Επίσημα επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση στη Βρετανία η εφαρμογή της καραντίνας στις διεθνείς αφίξεις από τις 8 Ιουνίου.
Το σχέδιο προβλέπει τυχαίους ελέγχους στις διεθνείς αφίξεις και επιβολή προστίμου αξίας 1000 λιρών σε περίπτωση μη τήρησης της καραντίνας, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί.
Η Υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι όλοι οι αφιχθέντες θα πρέπει να συμπληρώνουν μία φόρμα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους μόλις τα μέτρα εφαρμοστούν.
Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του Κορωνοϊού, αλλά ταυτόχρονα η Priti Patel αναγνωρίζει και τον αντίκτυπο της απόφασης αυτής στον ταξιδιωτικό κλάδο.
Πιο συγκεκριμένα, η Βρετανίδα Υπουργός δήλωσε:
“Αναγνωρίζουμε πόσο δύσκολες θα είναι οι αλλαγές αυτές για τον ταξιδιωτικό κλάδο και τους τομείς της αναψυχής, οι οποίοι ήδη μάχονται για την επιβίωσή τους.
Σε κυβερνητικό επίπεδο προσπαθούμε να συνεργαστούμε μαζί τους και να στηρίξουμε τον ισχυρό αυτόν κλάδο με στόχο να βρεθούν νέοι τρόποι για την επανέναρξη των ταξιδιών και του τουρισμού με έναν ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο”.
Σχετικά με το αν τα μέτρα “αποκλείουν” τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020, η Priti Patel επισήμανε, ότι μέχρι νεωτέρας η οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει να μην πραγματοποιούνται ταξίδια στο εξωτερικό.
Για το ζήτημα των “εναέριων γεφυρών” με άλλα κράτη πρόσθεσε ότι η Βρετανία είναι ανοικτή σε ιδέες.
Η CEO του Συλλόγου Ρυθμιστών Αεροδρομίων, Karen Dee, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη στάση της κυβέρνησης καθώς αυτή θα έχει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις όχι μόνο στις αερομεταφορές, αλλά και σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με αυτές, ενώ δε θα σημειωθούν θετικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία.
Θεωρεί, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αναθεωρούνται νωρίτερα από το διάστημα 3 εβδομάδων που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Οι αεροπορικές εταιρίες θα διστάζουν να πραγματοποιούν πτήσεις ως αποτέλεσμα των περιορισμών, εμποδίζοντας τη μετακίνηση των σημαντικών επαγγελματιών, οι οποίοι εξαιρούνται από τα μέτρα.
Προσθέτει, ότι η Βρετανία πρέπει να μιμηθεί τα υπόλοιπα κράτη και να εφαρμόσει μία τακτική, η οποία θα είναι ιατρικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Οι προτάσεις του κλάδου, όπως η επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων, θα επιτρέψει τα ταξίδια από χώρες χαμηλού κινδύνου και θα προστατέψει τη Βρετανία από το ενδεχόμενο εισερχόμενου κρούσματος.
Μόνο έτσι θα μπορέσει ο αεροπορικός κλάδος να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές του και να στηρίξει την ανάκαμψη της Βρετανίας. Μέσω των πτήσεων γεφυρών θα μπορούσαν γίνουν σταδιακά δοκιμές για τους εισερχόμενους τουρίστες, όπως θα γίνει σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισλανδία.