάνει λόγο για καταστροφική κατάστaση στον παγκόσμιο Τουρισμό. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι φέτος θα έχουμε έναν “υποτυπώδη τουρισμό”, που δεν θα έχει σχέση με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

buhalisΑναφερόμενος στον μαζικό Τουρισμό, την οποία χαρακτηρίζει σημαντική μορφή τουρισμού που εκμεταλλεύεται οικονομίες κλίμακας, υπογραμμίζει ότι οι πτήσεις charter προϋποθέτουν μεγάλες πληρότητες, μεγάλα ξενοδοχεία και πολλούς πελάτες, οι οποίοι όμως για δύο σχεδόν μήνες είναι στις οικείες τους, οι περισσότεροι χωρίς εργασία.

Αναφορικά με τις άλλες αγορές, εκτός Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας, ο κ. Μπούχαλης υποστηρίζει ότι οι χώρες που αποτελούν δεξαμενές άντλησης οδικού τουρισμού, μπορούν να τροφοδοτήσουν συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, ενώ τονίζει ότι ο εσωτερικός Τουρισμός στις μεγάλες αγορές μας, είναι σημαντικός, σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι πολύ μικρός.

buhalisΕπίσης ο κ. Μπούχαλης θέτει τον παράγοντα των κυβερνήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες λόγω οικονομικών απωλειών, θα επιδιώξουν να τονώσουν τον εσωτερικό τους τουρισμό και να αποτρέψουν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι για να ανοίξει η Ελλάδα ως αγορά, απαιτείται η πλήρης λειτουργία των τριών κρίκων της αλυσίδας του τουριστικού συστήματος: περιοχή φιλοξενίας τουριστών (Ελλάδα), αγορές εξαγωγής τουριστών (Αγγλία, Γερμανία, Κίνα, κ.λπ.) και του transit που περιλαμβάνει μεταφορές και στις δύο περιοχές (ταξί, τρένο, λεωφορείο, τουριστικό λεωφορείο, transfer, κ.λπ). Ως εκ τούτου τονίζει ότι η εξαγγελία του υπουργού Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη στο BBC για άνοιγμα της Ελλάδας τον Ιούλιο, δεν έχει κάποια βάση.

primagel
adv

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι για την παγκόσμια κοινότητα ο Τουρισμός δεν είναι προτεραιότητα. Προτεραιότητα όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι η υγειονομική στήριξη των πολιτών.

Eκτενή αναφορά κάνει ο κ. Μπούχαλης στις διαδικασίες των ξενοδοχείων, που θα αλλάξουν δραματικά με πολύ υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας.

Τέλος, ο καθηγητής κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων στον κλάδο, μιλάει για το μείζον θέμα των προκαταβολών, υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου των ξενοδοχείων και απαντά και στο καυτό ερώτημα για τον αν η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει τουριστικά την εφετινή περίοδο.

Δείτε την συνέντευξη του καθηγητή Μπούχαλη στο κανάλι του money-tourism.gr, στο youtube.

ΥΓ: Ζητούμε συγγνώμη για την χαμηλή ποιότητα της εικόνας και του ήχου. Τηλεδιάσκεψη γαρ στην εποχή του κορωνοϊού…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *