Joussen

TUI: Έτοιμη να ξεκινήσει τα ταξίδια| Πως επηρέασε ο Κορωνοϊός τον ταξιδιωτικό γίγαντα|ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΜΑΤΑ Q2

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η TUI είναι έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα τις δραστηριότητες στην Ευρώπη και την Γερμανία. Δύο μήνες μετά το “χειρόφρενο” λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο μεγάλος tour operator ετοιμάζεται να επανεκκινήσει τη δραστηριότητά του.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πριν από λίγο οι εξελίξεις στον όμιλο της TUI, συνοψίζονται στα εξής:

  • Ισχυρή αρχή για το οικονομικό έτος 2020 πριν από την πανδημία: ο κύκλος εργασιών αυξάνεται κατά +6 τοις εκατό σε 6,0 δισεκατομμύρια ευρώ τους πρώτους πέντε μήνες. EBIT μετά από πέντε μήνες +21% σε -240 εκατομμύρια ευρώ 1 2
  • Πρώτες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021: +114 τοις εκατό
  • Ποσοστό πληρότητας TUI Cruises 2021 σε κανονικό επίπεδο
  • Στόχευση 30% γενικής μείωσης κόστους σε ολόκληρο τον Όμιλο
  • Διαθέσιμη ρευστότητα (από τις 10 Μαΐου 2020): 2,1 δισ. Ευρώ
  • Το πρόγραμμα κρατήσεων της θερινής περιόδου του 2020 κινείται σε ποσοστό πληρότητας 35%.

Ωστόσο, στο 6μηνο υπάρχει σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου σαν αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 1,2%, στα 6,59 δισ. ευρώ, το EBITDA επιδεινώθηκε κατά 612% στα -559 εκατ. και το ΕΒΙΤ επιδεινώθηκε κατά 174% στα  827 εκατ.

Τα πρώτα ξενοδοχεία της TUI που θα ανοίξουν τις πύλες τους στις ερχόμενες ημέρες είναι αυτά στο Sylt και το Mecklenburg-Δυτική Πομερανία, ενώ το πλήθος των καταλυμάτων της στους ευρωπαϊκούς προορισμούς είναι σε θέση να υποδεχθεί επισκέπτες. Ο Όμιλος έχει προχωρήσει στη δημοσίευση ενός εγγράφου με 10 σημεία, τα οποία αφορούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία εφαρμόζονται στα ξενοδοχεία της TUI παγκοσμίως.tui

Δηλώσεις

Ο CEO της TUI, Fritz Joussen, αναφέρει: “Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών μας αποτελούν την κύρια προτεραιότητα. Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη μπορούν να γίνουν δυνατές σταδιακά υπό την τήρηση ξεκάθαρων κανόνων.

Τα οργανωμένα ταξίδια παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς η TUI παρέχει στους πελάτες της ασφάλεια, υποστήριξη στον προορισμό, και εγγύηση για επαναπατρισμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σε συνεννόηση με τους συνεργάτες μας και τους προορισμούς αναπτύξαμε μέτρα προστασίας των επισκεπτών μας. Η ζήτηση για διακοπές παραμένει ακόμα αρκετά υψηλή, καθώς ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει. Το επιχειρησιακό μας μοντέλο θα μας επιτρέψει να εκκινήσουμε τα ταξίδια το συντομότερο δυνατόν. Η σεζόν μπορεί να αργήσει λίγο, αλλά θα διαρκέσει περισσότερο”.

Ισχυρή ανάπτυξη πριν την έξαρση της πανδημίας

Ο Όμιλος αναγκάστηκε να αναστείλει τα ταξίδια λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου πριν το τέλος του 1ου εξαμήνου του οικονομικού έτους 2020.

Κατά τους πρώτους 5 μήνες οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 6% και άγγιξαν τα 6 δισεκατ. ευρώ. Τα προ φόρου έσοδα κινήθηκαν στα 240 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο καταγράφει αύξηση κατά 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.

primagel
adv

Ο Fritz Joussen δηλώνει ότι ο Όμιλος ήταν κερδοφόρος πριν την κρίση και θα παραμείνει το ίδιο με το πέρας της. Η TUI διαθέτει ένα λειτουργικό και αποδοτικό επιχειρησιακό μοντέλο με πάνω από 21 εκατ. πελάτες να δείχνουν εμπιστοσύνη στο brandname της.

Η παροχή δανείων και η εξασφάλιση της ρευστότητας

Αμέσως μετά την αναστολή των επιχειρήσεων του ο Όμιλος αποφάσισε να κάνει αίτηση στη γερμανική κρατική τράπεζα KfW για την παροχή δανείου ύψους 1.8 δισεκατ. ευρώ προκειμένου να μετριαστεί ο άνευ προηγουμένου αντίκτυπος της πανδημίας μέχρι και την επανεκκίνηση.tui

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το δάνειο στις 27 Μαρτίου και στις 8 Απριλίου οι τράπεζες, που έκαναν διαθέσιμη την πιστωτική γραμμή ύψους 1.75 δισεκατ. ευρώ του Ομίλου, επίσης ενέκριναν το  νέο δάνειο. Η γρήγορη δράση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της TUI κατέστησε δυνατή την προσκόμιση κεφαλαίων για την ενίσχυση της ρευστότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τις 10 Μαίου,  ο Όμιλος διαθέτει αποθεματικά που ανέρχονται στα 2.1 δισεκατ. ευρώ.

Η παγκόσμια ανακατάταξη οδηγεί σε μεταμόρφωση

Tα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και τα υψηλά επίπεδα χρεών πρέπει να μειωθούν. Ο Όμιλος εφαρμόζει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα μείωσης των εξόδων με στόχο την ισχυρή επιχειρηματική δράση ακόμα και αν η παγκόσμια αγορά έχει αποδυναμωθεί από την πανδημία. Η απόφαση αυτή θα επιταχύνει την ψηφιακή μεταμόρφωση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να συντελείται.

tui

Ο  Fritz Joussen αναφέρει ότι ο Όμιλος θα αναδυθεί από την κρίση και θα είναι ακόμα πιο ισχυρός. Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν περικοπές στις επενδύσεις, στα έξοδα, στο μέγεθος και την παγκόσμια παρουσία της εταιρίας.

Η εταιρία γίνεται πιο ψηφιακή σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων και η ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών στις νέες αγορές και τους προορισμούς διακοπών επιταχύνεται.

tui
Πηγή: TUI Group

Ο Όμιλος επιδιώκει να μειώσει τις γενικές δαπάνες κατά 30% με αποτέλεσμα να επηρεαστούν 8000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Οι προβλέψεις για το 2020 δεν είναι δυνατές

Στις 15 Μαρτίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ομίλου απέσυρε τις προβλέψεις για το 2020. Λόγω της υφιστάμενης πανδημίας και των επιβεβλημένων ταξιδιωτικών περιορισμών οποιαδήποτε πρόβλεψη για το οικονομικό έτος 2020 είναι αδύνατη.

Το πρόγραμμα κρατήσεων της θερινής περιόδου του 2020 κινείται σε ποσοστό πληρότητας 35%.

Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες του ομίλου, ΕΔΩ.
money tourism copyright
money tourism copyright photo

1 Σε σταθερό νόμισμα

2 Εξαιρουμένης της επίδρασης από το opex σε ψηφιακές πλατφόρμες, αντίκτυπος γείωσης 737 MAX και εφάπαξ κέρδος αντιστάθμισης το προηγούμενο έτος

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *