money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Προς κατάργηση το PCR για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε κατάργηση των δαπανηρών PCR τεστ για τον κορωνοϊό, για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, κατά την επιστροφή τους στη Βρεδτανία, φαίνεται να οδηγείται η βρετανική κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Sajid Javid.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού υγείας του Ην. Βασιλείου, στο Sky News, τα τεστ PCR θα καταργηθούν το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου του υψηλού κόστους τους, το οποίο λειτουργεί ανασταλτικά για τις οικογένειες που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. ‘Έχω συζητήσει το θέμα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ζητώντας την απαλλαγή, όσο γίνεται συντομότερα, για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από αυτά τα ακριβά τεστ, που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις οικογένειες, οι οποίες επιθυμούν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να κρατάμε ούτε ένα δευτερόλεπτο περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο, σε ισχύ το μέτρο των δαπανηρών PCR τεστ”, είπε.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς αναφέρθηκε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που έφτασαν στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να έχουν παραβιάσει τους κανόνες καραντίνας, με περισσότερες από 300.000 υποθέσεις να έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες Αρχές, το διάστημα μεταξύ Μαρτίου – Μαΐου 2021, σύμφωνα με στοιχεία του BBC.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της Business Travel Association, πάνω από το 75% των ατόμων που αφίχθησαν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο στο Ην. Βασίλειο, δεν τους ζητήθηκε να δείξουν το αποτέλεσμα του τεστ PCR, κατά τον έλεγχο στα σύνορα.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 500 άτομα που ταξίδεψαν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, το οκτάμηνο του 2021, διαπίστωσε ότι στο 97% των ατόμων δεν ζητήθηκε το τεστ PCR της 2ης ή της 8ης ημέρας, κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έδειξε, επίσης, ότι το 97% των ταξιδιωτών πιστεύει ότι τα τεστ PCR πρέπει να καταργηθούν για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις χώρες της “πράσινης” λίστας, ενώ το 86% των ταξιδιωτών πιστεύει ότι πρέπει να αφαιρεθούν για τις χώρες της “πορτοκαλί” λίστας και το 13% για τις χώρες της “κόκκινης” λίστας.

“Τα ευρήματα από την τελευταία ταξιδιωτική μας έρευνα είναι συγκλονιστικά. Είναι τρομακτικό να βλέπεις πάνω από το 75% των ατόμων που ταξίδευαν τους τελευταίους οκτώ μήνες να μην έχουν κληθεί να δείξουν τις εξετάσεις PCR κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές από τις οποίες κοστίζουν πάνω από 100 λίρες”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της BTA, Clive Wratten, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Διαμαρτυρίες για τα PCR τεστ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τη μείωση του κόστους των τεστ για τον κορωνοϊό του NHS, από 88 σε 68 λίρες έκαστο, με το ποσό για δύο τεστ να μειώνεται από 170 σε 136 λίρες. Ωστόσο, η ταξιδιωτική βιομηχανία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι, το κόστος των τεστ είναι πολύ υψηλό και μια διαδικτυακή αναφορά που καλεί την κυβέρνηση να παρέχει δωρεάν τεστ PCR για τους ταξιδιώτες έχει προσελκύσει σχεδόν 400.000 υπογραφές.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών έχει παρέμβει για το κόστος των τεστ PCR, και την περασμένη Παρασκευή κάλεσε την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τους παρόχους τεστ.

“Τα ακριβά τεστ PCR πρέπει να καταργηθούν μαζί με τα τεστ πριν από την αναχώρηση για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ευθυγραμμίζοντας την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου με εκείνη των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε.. Ιδιαίτερα τώρα με την κυβέρνηση να κάνει τόσες εξαιρέσεις για πολλές μεγάλες εκδηλώσεις, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες, φεστιβάλ, την Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο και το COPSummit, γιατί είναι διαφορετικό για τα ταξίδια;”, διερωτάται η διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Partnership, Julia Lo Bue.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη νέα μέτρα για τον έλεγχο του Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της απαίτησης επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα, κινηματογράφους και αθλητικούς χώρους.

Εν τω μεταξύ, η δικηγορική εταιρία PGMBM ξεκινά αγωγή κατά της κυβέρνησης για το μέτρο της καραντίνας σε ξενοδοχεία, χαρακτηρίζοντάς το ως “παράνομη στέρηση της ελευθερίας”, και παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητά από οποιονδήποτε αναγκάστηκε να μείνει σε καραντίνα σε ξενοδοχείο να καταχωρήσει τα στοιχεία του και να βοηθήσει στη συγκρότηση της αγωγής, με στόχο να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της, σύμφωνα με το BBC.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν τα πρόστιμα έως και 10.000 λίρες για παραβάσεις.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged

4 σχόλια στο “Βρετανία: Προς κατάργηση το PCR για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *