Photo by Bethany Ferr o Pexels

UNWTO: 54 εκατ. οι τουρίστες τον Ιούλιο | Εμβόλια και άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών καθοδηγούν την ανάκαμψη του Τουρισμού

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε ο διεθνής Τουρισμός το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2021, γεγονός που οφείλεται στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, σε συνδυασμό με τα προγράμματα εμβολιασμών που “έτρεξαν” σε πολλά μέρη του κόσμου. Έτσι, μόνο τον Ιούλιο 54 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν διεθνώς, αποτελώντας το καλύτερο νούμερο από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του τουριστικού Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Ο αριθμός των 54 εκατομμυρίων ταξιδιωτών που διέσχισαν τα διεθνή σύνορα τον Ιούλιο του 2021 είναι μειωμένος κατά 67% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, αλλά την ίδια στιγμή πρόκειται για τα πιο ισχυρά αποτελέσματα από τον Απρίλιο του 2020. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σύγκριση με τα 34 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις που καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά του αριθμού των 164 εκατομμυρίων που καταγράφηκαν το 2019.

Μέτρια ανάκαμψη για τους περισσότερους προορισμούς

Οι περισσότεροι προορισμοί που αναφέρουν δεδομένα για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 “είδαν” μια μέτρια ανάκαμψη των διεθνών αφίξεων, σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, το 2021 εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 80% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε σύγκριση με το 2019. Ασία και Ειρηνικός συνέχισε να καταγράφουν τα ασθενέστερα αποτελέσματα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, με πτώση 95% στις διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση με το 2019.

Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash

Η Μέση Ανατολή (-82%) κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και την Αφρική (αμφότερες -77%). Η Αμερική (-68%) κατέγραψε μια σχετικά μικρότερη μείωση, με την Καραϊβική να παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των παγκόσμιων υποπεριφερειών. Εν τω μεταξύ, ορισμένα μικρά νησιά στην Καραϊβική, την Αφρική και την περιοχή της Ασία-Ειρηνικού, μαζί με μερικούς μικρούς ευρωπαϊκούς προορισμούς σημείωσαν την καλύτερη επίδοση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με αφίξεις κοντά ή ενίοτε ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Επανέρχεται η εμπιστοσύνη στα ταξίδια 

Αυτή η βελτίωση στηρίχθηκε από την επαναλειτουργία πολλών προορισμών για διεθνή ταξίδια, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώθηκε στην κυκλοφορία των εμβολίων κατά του COVID-19, συνέβαλαν στην άρση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη σταδιακή αποκατάσταση της ασφαλούς κινητικότητας στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αντίθετα, οι περισσότεροι προορισμοί στην Ασία παραμένουν κλειστοί για τα μη απαραίτητα ταξίδια.

“Υπάρχει σαφώς μεγάλη ζήτηση για διεθνή τουρισμό και πολλοί προορισμοί έχουν αρχίσει να υποδέχονται τους επισκέπτες με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Ωστόσο, η πραγματική επανεκκίνηση του τουρισμού και τα οφέλη που αποφέρει, παραμένουν σε αναμονή, καθώς οι διάφοροι κανόνες και τα άνισα ποσοστά εμβολιασμού εξακολουθούν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη στα ταξίδια”, λέει ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Παρόλο που οι προορισμοί συνέχισαν να αναφέρουν περιορισμένα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό τους πρώτους επτά μήνες του 2021, αρκετοί σημείωσαν μια μέτρια βελτίωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και ορισμένοι, μάλιστα, ξεπέρασαν σε τουριστικά έσοδα τα επίπεδα του 2019. Μεταξύ των προορισμών αυτών, το Μεξικό κατέγραψε περίπου τις ίδιες τουριστικές εισπράξεις τον Ιούνιο του 2021 με το 2019 και τον Ιούλιο σημείωσε αύξηση 2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Το ίδιο ισχύει και για τα εξερχόμενα ταξίδια. Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών, η Γαλλία (-35%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (-49%) σημείωσαν σημαντική βελτίωση τον Ιούλιο, αν και οι τουριστικές δαπάνες ήταν ακόμα πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ανάμεικτες οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους

Οι προοπτικές για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2021 παραμένουν ανάμεικτες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του UNWTO, με το 53% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι χειρότερο από το αναμενόμενο. Μόνο το 31% των εμπειρογνωμόνων αναμένει ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα προς το τέλος του έτους. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού εξακολουθούν να αναμένουν μια ανάκαμψη που οφείλεται στην απελευθέρωση της αυξημένης ζήτησης για διεθνή ταξίδια το 2022, κυρίως κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.

Σχεδόν οι μισοί από τους εμπειρογνώμονες (45%) συνεχίζουν να βλέπουν τον διεθνή τουρισμό να επιστρέφει στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή αργότερα, ενώ το 43% αναφέρει ανάκαμψη το 2023.

Ανά περιοχή, το μεγαλύτερο μερίδιο εμπειρογνωμόνων αναφέρει επιστροφή στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή αργότερα για την Ασία και τον Ειρηνικό (58%). Στην Ευρώπη, οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2023 και στη Μέση Ανατολή, η πλήρης ανάκαμψη αναμένεται έως το 2022, αποτελώντας την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *