WTTC: Basics, το νέο καινοτόμο σύστημα για την αειφορία σε ξενοδοχεία και Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Tο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) παρουσίασε σήμερα το σύστημα Basics, μία καινοτόμα πρωτοβουλία, που συνιστά ένα σύνολο  στοιχείων, τα οποία οφείλουν να συγκεντρώνουν τα ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα καταλύματα για την προώθηση του αειφόρου Τουρισμού.

Το Basics, που ανακοινώθηκε στην έκθεση ITB Berlin, θα επιτρέψει στους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων από όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην αειφορία.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από όλο τον κλάδο. Για ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο και συντονισμένο σύνολο κριτηρίων, που όλα τα ξενοδοχεία θα πρέπει να εφαρμόζουν ως ελάχιστο όριο για να προωθήσουν υπεύθυνα και βιώσιμα Ταξίδια και Τουρισμό.

Το Basics προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας σαφούς απαίτησης από μια ομάδα ισχυρών παγκόσμιων ξενοδοχειακών εταιριών και ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός πρωτοβουλιών βιωσιμότητας, επικεντρώνεται σε ένα εφικτό σημείο εκκίνησης.

Θα ενθαρρύνει όλες τις επιχειρήσεις φιλοξενίας να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την αειφορία και να επαναπροσδιορίσουν τα μη διαπραγματεύσιμα στοιχεία της αειφορίας στον κλάδο.

Αποτελούμενα από 12 βασικά κριτήρια, τα Basics είναι εφικτό να εφαρμοστούν από όλα τα ξενοδοχεία ως ελάχιστο όριο. Χρησιμεύουν ως εφαλτήριο για πιο σύνθετα συστήματα βιωσιμότητας και ακόμη μεγαλύτερη βιωσιμότητα.

Τα Basics έχουν επίσης αναγνωριστεί από τη Sustainable Hospitality Alliance ως σημείο εκκίνησης για μια καθαρή θετική βιομηχανία, η οποία ανακοίνωσε την τελευταία έκδοση του Pathway to Net Positive Hospitality.

Σύστημα επαλήθευσης

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα του προγράμματος, το WTTC συνεργάστηκε με την Green Key και την SGS για την ανάπτυξη ενός απλού ηλεκτρονικού συστήματος επαλήθευσης, που θα επιτρέπει στα ξενοδοχεία να παρέχουν αποδείξεις και να διασφαλίζουν ότι ακολουθούν τα Basics.

Το σύστημα επαλήθευσης επιτρέπει στα ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα να επαληθευτούν επίσημα για την εκπλήρωση οκτώ από τα 12 κριτήρια κατά το πρώτο έτος και να αποδείξουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν και για τα 12 κριτήρια μέχρι το τρίτο έτος.

Μαζί, τα κριτήρια διασφαλίζουν ότι ο τομέας είναι οικολογικά ανθεκτικός και προσαρμόσιμος στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πλανήτη.

Accor, Radisson και άλλοι μεγάλοι “παίχτες” στο Basics

Έξι μεγάλοι διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι, που εκπροσωπούν συλλογικά δεκάδες χιλιάδες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, έχουν πλέον ενταχθεί στο Basics ως πρώτοι εταίροι. Οι πρώτοι ξενοδοχειακοί όμιλοι περιλαμβάνουν γνωστές μάρκες όπως οι Accor, Jin Jiang International, Louvre Hotels Group, Meliá Hotels International, Meininger και Radisson Hotel Group.

Μιλώντας σχετικά η Julia Simpson, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι που εγκαινιάσαμε το σύστημα επαλήθευσης πολύ περήφανοι γι αυτό το πρόγραμμα επαλήθευσης των βασικών στοιχείων αειφορίας των ξενοδοχείων. Η πρωτοβουλία είναι μια απάντηση στην ανάγκη του τομέα για ένα βασικό επίπεδο για τα ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα ώστε να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την αειφορία”.

Η έρευνά μας, πρόσθεσε, δείχνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στο περιβάλλον, αλλά πολλές πρακτικές βιωσιμότητας, όπως οι πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική χρήση του νερού, είναι αποσπασματικές. Το Basics καλύπτει το κενό δημιουργώντας αυτό το ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού για τον τομέα.

“Είναι απόδειξη της ανάγκης για ένα τέτοιο σύστημα το γεγονός ότι ήδη χιλιάδες ξενοδοχεία από όλο τον κόσμο έχουν ήδη υπογράψει στο Basics και ξεκινούν από σήμερα τις διαδικασίες επαλήθευσης”, κατέληξε η κα. Simpson.

Βιώσιμες πρακτικές καθιερώνουν τα ξενοδοχεία

Το WTTC διεξήγαγε μια εκτεταμένη διεθνή συγκριτική αξιολόγηση μέσω της έκθεσης Green Lodgings Trends Report, αντλώντας πληροφορίες από 27.000 παρόχους καταλυμάτων σχετικά με το πώς ανταποκρίνονται σήμερα στα 12 κριτήρια του προγράμματος.

Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η συγκριτική αξιολόγηση θα επιτρέψει στο WTTC να παρακολουθήσει την πρόοδο των Basics με την πάροδο του χρόνου.

Σχεδόν το 100% των παρόχων καταλυμάτων εφαρμόζει τουλάχιστον μία πρωτοβουλία για τη μείωση της ανισότητας και το 96% έχει υιοθετήσει προγράμματα επαναχρησιμοποίησης λευκών ειδών.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι πολλοί ξενοδόχοι καθιερώνουν βιώσιμες πρακτικές, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος για να γίνουν αυτές κοινές σε όλο τον τομέα.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων έχουν ήδη αρχίσει να καταργούν τη χρήση ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, και να εφαρμόζουν άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση των αποβλήτων.

Στην έκθεση επισημάνθηκαν επίσης αναδυόμενες πρακτικές.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν αντικαταστήσει τα μικρά πλαστικά μπουκάλια καλλωπισμού με διανεμητές που ξαναγεμίζουν και το ένα τρίτο παρέχει πλέον χορτοφαγικές επιλογές για κάθε πιάτο στην παροχή τροφίμων και ποτών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *